Kasia Tusk pokazała swoją propozycję na Tłusty Czwartek. To nie są zwykłe faworki
Kasia Tusk proponuje innowacyjne danie na Tłusty Czwartek. Lany chrust przypomina chrupiące gniazdka i wygląda bardzo apetycznie. Wiemy, jak go przyrządzić.
Kasia Tusk opublikowała na swoim profilu na Instagramie zdjęcie jasnej kuchni. Na pierwszym planie znajduje się lany chrust, będący oryginalną alternatywą dla tradycyjnych faworków. Sprawdziliśmy, jak przygotować podobne słodkości.
Kasia Tusk proponuje lany chrust na Tłusty Czwartek
Lany chrust jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a cały trik nietypowego kształtu faworków polega na zastosowaniu rękawa cukierniczek. Poniżej opublikowaliśmy łatwy i szybki przepis.
Składniki na lany chrust:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 200g mąki pszennej
- 180 ml mleka
- 20 ml wódki
- olej
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypujemy do miski, następnie wlewamy mleko i mieszamy na gładką masę. Pod koniec oddajemy również alkohol.
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do miski z mlekiem i mąką, mieszamy i odstawiamy na bok.
- Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy je do miski z resztą ciasta.
- Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury około 180 st. C.
- Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego (z końcówką o średnicy około 1 cm). Wyciskamy ciasto na rozgrzany tłuszcz, starając się uzyskać kształt spirali.
- Smażymy lany chrust z dwóch stron do momentu, w którym uzyska złocisty kolor.
Smacznego!
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Zobacz także: Siłaczki odc. 6. Cykl Klaudii Stabach. Dajemy kobietom wsparcie, na jakie zasługują
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl