Trwa ładowanie...
d3zrlz5
18-09-2017 09:59

Klasyczny krupnik na kościach wieprzowych. Rozgrzewający i pyszny

Przepis

Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy do krupniku. Zapewne każda szanująca się gospodyni domowa ma swój sposób jego przygotowywania. Każdy też ma swoje preferencje co do ilości poszczególnych składników. Swój przepis zdradza poniżej autorka bloga "Ostoja lasu".

d3zrlz5
5.0
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.ostojalasu.pl
Źródło: www.ostojalasu.pl
Składniki
  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3-4 ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • bulion na kościach wieprzowych ok. 2 litrów
  • natka pietruszki
Przepis

Należy ugotować aromatyczny bulion na kościach wieprzowych (np. żeberka, mostek) w połączeniu na przykład z chrząstkami indyczymi. Nie zapominajmy o włoszczyźnie, którą później wykorzystamy do przygotowania zupy. Gdy bulion jest gotowy, przecedzamy go. Do klarownej esencji dodajemy kilka pokruszonych suszonych grzybów leśnych. I zaczynamy gotować. I teraz są dwie szkoły postępowania: jedni gotują kaszę i ziemniaki osobno, a drudzy wrzucają składniki razem do bulionu i tak doprowadzają do miękkości. Gdy już mamy ugotowane ziemniaki i kaszę, dodajemy rozdrobnione kawałki mięsa oraz pokrojoną w pół-talarki lub kostkę marchew, pietruszkę, seler, a nawet por. Dodatkowo można zetrzeć na dużych oczkach świeżą marchewkę. Całość wieńczymy odrobiną natki pietruszki, dodając ją do garnka czy bezpośrednio na talerz.
Zobacz także: Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi
src="https://d.wpimg.pl/1521011775-1523728979/zupa-grzybowa.jpg"/>

Polecamy wideo: przepis na zupę piwną

Klasyczny krupnik na kościach wieprzowych. Rozgrzewający i pyszny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

36
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj