- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g wiórek kokosowych
- ok. 100 g masła roślinnego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka
- 3 białka
- pół tabliczki czekolady mlecznej do dekoracji
Przepis
Masło, wraz z mlekiem i cukrem rozpuścić nad parą, cały czas mieszając. Dodać wiórki kokosowe, ponownie dokładnie wymieszać.
Przepis
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy. Całość wymieszać.
Przepis
Następnie nabierać równe porcje masy i rozpocząć formowanie kulek. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przepis
Piec 15 - 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć i lekko przestudzić. Rozpuścić czekoladę w "kąpieli wodnej" i udekorować kokosanki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl