Klasyczny krupnik na kościach wieprzowych. Rozgrzewający i pyszny

Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy do krupniku. Zapewne każda szanująca się gospodyni domowa ma swój sposób jego przygotowywania. Każdy też ma swoje preferencje co do ilości poszczególnych składników. Swój przepis zdradza poniżej autorka bloga "Ostoja lasu".

Klasyczny krupnik na kościach wieprzowych. Rozgrzewający i pysznyKlasyczny krupnik na kościach wieprzowych. Rozgrzewający i pyszny
Ostoja Lasu

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3-4 ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • bulion na kościach wieprzowych ok. 2 litrów
  • natka pietruszki

Przepis

Należy ugotować aromatyczny bulion na kościach wieprzowych (np. żeberka, mostek) w połączeniu na przykład z chrząstkami indyczymi. Nie zapominajmy o włoszczyźnie, którą później wykorzystamy do przygotowania zupy. Gdy bulion jest gotowy, przecedzamy go. Do klarownej esencji dodajemy kilka pokruszonych suszonych grzybów leśnych. I zaczynamy gotować. I teraz są dwie szkoły postępowania: jedni gotują kaszę i ziemniaki osobno, a drudzy wrzucają składniki razem do bulionu i tak doprowadzają do miękkości. Gdy już mamy ugotowane ziemniaki i kaszę, dodajemy rozdrobnione kawałki mięsa oraz pokrojoną w pół-talarki lub kostkę marchew, pietruszkę, seler, a nawet por. Dodatkowo można zetrzeć na dużych oczkach świeżą marchewkę. Całość wieńczymy odrobiną natki pietruszki, dodając ją do garnka czy bezpośrednio na talerz.
Zobacz także: Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia