Kofeina zwiększa apetyt na słodzone napoje

Badania wykazały, że pijemy znacznie większe ilości słodzonych napojów, jeśli zawierają one kofeinę - informuje "British Journal of Nutrition".

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Naukowcy z Deakin University w Australii przeprowadzili badania w grupie 99 osób w wieku 18 - 30 lat, z których połowa spożywała napoje z kofeiną (jej poziom odpowiadał temu występującemu w popularnych napojach gazowanych), a druga połowa - bezkofeinowe. Uczestników poinformowano, że celem testów jest ocena smaku. Przez 28 dni badani mogli konsumować dowolne ilości produktów, co było monitorowane przez naukowców.

Okazało się, że respondenci testujący napoje z dodatkiem kofeiny wypijali dziennie średnio 419 ml, podczas gdy badani spożywający propozycje bezkofeinowe - jedynie 273 ml. Osobna grupa osób oceniła, że smak obu płynów nie różnił się, co podważa argument producentów, iż kofeina sprawia, że napoje smakują lepiej.

Szacuje się, że ponad 60 proc. spożywanych napojów słodzonych stanowią napoje z dodatkiem kofeiny; głównie te dodające energii oraz reklamowane przez Świętego Mikołaja.

- Wyniki te stanowią kolejny argument przemawiający za potrzebą większej regulacji składników dodawanych do produktów żywieniowych, gdyż sprzyjają one nadmiernej konsumpcji. Zbyt częste spożywanie ubogich w wartości odżywcze wysokoenergetycznych przekąsek i napojów przyczynia się z kolei do problemów z nadwagą i otyłością - podkreśla autorka badań Lynn Riddell.

(PAP)/koc/krf/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru