- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 sucha kajzerka
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- odrobina cukru
Przepis
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso doprawić paprykami, połączyć z odciśniętą kajzerką, cebulą i jajkiem. Dokładnie połączyć składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.
Przepis
Wilgotnymi dłońmi uformować z mięsnej masy kulki, obtoczyć je w mące, a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i przykryć.
Przepis
Czas na sos. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć posiekane czosnek i cebulę. Wlać passatę i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pod koniec dodać posiekaną bazylię i mięsne kulki. Całość dusić ok. 5 minut, pokrywając klopsiki sosem.
Przepis
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą kuskus. Udekorować zieleniną np. roszponką.