Konserwa nie tylko do plecaka

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta

/ 5Pomysły na szybkie i tanie dania

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Konserwy kojarzą nam się z wątpliwej jakości mięsem, zamkniętym w puszce. Kupujemy je z konieczności, kiedy wybieramy się na biwak czy camping do leśnej głuszy, gdzie o lodówce można jedynie pomarzyć.

W czasach PRL mięso z puszki było wykorzystywane do wielu dań. Dziś mało kto gotuje klopsiki z mielonki turystycznej czy dodaje szynkę konserwową do sałatek. Jednak warto odkurzyć kilka przepisów. Jeśli wybierzemy konserwę dobrej jakości z dużą zawartością mięsa, bez wody, skórek, dodatkowego tłuszczu czy mięsa oddzielanego mechanicznie, możemy wyczarować w kuchni smaczne i tanie dania. Zobaczcie nasze inspiracje.

Polecamy wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 5Bigos z młodej kapusty

Obraz
© 123RF.COM

Ekspresowy bigos dla zabieganych. Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tartce. W garnku zeszklij cebulkę, dodaj kapustę i marchewkę. Podlej lekko wodą. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę konserwę, posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Z oleju i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do bigosu. Gotowe!

/ 5Sos boloński

Obraz
© 123RF.COM

Makaron z sosem bolońskim to pomysł na szybki i pożywny obiad. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowywanie posiłku, proponujemy zastąpić surowe mielone mięso konserwą. Wystarczy rozdrobić ją widelcem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W czasie kiedy makaron będzie się gotował, rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj pomidory z puszki lub świeże (obrane ze skórki i pokrojone). Duś na małym ogniu kilka minut, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dorzuć mięso z konserwy. Podgrzej. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron, wymieszaj z sosem. Przed podaniem posyp startym serem.

/ 5Jajecznica na mielonce

Obraz
© 123RF.COM

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Każdy ma swoją ulubioną – na bekonie lub kiełbasie, z cebulką, szczypiorkiem, pomidorami, pieczarkami, kurkami czy żółtym serem. W wersji studenckiej kiełbasę może zastąpić parówka lub konserwa. Na patelni rozgrzej odrobinę klarowanego masła lub oleju, wbij jajka, wlej łyżkę mleka, dodaj konserwę pokrojoną w kostkę i smaż, aż jajka się zetną.

/ 5Zupa z klopsikami

Obraz
© 123RF.COM

Zupa z klopsikami zastąpi dwudaniowy obiad. W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone warzywa – marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, selera i podsmaż chwilę. Warzywa zalej bulionem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przygotuj klopsiki. Mięso z konserwy rozdrobnij w malakserze, dodaj surowe jajko, bułkę tartą i posiekany koperek. Z masy uformuj niewielkie kulki. Włóż je do zupy pod koniec gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości