Kiedy cytrusy są niebezpieczne dla zdrowia

Dietetycy przekonują, że wśród pięciu owoców, które trzeba zjadać każdego dnia, powinna być pomarańcza. Nic dziwnego. Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C. Do tego, zwłaszcza zimą, mają najintensywniejszy aromat.

Obraz

/ 10Bogate w witaminy, ale...

Obraz
© flickr.com/35188692_N00/cc 2.0/at

Dietetycy przekonują, że wśród pięciu owoców, które trzeba zjadać każdego dnia, powinna być pomarańcza. Nic dziwnego. Cytrusy są doskonałym źródłem witaminy C. Do tego, zwłaszcza zimą, mają najintensywniejszy aromat. Tymczasem...

/ 10Jedz grejpfruty z umiarem

Obraz
© flickr.com/fabliaux/cc 2.0/atndw

Amerykańscy uczeni ostrzegają, że codzienne jedzenie grejpfruta może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór piersi niemal o jedną trzecią. Naukowcy przebadali ponad 50 tysięcy kobiet w wieku pomenopauzalnym, które do codziennej diety włączyły przynajmniej jedną czwartą owocu.

/ 10Ankiety i obserwacje

Obraz
© flickr.com/perledivetro/cc 2.0/at/ndw

Wyniki uzyskano na podstawie przeprowadzonych ankiet i obserwacji. Okazało się, że grejpfruty mogą powodować wzrost stężenia estrogenów w organizmie, a to z kolei zwiększa częstość zachorowań na hormonozależne nowotwory piersi. By potwierdzić, że tak jest w rzeczywistości, uczeni muszą jednak przeprowadzić dodatkowe badania.

/ 10Więcej zalet

Obraz
© flickr.com/eperales/cc 2.0/at

Warto jednak pamiętać, że wystarcza jedna pomarańcza, aby uzupełnić dzienną dawkę witaminy C i soli mineralnych. W czasach "gorączki złota" za sok z cytrusów górnicy płacili złotem, ponieważ był najlepszym lekarstwem na szkorbut. Pijali go też marynarze, a pod koniec XVIII wieku brytyjska marynarka wojenna wydała nawet oficjalny nakaz podawania na statkach cytrusów.

/ 10Dobre dla urody?

Obraz
© flickr.com/ginnerobot/cc 2.0/at/sa

Pomarańcze, cytryny, czy mandarynki zawierają nawet pięć razy więcej witaminy C niż jabłka. Dlaczego witamina C jest tak ważna? Może dlatego, że usuwa tłuszcz, opóźnia starzenie, a dzięki niej organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i niedopuszczających do powstawania zapasów tłuszczu.

/ 10Młody wygląd

Obraz
© flickr.com/kaibara/cc 2.0/at

W duecie z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra wygląda młodo. Poza tym owoce te mają też tiaminę, która wpływającą kojąco na nasze nerwy i pamięć, a witamina P chroni ją przed szybkim utlenianiem (tej ostatniej najwięcej znajduje się w skórce).

/ 10Podnoszą odporność

Obraz
© flickr.com/theilr/cc 2.0/at/sa

Błonnik zawarty w cytrusach pobudza przemianę materii, a pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi. Potas oczyszcza organizm i pozbywa się nadmiaru wody chroniąc też przed nadciśnieniem i ułatwiając przyswajanie białek oraz węglowodanów. To nie koniec. Owoce takie jak pomarańcz, czy grejpfrut podnoszą odporność.

/ 10Są niskokaloryczne

Obraz
© flickr.com/nattu/cc 2.0/at

Jest też dobra wiadomość dla osób dbających o linię: cytrusy są niskokaloryczne. Średni grejpfrut ma 120 kcal, mandarynka to zaledwie 30 kcal, a pomarańcza -110 kcal. Zawierają wiele innych substancji, które wspomagają dietę.

/ 10Zdrowe mandarynki

Obraz
© flickr.com/nakrnsm/cc 2.0/at

Naukowcy doszli do wniosku, że jedzenie cytrusów lub zażywanie witaminy A obniża ryzyko zachorowania na nowotwory wątroby. Potwierdziły to przeprowadzone badania z których wynika, że jedzenie mandarynek zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na szereg różnych chorób.

10 / 10Obniżają ryzyko chorób

Obraz
© flickr.com/teagrrl/cc 2.0/at

Po sprawdzeniu krwi u ponad 1000 mieszkańców jednego z japońskich miast, którzy codziennie zjadali dużo mandarynek stwierdzono u nich obniżone ryzyko chorób wątroby, arteriosklerozy oraz oporności na insulinę. Picie soku zmniejszało prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór u osób z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby.

qk

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw