Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad

Delikatne klopsiki i aromatyczny sos paprykowy to pyszny patent na obiad. Autorka przepisu – Gosia Niewiadomska, która prowadzi bloga "Igraszki losu" radzi, by od razu przygotować większą porcję i zawekować. Będziemy mieć wtedy gotowy obiad na czarną godzinę, gdy wrócimy zmęczeni z pracy.

Klopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiadKlopsiki wołowe w sosie paprykowym. Pyszny patent na obiad
Gosia Niewiadomska

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Sos paprykowy:

  • 4 papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka majeranku
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ½ szklanki bulionu wołowego
  • sól, pieprz

Przepis

Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Lekko przypieczoną paprykę przekładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15 minut. Następnie obieramy. Mięso przekładamy do miseczki, na środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy bułkę tartą i wlewamy mleko. Dodajemy musztardę, listki majeranku, sól i pieprz – wyrabiamy mięso ręką. Z wyrobionego mięsa lekko wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i smażymy je na złoty kolor (po 3-5 minut z każdej strony) na patelni. Obsmażone klopsiki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach czosnku i chilli, dodajemy pokrojoną w kostkę upieczoną wcześniej paprykę i przesmażamy 2 minuty. Dodajemy listki majeranku, wlewamy wino i bulion, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Sos studzimy i blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy do niego klopsiki i dusimy na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Klopsiki serwujemy na gorąco z ryżem lub ziemniakami.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie