Kotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i proste
Mielone to hit w wielu polskich domach. Podane na obiad z dodatkami lub włożone w bułkę smakują przepysznie. A mielone z musztardą? Przepis od "Igraszki losu" może zaskoczyć.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki keczupu (pikantnego )
- 1 łyżeczka musztardy (Dijon )
- 2/3 łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- oliwa
Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, posiekaną zieloną pietruszkę, keczup i musztardę wszystko starannie wyrabiamy. Mięso solimy i pieprzymy do smaku wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie mięso wyrabiamy raz jeszcze i wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej i nacinamy nożem z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy kotlety smażymy 30 sekund i zmniejszamy gaz – kotlety smażymy po około 5-8 minut z każdej strony. Serwujemy gorące z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz także: skrzydełka kurczaka w orzechowej marynacie
src="https://d.wpimg.pl/1450006361-40392209/skrzydelka.jpg"/>Polec
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze