Konserwa nie tylko do plecaka

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL | Katarzyna Gileta
Katarzyna Gileta

/ 5Pomysły na szybkie i tanie dania

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Konserwy kojarzą nam się z wątpliwej jakości mięsem, zamkniętym w puszce. Kupujemy je z konieczności, kiedy wybieramy się na biwak czy camping do leśnej głuszy, gdzie o lodówce można jedynie pomarzyć.

W czasach PRL mięso z puszki było wykorzystywane do wielu dań. Dziś mało kto gotuje klopsiki z mielonki turystycznej czy dodaje szynkę konserwową do sałatek. Jednak warto odkurzyć kilka przepisów. Jeśli wybierzemy konserwę dobrej jakości z dużą zawartością mięsa, bez wody, skórek, dodatkowego tłuszczu czy mięsa oddzielanego mechanicznie, możemy wyczarować w kuchni smaczne i tanie dania. Zobaczcie nasze inspiracje.

Polecamy wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne

/ 5Bigos z młodej kapusty

Obraz
© 123RF.COM

Ekspresowy bigos dla zabieganych. Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tartce. W garnku zeszklij cebulkę, dodaj kapustę i marchewkę. Podlej lekko wodą. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę konserwę, posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Z oleju i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do bigosu. Gotowe!

/ 5Sos boloński

Obraz
© 123RF.COM

Makaron z sosem bolońskim to pomysł na szybki i pożywny obiad. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowywanie posiłku, proponujemy zastąpić surowe mielone mięso konserwą. Wystarczy rozdrobić ją widelcem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W czasie kiedy makaron będzie się gotował, rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj pomidory z puszki lub świeże (obrane ze skórki i pokrojone). Duś na małym ogniu kilka minut, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dorzuć mięso z konserwy. Podgrzej. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron, wymieszaj z sosem. Przed podaniem posyp startym serem.

/ 5Jajecznica na mielonce

Obraz
© 123RF.COM

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Każdy ma swoją ulubioną – na bekonie lub kiełbasie, z cebulką, szczypiorkiem, pomidorami, pieczarkami, kurkami czy żółtym serem. W wersji studenckiej kiełbasę może zastąpić parówka lub konserwa. Na patelni rozgrzej odrobinę klarowanego masła lub oleju, wbij jajka, wlej łyżkę mleka, dodaj konserwę pokrojoną w kostkę i smaż, aż jajka się zetną.

/ 5Zupa z klopsikami

Obraz
© 123RF.COM

Zupa z klopsikami zastąpi dwudaniowy obiad. W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone warzywa – marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, selera i podsmaż chwilę. Warzywa zalej bulionem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przygotuj klopsiki. Mięso z konserwy rozdrobnij w malakserze, dodaj surowe jajko, bułkę tartą i posiekany koperek. Z masy uformuj niewielkie kulki. Włóż je do zupy pod koniec gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja