Kotlety de volaille
Istnieją różne wariacje na temat kotletów de volaiile. W klasycznym przepisie do środka dodajemy masło i przyprawy, następnie panierujemy mięso w jajku i bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Z piersi zdjąć skórę i oddzielić białe mięso od kości mostka, pozostawiając małą kostkę łączącą mostek ze skrzydełkiem. Rozbić je tłuczkiem umoczonym w wodzie na płaty ok. 3 mm grubości. Następnie naciąć ostrym nożem ścięgna. Ułożyć na wierzchu również rozbite jak najcieniej małe filety, które powstały przy oddzielaniu mięsa od kości. Po środku ułożyć wałeczki masła, a następnie zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlet, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie otoczyć w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią. Podawać z jarzynami z wody i frytkami.
Przepis dodał użytkownik kuchcik1961
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze