Kokosowy ryż z karmelizowanymi gruszkami

Obraz

Składniki

  • ok. 4 porcje
    • mrożona mieszanka – Ryż z owocami Nordis Kids
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pół opakowania budyniu waniliowego
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.
    • Aromatyzowany cukier:
    • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu.
    • Karmelizowane owoce:
    • 2 gruszki (muszą być twarde)
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • cząstki z połowy pomarańczy

Przepis

Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka z grubym dnem i zagotowujemy (jeżeli mleko ma konsystencję galaretki lub masła – nic nie szkodzi – wystarczy chwilę go podgrzać i wróci do konsystencji płynnej). Gdy mleko kokosowe się zagotuje wsypujemy ryż, zmniejszamy gaz na najmniejszy i gotujemy ok. 7 minut. Pod koniec gotowania wlewamy budyń i cukier waniliowy rozmieszane wcześniej ze śmietanką i szybko mieszamy. Gotujemy ok. 30 s i odstawiamy na bok.

Przepis

W międzyczasie przygotowujemy aromatyzowany cukier. Do brązowego cukru dosypujemy cynamon, imbir i kardamon lub 1 kopiastą łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy.

Przepis

Gruszki myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki lub (jeśli gruszki są duże) na 6 części. Połowę pomarańczy rozdzielamy na cząstki. Z drugiej połowy pomarańczy wyciskamy sok.

Przepis

W rondelku o grubym dnie umieszczamy ćwiartki gruszek i cząstki pomarańczy, wlewamy sok pomarańczowy i wsypujemy aromatyzowany cukier.

Przepis

Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż owoce lekko się skarmelizują (ok. 15 minut). Ważne, aby gruszki były twarde, ponieważ miękkie mogłyby się rozpaść podczas tego procesu. Należy również uważać, żeby owoce nie przypaliły się.

Przepis

Na talerze podajemy ryż i wykładamy skarmelizowane owoce, polewamy masą karmelową. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości