Trwa ładowanie...
d1qidji
27-02-2009 12:41

Kotlety de volaille

Przepis

Istnieją różne wariacje na temat kotletów de volaiile. W klasycznym przepisie do środka dodajemy masło i przyprawy, następnie panierujemy mięso w jajku i bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.

d1qidji
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
Przepis

Z piersi zdjąć skórę i oddzielić białe mięso od kości mostka, pozostawiając małą kostkę łączącą mostek ze skrzydełkiem. Rozbić je tłuczkiem umoczonym w wodzie na płaty ok. 3 mm grubości. Następnie naciąć ostrym nożem ścięgna. Ułożyć na wierzchu również rozbite jak najcieniej małe filety, które powstały przy oddzielaniu mięsa od kości. Po środku ułożyć wałeczki masła, a następnie zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlet, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie otoczyć w tartej bułce. Smażyć w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią. Podawać z jarzynami z wody i frytkami.

Przepis dodał użytkownik kuchcik1961

Kotlety de volaille
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qidji
d1qidji
d1qidji
d1qidji
Więcej tematów
d1qidji