Kociołek wypełniony mięsem i warzywami. Posmakuje całej rodzinie
Gulasz to danie znane i lubiane na całym świecie. Niemal w każdej kuchni świata znajdziemy podobne do siebie przepisy. Nic w tym dziwnego. W końcu do sycąca i pożywna potrawa, którą możemy przyrządzić w jednym garnku.
Luiza Nowak
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g wieprzowiny (np. łopatki)
- 500 g ziemniaków
- 15 g mąki pszennej
- 400 ml bulionu
- 3 cebule
- 2 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- słodka papryka
- liście laurowe
- olej
- sól
- pieprz
Przepis
Mięso kroimy w drobne kawałki, po czym obtaczamy w mące i smażymy przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Oddzielnie dusimy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do bulionu dodajemy mięso, zeszkloną cebulę i paprykę oraz pokrojone pomidory i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odrobinę majeranku, liści laurowych i słodkiej papryki. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 80 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl