Klopsiki z białej kiełbasy w sosie koperkowym
Biała kiełbasa kojarzy nam się przed wszystkim ze świętami Wielkanocnymi oraz rodzinnymi spotkaniami przy grillu. Mimo, że jest bardzo smaczna, rzadko po nią sięgamy. To duży błąd. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw. My proponujemy klopsiki z białej kiełbasy. To ekspresowy sposób na przepyszny obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg białej kiełbasy
- 1-2 jajka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 l bulionu warzywnego
- mąka pszenna
- sól, pieprz,
- pęczek koperku
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej
Przepis
- Z kiełbasy ściągamy osłonki i farsz wyrabiamy w misce na masę z jajkami i bułką tarta. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie klopsiki, panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
- Przekładamy klopsiki do rondla, zalewamy bulionem rozmieszanym ze śmietaną i grzejemy na małym ogniu tak, aby ledwo bulgotało.
- Po 10 min. dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody i surówkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl