Kiełki fasoli mung. Niezastąpione w azjatyckich daniach

Cenne właściwości kiełek fasoli mung znane są już w Azji od bardzo dawna, ale i w my powinniśmy doceniać je jak najczęściej i jak najczęściej gościć je na naszych stołach. Dowiedz się, dlaczego kiełki fasoli mung powinny wejść na stałe w skład naszej diety.

Kiełki fasoli mungKiełki fasoli mung są doskonałym składnikiem obniżającym poziom "złego" cholesterolu we krwi
Źródło zdjęć: © adobe stock | "JIRI HERA "

Kiełki fasoli mung to młode pędy chińskiej fasoli mung, która w Azji znana jest już od bardzo dawna. Są one niewielkie, mają żółtawy kolor i dosyć charakterystyczny smak. W kiełkach fasoli mung, tak jak w kiełkach innych roślin, zawiera się mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, które są lepiej trawione przez organizm niż te składniki, które znajdują się w już dojrzałym warzywie.

Mimo że fasola mung pochodzi z Chin i w Polsce częściej można spotkać jej kiełki jako produkt konserwowy, to z powodzeniem można ją hodować w domowym zaciszu i cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami przez cały rok. Wystarczy tylko na płaskim naczynku wyłożyć nasiona fasoli mung i zalać je wodą; po jakimś czasie winniśmy powtórzyć czynność. Kiełki fasoli mung wyrastają dosyć szybko, bo po 2 lub 4 dniach, więc nie musimy zbyt długo na nie czekać. Tak jak kiełki wielu innych roślin, tak i kiełki fasoli mung są narażone na szybkie pleśnienie i bakterie, dlatego przed zjedzeniem należy je dokładnie umyć bądź sparzyć.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

Kiełki fasoli mung zawierają mnóstwo białka i składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują się w niej witaminy: A, C, E, B; także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, jod, mangan i inne. Kiełki fasoli mung to także źródło cennych przeciwutleniaczy. Są też niskokaloryczne: w 100 g kiełek fasoli mung znajduje się ok. 13 kcal.

Kiełki fasoli mung – właściwości lecznicze

Kiełki fasoli mung są doskonałym składnikiem obniżającym poziom "złego" cholesterolu we krwi, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy zapobiegają chorobom serca oraz wytwarzaniu i namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Kiełki fasoli mung mogą obniżyć również poziom cukru i ciśnienia, a dzięki zawartości magnezu i potasu korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kiełki fasoli mung zawierają również mnóstwo dobrze przyswajalnego białka, zatem dzięki nim dbamy o dobrą kondycję całego naszego ciała, gdyż białko jest podstawowym budulcem naszych komórek, a jego niedobór może wywoływać wiele niebezpiecznych chorób.

Kiełki fasoli mung – kulinarne zastosowanie

Kiełki fasoli mung są przede wszystkim głównym składnikiem dań kuchni wietnamskiej i chińskiej, co nie oznacza jednak, że nie będą pasowały do zwyczajnej, śniadaniowej kanapki z wędliną. Kiełki fasoli mung smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno; dorzuca się je do tradycyjnej, azjatyckiej zupy ramen, do sajgonek, do chińskich i wietnamskich zup; pasują także do dań z ryżem i owocami morza, a także do wszelkiego rodzaju gulaszów czy, przede wszystkim, sałatek i surówek. Co ciekawe, z fasoli mung robi się również makaron o białym, szklistym kolorze, który w Polsce często jest sprzedawany pod nazwą "makaron sojowy".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach