Kawa z ekspresu zwalcza wolne rodniki

Parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym najlepiej wykorzystamy zawarte w niej związki zwalczające szkodliwy nadmiar wolnych rodników w organizmie - przekonywała dr Katarzyna Zawada z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego podczas Festiwalu Nauki w Warszawie.

Kawa z ekspresu zwalcza wolne rodniki
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Naukowiec z Wydziału Farmaceutycznego WUM przypomniała, że wolne rodniki to związki chemiczne, których nadmiar jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu - przyspiesza starzenie i może się przyczyniać, choćby częściowo, do wielu schorzeń, m.in. serca, stawów, mięśni, a także choroby Alzheimera czy Parkinsona, depresji i jaskry.

Organizm człowieka pilnuje, by utrzymać odpowiednią liczbę wolnych rodników, czyli tyle, ile potrzeba do funkcjonowania naszego ciała, a zarazem tyle, by nie doszło do rozwoju procesów chorobowych. Służą mu do tego wewnętrzne antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze)
, czyli związki, które w różny sposób zapobiegają nadmiarowi wolnych rodników.

Jednak gdy obrona naszego organizmu przed rodnikami jest niewystarczająca - opisywała dr Zawada - bardzo ważną rolę odgrywają antyoksydanty dostarczane wraz z dietą. Jednym z napojów bogatych w przeciwutleniacze - obok herbaty, zwłaszcza zielonej i białej oraz wina - jest kawa.

By udowodnić tę tezę, naukowiec przeprowadziła eksperyment, który pokazał zdolności do "zmiatania" wolnych rodników przez kawy różnych gatunków i różnie przygotowane.

W doświadczeniach dr Zawada wykorzystała wolny rodnik o skrótowej nazwie DPPH (2,2-difenylo-1-pikrylohydrazyl), którego roztwór ma intensywny ciemnofioletowy kolor. Eksperymenty polegały na dodawaniu DPPH do niewielkiej ilości silnie rozcieńczonego naparu kawy i analizowaniu zmian zabarwienia roztworu w związku z reakcją wolnego rodnika z przeciwutleniaczami w kawie.

Jeśli w badanej próbce kawy jest bardzo dużo polifenoli mających własności antyoksydacyjne, to roztwór z fioletowego staje się żółty. Jeśli jest ich mniej, to roztwór będzie przybierał różne odcienie brązu.

"Ocena zmiany barwy jest bardzo przybliżonym sposobem określania własności antyoksydacyjnych danej substancji. Aby zrobić to dokładniej, trzeba zastosować techniki instrumentalne, np. sprzęt do pomiaru zmiany barwy, albo - jak w naszym laboratorium - elektronowy rezonans paramagnetyczny, który wykrywa obecność związków z niesparowanym elektronem i pozwala ocenić stężenie wolnego rodnika przed i po dodaniu antyoksydantu" - tłumaczyła dr Zawada.

Goście festiwalowego pokazu badali próbki różnych gatunków kaw - arabiki, robusty oraz droższej kawy będącej mieszanką arabiki (70 proc.) i robusty (30 proc.). Porównywano też kawy ze względu na sposób ich przyrządzania - kawę z ekspresu ciśnieniowego, zalewaną wrzątkiem w szklance (w Polsce określaną jako kawa po turecku) oraz kawę rozpuszczalną.

Okazało się, że robusta jest lepszym źródłem przeciwutleniaczy niż arabika, a kawa z wyższej półki ma większą zawartość tych związków niż kawa tańsza.

Jednak najsilniejszy wpływ na poziom antyoksydantów w naparze kawy miał sposób jej przyrządzenia - najwyższe stężenie tych związków okazała się mieć kawa z ekspresu ciśnieniowego, mniej kawa zalewana wodą, a najuboższa w nie była kawa rozpuszczalna.

"Kawa jest źródłem antyoksydantów, ale żeby miała jak najkorzystniejszy wpływ na nasze zdrowie nie można pić jej w nadmiarze, bo może zaszkodzić na żołądek i zwiększa ryzyko powstawania kamieni nerkowych" - podkreśliła dr Zawada.

Dodała, że wolne rodniki są nam potrzebne do tego, by normalnie funkcjonować, dlatego nie powinniśmy nadużywać suplementów diety z antyoksydantami, bo mogą one przynieść więcej szkody niż pożytku. Najlepiej dostarczać sobie przeciwutleniacze wraz z urozmaiconą dietą, a z preparatów korzystać tylko w szczególnych, kryzysowych sytuacjach, jak okres silnego stresu czy przemęczenia - podsumowała specjalistka.

PAP

Przeczytaj więcej:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia