Trwa ładowanie...

Kawa bez ekspresu. Poznaj najważniejsze zasady przyrządzania

Smakosze kawy nie mogą wyobrazić sobie porannej filiżanki bez profesjonalnego ekspresu. Ciśnienie 9 lub 15 bar wyciąga z ziaren kawy to, co najlepsze. A co z małymi kawiarkami, czy przygotowana w nim kawa w ogóle jest warta zachodu?

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kawa z kawiarki będzie smakować równie zniewalająco co z ekspresu
Kawa z kawiarki będzie smakować równie zniewalająco co z ekspresuŹródło: Adobe Stock
d1bzzlo

Proces przygotowywania kawy w kawiarce przypomina działanie ekspresu ciśnieniowego. Gorąca woda pod ciśnieniem przechodzi przez sitko ze zmielonymi ziarnami wyciągając z nich wszystkie walory smakowe. Oczywiście niewielkie gazowe kawiarki mają o wiele mniejsze ciśnienie niż klasyczne ekspresy do kawy, ale nawet ciśnienie 2 bar jest w stanie znacznie podbić smak kawy pod warunkiem, że wiesz, jak zabrać się do przygotowywania.

Wybór i mielenie ziaren

Jeżeli szukasz najlepszego smaku kawy, należy postawić na świeżo palone ziarna, które należy mielić dopiero przed przygotowaniem naparu. Gotowe mieszanki mają tendencję do szybszej utraty właściwości smakowych, jeżeli kawa jest zwietrzała, napój będzie o wiele mniej smaczny. Liczy się również stopień rozdrobnienia. Pamiętaj, że ziarna nie mogą być zmielone zbyt drobno, w przeciwnym wypadku woda będzie miała problem z przedostaniem się między drobinkami. Z kolei jeśli zmieli się ją zbyt grubo, wrzątek nie wyciągnie tego, co najlepsze z ziaren. Przyjmuje się, że kawa nie powinna być rozdrobniona na puder, poszczególne drobiny powinny mieć raczej wielkość drobin soli.

Zwróć uwagę nie tylko na to jak, ale również czym mielisz kawę. Najlepszą opcją będzie młynek żarnowy, nie emituje podczas pracy wysokich temperatur i nie powoduje wytwarzania się pyłu kawowego, który ma tendencje do zapychania filtrów. Alternatywą są tańsze młynki nożowe, działają szybko i bez większych problemów, choć przy długotrwałej pracy mają tendencję do przegrzewania.

Odpowiednia temperatura

Pamiętaj, że po wsypaniu kawy na sitko i wypełnienia dolnego pojemnika ciepłą wodą musisz pilnować, by temperatura nie była zbyt wysoka. Problem nie dotyczy kawiarek elektrycznych, one wyłączą się samoczynnie, gdy kawa jest gotowa. W przypadku modeli do podgrzewania na gazie, musisz mieć na nie oko przez cały czas. W przeciwnym wypadku kawa przypali się, a napar nabierze niepotrzebnej goryczy.

d1bzzlo

Istnieją dwa sposoby na wystudzenie kawiarki. W pierwszym przypadku czekasz aż kawa całkowicie przesączy się do górnego pojemnika, a następnie zdejmujesz kawiarkę z ognia i wstawiasz do naczynia z chłodną wodą, żeby je wystudzić. Drugi sposób polega na odcięciu ognia gdy kawiarka jest wypełniona w połowie – bez problemu się wypełni i zaraz potem wystygnie.

Alternatywą jest również zakup kawiarki elektrycznej, w której cały proces podgrzewania jest zautomatyzowany do tego stopnia, by wyeliminować ryzyko przypalenia się kawy. Kawiarki elektryczne są nieco droższe od standardowych modeli, ale z drugiej strony nie zajmują palnika i nie trzeba pilnować procesu przygotowywania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1bzzlo

Podziel się opinią

Share
d1bzzlo
d1bzzlo
Więcej tematów