Kiedy cytrusy są niebezpieczne dla zdrowia

Dietetycy przekonują, że wśród pięciu owoców, które trzeba zjadać każdego dnia, powinna być pomarańcza. Nic dziwnego. Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C. Do tego, zwłaszcza zimą, mają najintensywniejszy aromat.

Obraz

/ 10Bogate w witaminy, ale...

Obraz
© flickr.com/35188692_N00/cc 2.0/at

Dietetycy przekonują, że wśród pięciu owoców, które trzeba zjadać każdego dnia, powinna być pomarańcza. Nic dziwnego. Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C. Do tego, zwłaszcza zimą, mają najintensywniejszy aromat. Tymczasem...

/ 10Jedz grejpfruty z umiarem

Obraz
© flickr.com/fabliaux/cc 2.0/atndw

Amerykańscy uczeni ostrzegają, że codzienne jedzenie grejpfruta może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi niemal o jedną trzecią. Naukowcy przebadali ponad 50 tysięcy kobiet w wieku pomenopauzalnym, które do codziennej diety włączyły przynajmniej jedną czwartą owocu.

/ 10Ankiety i obserwacje

Obraz
© flickr.com/perledivetro/cc 2.0/at/ndw

Wyniki uzyskano na podstawie przeprowadzonych ankiet i obserwacji. Okazało się, że grejpfruty mogą powodować wzrost stężenia estrogenów w organizmie, a to z kolei zwiększa częstość zachorowań na hormonozależne nowotwory piersi. By potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości, uczeni muszą jednak przeprowadzić dodatkowe badania.

/ 10Więcej zalet

Obraz
© flickr.com/eperales/cc 2.0/at

Warto jednak pamiętać, że wystarcza jedna pomarańcza, aby uzupełnić dzienną dawkę witaminy C i soli mineralnych. W czasach "gorączki złota" za sok z cytrusów górnicy płacili złotem, ponieważ był najlepszym lekarstwem na szkorbut. Pijali go też marynarze, a pod koniec XVIII wieku brytyjska marynarka wojenna wydała nawet oficjalny nakaz podawania na statkach cytrusów.

/ 10Dobre dla urody?

Obraz
© flickr.com/ginnerobot/cc 2.0/at/sa

Pomarańcze, cytryny, czy mandarynki zawierają nawet pięć razy więcej witaminy C niż jabłka. Dlaczego witamina C jest tak ważna? Może dlatego, że usuwa tłuszcz, opóźnia starzenie, a dzięki niej organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i niedopuszczających do powstawania zapasów tłuszczu.

/ 10Młody wygląd

Obraz
© flickr.com/kaibara/cc 2.0/at

W duecie z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra wygląda młodo. Poza tym owoce te mają też tiaminę, która wpływającą kojąco na nasze nerwy i pamięć, a witamina P chroni ją przed szybkim utlenianiem (tej ostatniej najwięcej znajduje się w skórce).

/ 10Podnoszą odporność

Obraz
© flickr.com/theilr/cc 2.0/at/sa

Błonnik zawarty w cytrusach pobudza przemianę materii, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi. Potas oczyszcza organizm i pozbywa się nadmiaru wody chroniąc też przed nadciśnieniem i ułatwiając przyswajanie białek oraz węglowodanów. To nie koniec. Owoce takie jak pomarańcz, czy grejpfrut podnoszą odporność.

/ 10Są niskokaloryczne

Obraz
© flickr.com/nattu/cc 2.0/at

Jest też dobra wiadomość dla osób dbających o linię: cytrusy są niskokaloryczne. Średni grejpfrut ma 120 kcal, mandarynka to zaledwie 30 kcal, a pomarańcza -110 kcal. Zawierają wiele innych substancji, które wspomagają dietę.

/ 10Zdrowe mandarynki

Obraz
© flickr.com/nakrnsm/cc 2.0/at

Naukowcy doszli do wniosku, że jedzenie cytrusów lub zażywanie witaminy A obniża ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby. Potwierdziły to przeprowadzone badania z których wynika, że jedzenie mandarynek zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na szereg różnych chorób.

10 / 10Obniżają ryzyko chorób

Obraz
© flickr.com/teagrrl/cc 2.0/at

Po sprawdzeniu krwi u ponad 1000 mieszkańców jednego z japońskich miast, którzy codziennie zjadali dużo mandarynek stwierdzono u nich obniżone ryzyko chorób wątroby, arteriosklerozy oraz oporności na insulinę. Picie soku zmniejszało prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór u osób z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby.

qk

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm