Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem. Posmakuje nawet niejadkom
Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami to ulubione danie wszystkich przedszkolaków. Choć uformowanie niewielkich klopsików zajmuje trochę czasu, warto się poświęcić. Uśmiech na twarzach domowników gwarantowany. Przepis poleca autorka bloga "Dziękuję, było pyszne".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- jajko
- 400 ml sosu pomidorowego
- papryka słodka pół łyżeczki
- odrobina cukru
- olej
- makaron
Przepis
Mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem, cebulą, solimy, pieprzymy, dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy 4 cm. Smażymy na oleju ( niewielka ilość). Następnie usmażone klopsy zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy papryki słodkiej, soli, pieprzu, odrobinkę cukru. Mieszamy delikatnie. Dusimy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem z klopsikami. Możecie na wierzch posypać ulubionego sera, lub ulubionych świeżych ziół.