WAŻNE
TERAZ

Było spotkanie KOWR z Wielgomasem. Ujawniamy notatkę

Kiełki fasoli mung. Niezastąpione w azjatyckich daniach

Cenne właściwości kiełek fasoli mung znane są już w Azji od bardzo dawna, ale i w my powinniśmy doceniać je jak najczęściej i jak najczęściej gościć je na naszych stołach. Dowiedz się, dlaczego kiełki fasoli mung powinny wejść na stałe w skład naszej diety.

Kiełki fasoli mungKiełki fasoli mung są doskonałym składnikiem obniżającym poziom "złego" cholesterolu we krwi
Źródło zdjęć: © adobe stock | "JIRI HERA "

Kiełki fasoli mung to młode pędy chińskiej fasoli mung, która w Azji znana jest już od bardzo dawna. Są one niewielkie, mają żółtawy kolor i dosyć charakterystyczny smak. W kiełkach fasoli mung, tak jak w kiełkach innych roślin, zawiera się mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, które są lepiej trawione przez organizm niż te składniki, które znajdują się w już dojrzałym warzywie.

Mimo że fasola mung pochodzi z Chin i w Polsce częściej można spotkać jej kiełki jako produkt konserwowy, to z powodzeniem można ją hodować w domowym zaciszu i cieszyć się jej smakiem oraz właściwościami przez cały rok. Wystarczy tylko na płaskim naczynku wyłożyć nasiona fasoli mung i zalać je wodą; po jakimś czasie winniśmy powtórzyć czynność. Kiełki fasoli mung wyrastają dosyć szybko, bo po 2 lub 4 dniach, więc nie musimy zbyt długo na nie czekać. Tak jak kiełki wielu innych roślin, tak i kiełki fasoli mung są narażone na szybkie pleśnienie i bakterie, dlatego przed zjedzeniem należy je dokładnie umyć bądź sparzyć.

Jak prawidłowo gotować fasolę? Kilka zasad, o których warto pamiętać

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze

Kiełki fasoli mung zawierają mnóstwo białka i składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdują się w niej witaminy: A, C, E, B; także potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, jod, mangan i inne. Kiełki fasoli mung to także źródło cennych przeciwutleniaczy. Są też niskokaloryczne: w 100 g kiełek fasoli mung znajduje się ok. 13 kcal.

Kiełki fasoli mung – właściwości lecznicze

Kiełki fasoli mung są doskonałym składnikiem obniżającym poziom "złego" cholesterolu we krwi, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy zapobiegają chorobom serca oraz wytwarzaniu i namnażaniu się komórek nowotworowych w organizmie. Kiełki fasoli mung mogą obniżyć również poziom cukru i ciśnienia, a dzięki zawartości magnezu i potasu korzystnie wpływają na układ nerwowy. Kiełki fasoli mung zawierają również mnóstwo dobrze przyswajalnego białka, zatem dzięki nim dbamy o dobrą kondycję całego naszego ciała, gdyż białko jest podstawowym budulcem naszych komórek, a jego niedobór może wywoływać wiele niebezpiecznych chorób.

Kiełki fasoli mung – kulinarne zastosowanie

Kiełki fasoli mung są przede wszystkim głównym składnikiem dań kuchni wietnamskiej i chińskiej, co nie oznacza jednak, że nie będą pasowały do zwyczajnej, śniadaniowej kanapki z wędliną. Kiełki fasoli mung smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno; dorzuca się je do tradycyjnej, azjatyckiej zupy ramen, do sajgonek, do chińskich i wietnamskich zup; pasują także do dań z ryżem i owocami morza, a także do wszelkiego rodzaju gulaszów czy, przede wszystkim, sałatek i surówek. Co ciekawe, z fasoli mung robi się również makaron o białym, szklistym kolorze, który w Polsce często jest sprzedawany pod nazwą "makaron sojowy".

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato