Kiełki fasoli mung. Niezastąpione w azjatyckich daniach

Cenne właściwości kiełek fasoli mung znane są już w Azji od bardzo dawna, ale i w my powinniśmy doceniać je jak najczęściej i jak najczęściej gościć je na naszych stołach. Dowiedz się, dlaczego kiełki fasoli mung powinny wejść na stałe w skład naszej diety.

Kiełki fasoli mungKiełki fasoli mung są doskonałym składnikiem obniżającym poziom "złego" cholesterolu we krwi
Źródło zdjęć: © adobe stock | "JIRI HERA "

Kiełki fasoli mung to młode pędy chińskiej fasoli mung, która w Azji znana jest już od bardzo dawna. Są one niewielkie, mają żółtawy kolor i dosyć charakterystyczny smak. W kiełkach fasoli mung, tak jak w kiełkach innych roślin, zawiera się mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, które są lepiej trawione przez organizm niż te składniki, które znajdują się w już dojrzałym warzywie.

Mimo że fasola mung pochodzi z Chin i w Polsce częściej można spotkać jej kiełki jako produkt konserwowy, to z powodzeniem można ją hodować w domowym zaciszu i cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami przez cały rok. Wystarczy tylko na płaskim naczynku wyłożyć nasiona fasoli mung i zalać je wodą; po jakimś czasie winniśmy powtórzyć czynność. Kiełki fasoli mung wyrastają dosyć szybko, bo po 2 lub 4 dniach, więc nie musimy zbyt długo na nie czekać. Tak jak kiełki wielu innych roślin, tak i kiełki fasoli mung są narażone na szybkie pleśnienie i bakterie, dlatego przed zjedzeniem należy je dokładnie umyć bądź sparzyć.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

Kiełki fasoli mung zawierają mnóstwo białka i składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują się w niej witaminy: A, C, E, B; także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, jod, mangan i inne. Kiełki fasoli mung to także źródło cennych przeciwutleniaczy. Są też niskokaloryczne: w 100 g kiełek fasoli mung znajduje się ok. 13 kcal.

Kiełki fasoli mung – właściwości lecznicze

Kiełki fasoli mung są doskonałym składnikiem obniżającym poziom "złego" cholesterolu we krwi, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy zapobiegają chorobom serca oraz wytwarzaniu i namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Kiełki fasoli mung mogą obniżyć również poziom cukru i ciśnienia, a dzięki zawartości magnezu i potasu korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kiełki fasoli mung zawierają również mnóstwo dobrze przyswajalnego białka, zatem dzięki nim dbamy o dobrą kondycję całego naszego ciała, gdyż białko jest podstawowym budulcem naszych komórek, a jego niedobór może wywoływać wiele niebezpiecznych chorób.

Kiełki fasoli mung – kulinarne zastosowanie

Kiełki fasoli mung są przede wszystkim głównym składnikiem dań kuchni wietnamskiej i chińskiej, co nie oznacza jednak, że nie będą pasowały do zwyczajnej, śniadaniowej kanapki z wędliną. Kiełki fasoli mung smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno; dorzuca się je do tradycyjnej, azjatyckiej zupy ramen, do sajgonek, do chińskich i wietnamskich zup; pasują także do dań z ryżem i owocami morza, a także do wszelkiego rodzaju gulaszów czy, przede wszystkim, sałatek i surówek. Co ciekawe, z fasoli mung robi się również makaron o białym, szklistym kolorze, który w Polsce często jest sprzedawany pod nazwą "makaron sojowy".

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń