Trwa ładowanie...
darfvea
10-03-2022 09:34

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie koperkowym

Przepis

Biała kiełbasa kojarzy nam się przed wszystkim ze świętami Wielkanocnymi oraz rodzinnymi spotkaniami przy grillu. Mimo, że jest bardzo smaczna, rzadko po nią sięgamy. To duży błąd. Można ją gotować, piec, smażyć i podawać jako samodzielne danie. Ale można też być składnikiem innych potraw. My proponujemy klopsiki z białej kiełbasy. To ekspresowy sposób na przepyszny obiad.

darfvea
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1-2 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz,
  • pęczek koperku
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej
Przepis
  • Z kiełbasy ściągamy osłonki i farsz wyrabiamy w misce na masę z jajkami i bułką tarta. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie klopsiki, panierujemy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Przekładamy klopsiki do rondla, zalewamy bulionem rozmieszanym ze śmietaną i grzejemy na małym ogniu tak, aby ledwo bulgotało.
  • Po 10 min. dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody i surówkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie koperkowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
darfvea
darfvea
darfvea
Więcej tematów
darfvea

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj