Kasza jaglana z brzoskwiniami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 garść suszonych moreli
- 1 garść suszonych śliwek
- szczypta kardamonu
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- pieprz, sól
- olej kokosowy
Kaszę gotujemy w wodzie przez około 20 minut. Wcześniej można ją podprażyć na suchej patelni, by straciła gorzkawy posmak. Brzoskwinie podsmażamy na łyżeczce oleju kokosowego. Gdy owoce puszczą sok, dodajemy syrop z agawy i kardamon. Lekko solimy, pieprzymy i smażymy jeszcze kilka minut. Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucamy do brzoskwiń. Dodajemy suszone morele i śliwki. Mieszamy. Przekładamy na talerz i podajemy.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze