Trwa ładowanie...
d1up1gu
d1up1gu

Kiszone pomidory z koperkiem. Pyszny smak jesieni zamknięty w słoiku

Przepis

Kiszone ogórki czy kapusta to już klasyk, ale w słoiczku można zamknąć o wiele więcej warzyw i owoców. W myśl zasady – kisić można wszystko, mamy dla was przepis na kiszone pomidory. Będą idealnym dodatkiem do obiadu, kiedy o pysznych, polskich pomidorach będziemy mogli tylko pomarzyć.

3.7
(6 głosów)
Oceń:
d1up1gu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Kiszone pomidory z koperkiem. Pyszny smak jesieni zamknięty w słoiku
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Kiszone pomidory z koperkiem. Pyszny smak jesieni zamknięty w słoiku
Składniki
  • 3 kg pomidorów (jak najmniejszych),
  • 10 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • koper,
  • woda (ok. 1,5-2 l przefiltrowanej lub przegotowanej kranówki)
  • 3-4 łyżki niejodowanej soli kamiennej.
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika (w zależności od jego rozmiarów).
Przepis

Pomidory oraz koper umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz z łupinek, a korzeń chrzanu obierz i potnij na mniejsze kawałki. Do wyparzonych słoików powkładaj po równo wszystkie składniki i poukładaj w każdym ciasno pomidory, ale uważaj, żeby ich nie zgnieść. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj sól i tak przygotowaną marynatą zalej pomidory po same szyjki słoików. Zakręć je i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, a potem możesz przenieść je do piwnicy czy spiżarni. Kiszone pomidory będą idealnie smakować jako dodatek do mięs, kanapek lub sałatek.

Zobacz także wideo: Sok z kiszonych ogórków. Oto jego wyjątkowe właściwości

Kiszone pomidory z koperkiem. Pyszny smak jesieni zamknięty w słoiku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
1
Share
d1up1gu
d1up1gu
d1up1gu

d1up1gu
d1up1gu
d1up1gu