Kolorowa potrawka z kurczakiem i warzywami. Zachwycisz rodzinę
Przepyszna i kolorowa potrawka z kurczakiem, papryką i marchewką. Do tego dobrze doprawiona marynata pełna aromatycznych przypraw. Na sam widok chce się jeść. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 por (biała końcówka)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 marchew
- olej do smażenia
- pieprz
Składniki na marynatę:
- 2 żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól
Przepis
- Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę.
- Do miski przekładam wszystkie składniki na marynatę i łączę z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
- Po tym czasie mięso smażę na rozgrzanym oleju na dużej patelni.
- Cebulę, czosnek, imbir obieram, drobno kroję i smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju.
- Do warzyw dodaję obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i umyte, obrane z nasion, drobno pokrojone papryki oraz pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażę dziesięć minut.
- Mięso podlewam jedną szklanką wody, łączę z warzywami. Pięć minut gotuję.
- Gotowe, podajemy z makaronem, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl