Kokosanki z czekoladą
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200 g wiórek kokosowych
- ok. 100 g masła roślinnego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka
- 3 białka
- pół tabliczki czekolady mlecznej do dekoracji
Masło, wraz z mlekiem i cukrem rozpuścić nad parą, cały czas mieszając. Dodać wiórki kokosowe, ponownie dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Całość wymieszać.
Następnie nabierać równe porcje masy i rozpocząć formowanie kulek. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 - 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć i lekko przestudzić. Rozpuścić czekoladę w "kąpieli wodnej" i udekorować kokosanki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze