Kawa bez ekspresu. Poznaj najważniejsze zasady przyrządzania

Smakosze kawy nie mogą wyobrazić sobie porannej filiżanki bez profesjonalnego ekspresu. Ciśnienie 9 lub 15 bar wyciąga z ziaren kawy to, co najlepsze. A co z małymi kawiarkami, czy przygotowana w nim kawa w ogóle jest warta zachodu?

kawa kawiarkaKawa z kawiarki będzie smakować równie zniewalająco co z ekspresu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Proces przygotowywania kawy w kawiarce przypomina działanie ekspresu ciśnieniowego. Gorąca woda pod ciśnieniem przechodzi przez sitko ze zmielonymi ziarnami wyciągając z nich wszystkie walory smakowe. Oczywiście niewielkie gazowe kawiarki mają o wiele mniejsze ciśnienie niż klasyczne ekspresy do kawy, ale nawet ciśnienie 2 bar jest w stanie znacznie podbić smak kawy pod warunkiem, że wiesz, jak zabrać się do przygotowywania.

Wybór i mielenie ziaren

Jeżeli szukasz najlepszego smaku kawy, należy postawić na świeżo palone ziarna, które należy mielić dopiero przed przygotowaniem naparu. Gotowe mieszanki mają tendencję do szybszej utraty właściwości smakowych, jeżeli kawa jest zwietrzała, napój będzie o wiele mniej smaczny. Liczy się również stopień rozdrobnienia. Pamiętaj, że ziarna nie mogą być zmielone zbyt drobno, w przeciwnym wypadku woda będzie miała problem z przedostaniem się między drobinkami. Z kolei jeśli zmieli się ją zbyt grubo, wrzątek nie wyciągnie tego, co najlepsze z ziaren. Przyjmuje się, że kawa nie powinna być rozdrobniona na puder, poszczególne drobiny powinny mieć raczej wielkość drobin soli.

Zwróć uwagę nie tylko na to jak, ale również czym mielisz kawę. Najlepszą opcją będzie młynek żarnowy, nie emituje podczas pracy wysokich temperatur i nie powoduje wytwarzania się pyłu kawowego, który ma tendencje do zapychania filtrów. Alternatywą są tańsze młynki nożowe, działają szybko i bez większych problemów, choć przy długotrwałej pracy mają tendencję do przegrzewania.

Odpowiednia temperatura

Pamiętaj, że po wsypaniu kawy na sitko i wypełnienia dolnego pojemnika ciepłą wodą musisz pilnować, by temperatura nie była zbyt wysoka. Problem nie dotyczy kawiarek elektrycznych, one wyłączą się samoczynnie, gdy kawa jest gotowa. W przypadku modeli do podgrzewania na gazie, musisz mieć na nie oko przez cały czas. W przeciwnym wypadku kawa przypali się, a napar nabierze niepotrzebnej goryczy.

Istnieją dwa sposoby na wystudzenie kawiarki. W pierwszym przypadku czekasz aż kawa całkowicie przesączy się do górnego pojemnika, a następnie zdejmujesz kawiarkę z ognia i wstawiasz do naczynia z chłodną wodą, żeby je wystudzić. Drugi sposób polega na odcięciu ognia gdy kawiarka jest wypełniona w połowie – bez problemu się wypełni i zaraz potem wystygnie.

Alternatywą jest również zakup kawiarki elektrycznej, w której cały proces podgrzewania jest zautomatyzowany do tego stopnia, by wyeliminować ryzyko przypalenia się kawy. Kawiarki elektryczne są nieco droższe od standardowych modeli, ale z drugiej strony nie zajmują palnika i nie trzeba pilnować procesu przygotowywania.

Źródło artykułu: WP Dom
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce