ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii

Kiszone pomidory z koperkiem. Pyszny smak jesieni zamknięty w słoiku - Przepis

Kiszone ogórki czy kapusta to już klasyk, ale w słoiczku można zamknąć o wiele więcej warzyw i owoców. W myśl zasady – kisić można wszystko, mamy dla was przepis na kiszone pomidory. Będą idealnym dodatkiem do obiadu, kiedy o pysznych, polskich pomidorach będziemy mogli tylko pomarzyć.

Trwa ładowanie...
ycipk-brm3ii
Z kiszonych pomidorów można przygotować zupę. Gotuje się ja tak samo, jak tę z kiszonych ogórków. 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się
Składniki
  • 3 kg pomidorów (jak najmniejszych),
  • 10 ząbków czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • koper,
  • woda (ok. 1,5-2 l przefiltrowanej lub przegotowanej kranówki)
  • 3-4 łyżki niejodowanej soli kamiennej.
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika (w zależności od jego rozmiarów).
Przepis

Pomidory oraz koper umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz z łupinek, a korzeń chrzanu obierz i potnij na mniejsze kawałki. Do wyparzonych słoików powkładaj po równo wszystkie składniki i poukładaj w każdym ciasno pomidory, ale uważaj, żeby ich nie zgnieść. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj sól i tak przygotowaną marynatą zalej pomidory po same szyjki słoików. Zakręć je i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, a potem możesz przenieść je do piwnicy czy spiżarni. Kiszone pomidory będą idealnie smakować jako dodatek do mięs, kanapek lub sałatek.

Zobacz także wideo: Sok z kiszonych ogórków. Oto jego wyjątkowe właściwości

ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii