Trwa ładowanie...
d2h7jo7
01-09-2016 11:15

Klopsiki w sosie pomidorowym

Przepis
4.0
(11 głosów)
Oceń:
d2h7jo7
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
    • Sos pomidorowy:
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
Przepis

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso doprawić paprykami, połączyć z odciśniętą kajzerką, cebulą i jajkiem. Dokładnie połączyć składniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi uformować z mięsnej masy kulki, obtoczyć je w mące, a następnie podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony przez ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i przykryć.

Czas na sos. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć posiekane czosnek i cebulę. Wlać passatę i zmniejszyć ogień. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pod koniec dodać posiekaną bazylię i mięsne kulki. Całość dusić ok. 5 minut, pokrywając klopsiki sosem.

Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą kuskus. Udekorować zieleniną np. roszponką.

Klopsiki w sosie pomidorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
d2h7jo7
Więcej tematów
d2h7jo7