Kasia Tusk pokazała swoją propozycję na Tłusty Czwartek. To nie są zwykłe faworki

Kasia Tusk proponuje innowacyjne danie na Tłusty Czwartek. Lany chrust przypomina chrupiące gniazdka i wygląda bardzo apetycznie. Wiemy, jak go przyrządzić.

Kasia Tusk proponuje danie na Tłusty Czwartek
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Kasia Tusk opublikowała na swoim profilu na Instagramie zdjęcie jasnej kuchni. Na pierwszym planie znajduje się lany chrust, będący oryginalną alternatywą dla tradycyjnych faworków. Sprawdziliśmy, jak przygotować podobne słodkości.

Kasia Tusk proponuje lany chrust na Tłusty Czwartek

Lany chrust jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a cały trik nietypowego kształtu faworków polega na zastosowaniu rękawa cukierniczek. Poniżej opublikowaliśmy łatwy i szybki przepis.

Składniki na lany chrust:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 20 ml wódki
  • olej

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wsypujemy do miski, następnie wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Pod koniec oddajemy również alkohol.
  • Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z mlekiem i mąką, mieszamy i odstawiamy na bok.
  • Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy je do miski z resztą ciasta.
  • Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury około 180 st. C.
  • Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego (z końcówką o średnicy około 1 cm). Wyciskamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, starając się uzyskać kształt spirali.
  • Smażymy lany chrust z dwóch stron do momentu, w którym uzyska złocisty kolor.

Smacznego!

Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja