Pomysły na szybkie i tanie dania
Konserwy kojarzą nam się z wątpliwej jakości mięsem, zamkniętym w puszce. Kupujemy je z konieczności, kiedy wybieramy się na biwak czy camping do leśnej głuszy, gdzie o lodówce można jedynie pomarzyć.
W czasach PRL mięso z puszki było wykorzystywane do wielu dań. Dziś mało kto gotuje klopsiki z mielonki turystycznej czy dodaje szynkę konserwową do sałatek. Jednak warto odkurzyć kilka przepisów. Jeśli wybierzemy konserwę dobrej jakości z dużą zawartością mięsa, bez wody, skórek, dodatkowego tłuszczu czy mięsa oddzielanego mechanicznie, możemy wyczarować w kuchni smaczne i tanie dania. Zobaczcie nasze inspiracje.
Polecamy wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne
Bigos z młodej kapusty
Ekspresowy bigos dla zabieganych. Młodą kapustę poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tartce. W garnku zeszklij cebulkę, dodaj kapustę i marchewkę. Podlej lekko wodą. Dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim. Duś ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę konserwę, posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Z oleju i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do bigosu. Gotowe!
Sos boloński
Makaron z sosem bolońskim to pomysł na szybki i pożywny obiad. Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowywanie posiłku, proponujemy zastąpić surowe mielone mięso konserwą. Wystarczy rozdrobić ją widelcem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W czasie kiedy makaron będzie się gotował, rozgrzej olej na patelni, zeszklij posiekaną cebulkę i czosnek, dodaj pomidory z puszki lub świeże (obrane ze skórki i pokrojone). Duś na małym ogniu kilka minut, dopraw bazylią, oregano, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dorzuć mięso z konserwy. Podgrzej. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron, wymieszaj z sosem. Przed podaniem posyp startym serem.
Jajecznica na mielonce
Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Każdy ma swoją ulubioną – na bekonie lub kiełbasie, z cebulką, szczypiorkiem, pomidorami, pieczarkami, kurkami czy żółtym serem. W wersji studenckiej kiełbasę może zastąpić parówka lub konserwa. Na patelni rozgrzej odrobinę klarowanego masła lub oleju, wbij jajka, wlej łyżkę mleka, dodaj konserwę pokrojoną w kostkę i smaż, aż jajka się zetną.
Zupa z klopsikami
Zupa z klopsikami zastąpi dwudaniowy obiad. W dużym garnku rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulkę. Dodaj pokrojone warzywa – marchewkę, kalafiora, fasolkę szparagową, selera i podsmaż chwilę. Warzywa zalej bulionem drobiowym. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przygotuj klopsiki. Mięso z konserwy rozdrobnij w malakserze, dodaj surowe jajko, bułkę tartą i posiekany koperek. Z masy uformuj niewielkie kulki. Włóż je do zupy pod koniec gotowania.