Kmin a kminek – co to za rośliny i czym się od siebie różnią?

Obie pochodzą z rodziny roślin selerowatych, mają podobne nazwy i nieco zbliżone do siebie właściwości, jednak ich pochodzenie, smak, zapach i zastosowanie są zupełnie różne. Kmin rzymski (inaczej kumin) oraz kminek zwyczajny to dwie różne przyprawy, które bardzo często są ze sobą mylone lub nawet utożsamiane. Tymczasem nie należy stosować ich zamiennie. Jakie są ich cechy charakterystyczne?

KminekKminek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©HLPhoto - stock.adobe.com

Kminek, czyli nasza rodzima przyprawa

Kminek zwyczajny, czyli Carum carvi L., jest rośliną dwuletnią występującą w Europie, Azji i Afryce. W Polsce znany jest od wieków i szeroko stosowany w kuchni. Można go spotkać na łąkach i polach, dlatego jego zapach i smak przywołuje na myśl domową kuchnię tradycyjną. Bez trudu znajdziemy tę przyprawę w sklepach w formie całych lub mielonych ziaren.

Nasiona kminku charakteryzują się lekko wygiętym kształtem przypominającym miniaturowe pofałdowane banany. Mają one ciemną barwę i są niewielkie. Mielone nasiona mają brązowy kolor. W smaku kminek jest nieco orzechowy i ostry, bardzo ziemisty.

Przyprawa działa przeciwskurczowo i wiatropędnie, wspiera trawienie i zmniejsza wzdęcia. Ponadto kminek ma właściwości wykrztuśne, więc można go stosować jako produkt wspomagający leczenie kaszlu. Roślina ta poprawia apetyt, zmniejsza zgagę i odświeża oddech. Kobiety docenią ją ze względu na właściwości łagodzące bóle miesiączkowe oraz wspierające laktację.

Pochodzi z Serbii, ale furorę robi nie tylko na Bałkanach

Kminek korzystnie wpływa na układ pokarmowy, więc stosuje się go przede wszystkim w połączeniu z ciężkostrawnymi produktami, np. z kapustą i grochem. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do sosów, duszonych mięs czy kotletów. Kminek bardzo często używany jest w produkcji żytniego chleba. Pasuje do pieczonych warzyw korzeniowych, ale też do sera czy nawet pieczonych jabłek.

Kmin rzymski, czyli egzotyczny smak

Kmin rzymski, czyli Cuminum cyminum L, nazywany jest też kuminem. Należy do roślin jednorocznych i nie jest odporny na niskie temperatury, dlatego nie spotkamy go w Polsce. Występuje głównie w rejonie Morza Śródziemnego i Indiach. Nie rośnie dziko, więc pochodzi tylko z upraw. Jako przyprawa kumin znany jest od starożytności, a zapisy o nim znajdziemy nawet w Biblii. Jego smak i zapach od razu kojarzą się z orientem i egzotyką.

Nasiona kminu rzymskiego zazwyczaj są większe niż kminku, bardziej podłużne i gładkie. Mają jaśniejszą barwę, a po zmieleniu są żółtawo-złote. W smaku kumin jest dużo bardziej intensywny niż kminek. Można w nim wyczuć lekko cytrusową nutę, a po podprażeniu czuć w nim orzechowy posmak.

Kmin rzymski cieszy się popularnością nie tylko ze względu na swój orientalny smak, ale również dlatego, że ma właściwości pobudzające. Oddziałuje przede wszystkim na serce i układ krążenia. Zmniejsza lepkość czerwonych krwinek, wzmacnia naczynia krwionośne, obniża poziom złego cholesterolu.

Kmin rzymski
Kmin rzymski © Adobe Stock | ©morissfoto - stock.adobe.com

Jednocześnie też kumin pobudza wydzielanie soków trawiennych, oczyszcza drogi moczowe i chroni wątrobę. Ma właściwości detoksykacyjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe i przeciwalergiczne. Dodatkowo wspiera układ odpornościowy i oddechowy oraz poprawia nastrój. Powinny się z nim zaprzyjaźnić osoby, które dbają o właściwą masę swojego ciała.

Kumin można kupić w całych ziarnach lub zmielony. Znajdziemy go również w mieszankach przypraw, np. garam masala czy curry. Kmin rzymski doskonale pasuje do drobiu, ale też dogaduje się z rybami, jajkami, mięsem wieprzowym i roślinami strączkowymi.

Widzimy więc, że pomimo podobnej nazwy, kmin i kminek to zupełnie inne przyprawy, których nie można stosować wymiennie. Jeśli potrawa, którą przygotowujemy jest tradycyjna, lepiej sięgnąć po nasz rodzimy kminek. Jeśli jednak chcemy, by była bardziej egzotyczna, dodajmy do niej nieco kminu.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść