Kolorowy sernik na zimno z czekoladą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 300 g czekoladowych herbatników
- 125 g niesolonego masła
- 500 g mascarpone
- sok z jednej limonki
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 220 g mlecznej czekolady
- kolorowe posypki, kawałek limonki i polewy do dekoracji
Herbatniki drobno pokruszyć, a następnie dokładnie wymieszać z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem. Taką masą wyłożyć okrągłą formę, mocno dociskając. Włożyć do lodówki na pół godziny.
Serek mascarpone zmiksować z mlekiem skondensowanym i sokiem z limonki. Masę wylać na ciasteczkowy spód i ponownie włożyć do lodówki, tym razem na około godzinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po przestudzeniu rozprowadzić na sernik. Udekorować wedle uznania.
Przepis poleca Magdalena Pomorska
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze