Klasyczna mizeria
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- dwa świeże ogórki zielone
- cztery łyżki śmietany 18%
- czubata łyżeczka cukru
- pół łyżeczki octu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski. Dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić octem, cukrem, oraz solą i pieprzem, a następnie ponownie wymieszać i włożyć do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu smakuje idealnie.
Mizeria to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu i słusznie, bo ta ogórkowa przystawka świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami, koperkiem i dobrze doprawionym, chrupiącym kotletem. Jednak ze względu na dodatek śmietany mizerii nie powinny spożywać osoby na diecie odchudzającej, albo w trakcie przygotowania powinny zastąpić ten produkt gęstym jogurtem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze