Konserwa nie tylko do plecaka

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta

/ 5Pomysły na szybkie i tanie dania

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Konserwy kojarzą nam się z wątpliwej jakości mięsem, zamkniętym w puszce. Kupujemy je z konieczności, kiedy wybieramy się na biwak czy camping do leśnej głuszy, gdzie o lodówce można jedynie pomarzyć.

W czasach PRL mięso z puszki było wykorzystywane do wielu dań. Dziś mało kto gotuje klopsiki z mielonki turystycznej czy dodaje szynkę konserwową do sałatek. Jednak warto odkurzyć kilka przepisów. Jeśli wybierzemy konserwę dobrej jakości z dużą zawartością mięsa, bez wody, skórek, dodatkowego tłuszczu czy mięsa oddzielanego mechanicznie, możemy wyczarować w kuchni smaczne i tanie dania. Zobaczcie nasze inspiracje.

Polecamy wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 5Bigos z młodej kapusty

Obraz
© 123RF.COM

Ekspresowy bigos dla zabieganych. Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tartce. W garnku zeszklij cebulkę, dodaj kapustę i marchewkę. Podlej lekko wodą. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę konserwę, posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Z oleju i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do bigosu. Gotowe!

/ 5Sos boloński

Obraz
© 123RF.COM

Makaron z sosem bolońskim to pomysł na szybki i pożywny obiad. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowywanie posiłku, proponujemy zastąpić surowe mielone mięso konserwą. Wystarczy rozdrobić ją widelcem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W czasie kiedy makaron będzie się gotował, rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj pomidory z puszki lub świeże (obrane ze skórki i pokrojone). Duś na małym ogniu kilka minut, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dorzuć mięso z konserwy. Podgrzej. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron, wymieszaj z sosem. Przed podaniem posyp startym serem.

/ 5Jajecznica na mielonce

Obraz
© 123RF.COM

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Każdy ma swoją ulubioną – na bekonie lub kiełbasie, z cebulką, szczypiorkiem, pomidorami, pieczarkami, kurkami czy żółtym serem. W wersji studenckiej kiełbasę może zastąpić parówka lub konserwa. Na patelni rozgrzej odrobinę klarowanego masła lub oleju, wbij jajka, wlej łyżkę mleka, dodaj konserwę pokrojoną w kostkę i smaż, aż jajka się zetną.

/ 5Zupa z klopsikami

Obraz
© 123RF.COM

Zupa z klopsikami zastąpi dwudaniowy obiad. W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone warzywa – marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, selera i podsmaż chwilę. Warzywa zalej bulionem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przygotuj klopsiki. Mięso z konserwy rozdrobnij w malakserze, dodaj surowe jajko, bułkę tartą i posiekany koperek. Z masy uformuj niewielkie kulki. Włóż je do zupy pod koniec gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość