Klasyczny krupnik na kościach wieprzowych. Rozgrzewający i pyszny
Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy do krupniku. Zapewne każda szanująca się gospodyni domowa ma swój sposób jego przygotowywania. Każdy też ma swoje preferencje co do ilości poszczególnych składników. Swój przepis zdradza poniżej autorka bloga "Ostoja lasu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 3-4 ziemniaki
- kilka suszonych grzybów leśnych
- bulion na kościach wieprzowych ok. 2 litrów
- natka pietruszki
Należy ugotować aromatyczny bulion na kościach wieprzowych (np. żeberka, mostek) w połączeniu na przykład z chrząstkami indyczymi. Nie zapominajmy o włoszczyźnie, którą później wykorzystamy do przygotowania zupy. Gdy bulion jest gotowy, przecedzamy go. Do klarownej esencji dodajemy kilka pokruszonych suszonych grzybów leśnych. I zaczynamy gotować. I teraz są dwie szkoły postępowania: jedni gotują kaszę i ziemniaki osobno, a drudzy wrzucają składniki razem do bulionu i tak doprowadzają do miękkości. Gdy już mamy ugotowane ziemniaki i kaszę, dodajemy rozdrobnione kawałki mięsa oraz pokrojoną w pół-talarki lub kostkę marchew, pietruszkę, seler, a nawet por. Dodatkowo można zetrzeć na dużych oczkach świeżą marchewkę. Całość wieńczymy odrobiną natki pietruszki, dodając ją do garnka czy bezpośrednio na talerz.
Zobacz także: Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi
src="https://d.wpimg.pl/1521011775-1523728979/zupa-grzybowa.jpg"/>
Polecamy wideo: przepis na zupę piwną
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze