Kawa bez ekspresu. Poznaj najważniejsze zasady przyrządzania

Smakosze kawy nie mogą wyobrazić sobie porannej filiżanki bez profesjonalnego ekspresu. Ciśnienie 9 lub 15 bar wyciąga z ziaren kawy to, co najlepsze. A co z małymi kawiarkami, czy przygotowana w nim kawa w ogóle jest warta zachodu?

kawa kawiarkaKawa z kawiarki będzie smakować równie zniewalająco co z ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proces przygotowywania kawy w kawiarce przypomina działanie ekspresu ciśnieniowego. Gorąca woda pod ciśnieniem przechodzi przez sitko ze zmielonymi ziarnami wyciągając z nich wszystkie walory smakowe. Oczywiście niewielkie gazowe kawiarki mają o wiele mniejsze ciśnienie niż klasyczne ekspresy do kawy, ale nawet ciśnienie 2 bar jest w stanie znacznie podbić smak kawy pod warunkiem, że wiesz, jak zabrać się do przygotowywania.

Wybór i mielenie ziaren

Jeżeli szukasz najlepszego smaku kawy, należy postawić na świeżo palone ziarna, które należy mielić dopiero przed przygotowaniem naparu. Gotowe mieszanki mają tendencję do szybszej utraty właściwości smakowych, jeżeli kawa jest zwietrzała, napój będzie o wiele mniej smaczny. Liczy się również stopień rozdrobnienia. Pamiętaj, że ziarna nie mogą być zmielone zbyt drobno, w przeciwnym wypadku woda będzie miała problem z przedostaniem się między drobinkami. Z kolei jeśli zmieli się ją zbyt grubo, wrzątek nie wyciągnie tego, co najlepsze z ziaren. Przyjmuje się, że kawa nie powinna być rozdrobniona na puder, poszczególne drobiny powinny mieć raczej wielkość drobin soli.

Zwróć uwagę nie tylko na to jak, ale również czym mielisz kawę. Najlepszą opcją będzie młynek żarnowy, nie emituje podczas pracy wysokich temperatur i nie powoduje wytwarzania się pyłu kawowego, który ma tendencje do zapychania filtrów. Alternatywą są tańsze młynki nożowe, działają szybko i bez większych problemów, choć przy długotrwałej pracy mają tendencję do przegrzewania.

Odpowiednia temperatura

Pamiętaj, że po wsypaniu kawy na sitko i wypełnienia dolnego pojemnika ciepłą wodą musisz pilnować, by temperatura nie była zbyt wysoka. Problem nie dotyczy kawiarek elektrycznych, one wyłączą się samoczynnie, gdy kawa jest gotowa. W przypadku modeli do podgrzewania na gazie, musisz mieć na nie oko przez cały czas. W przeciwnym wypadku kawa przypali się, a napar nabierze niepotrzebnej goryczy.

Istnieją dwa sposoby na wystudzenie kawiarki. W pierwszym przypadku czekasz aż kawa całkowicie przesączy się do górnego pojemnika, a następnie zdejmujesz kawiarkę z ognia i wstawiasz do naczynia z chłodną wodą, żeby je wystudzić. Drugi sposób polega na odcięciu ognia gdy kawiarka jest wypełniona w połowie – bez problemu się wypełni i zaraz potem wystygnie.

Alternatywą jest również zakup kawiarki elektrycznej, w której cały proces podgrzewania jest zautomatyzowany do tego stopnia, by wyeliminować ryzyko przypalenia się kawy. Kawiarki elektryczne są nieco droższe od standardowych modeli, ale z drugiej strony nie zajmują palnika i nie trzeba pilnować procesu przygotowywania.

Źródło artykułu: WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯