Kardamon – królowa wszystkich przypraw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Co warto o nim wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie - plasuje się na trzecim miejscu zaraz za szafranem i wanilią. Charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i aromatem. Dzięki licznym możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Zobacz, co jeszcze warto o nim wiedzieć.

Zobacz także wideo: Pyszne naleśniki z kardamonem. To musi być smaczne!

/ 6Dlaczego kardamon nazywany jest królową przypraw?

Obraz
© Fotolia

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Już starożytni Egipcjanie używali go jako środka do higieny jamy ustnej. Jest także jedną z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski.

Wysoka cena kardamonu wynika ze złożonego procesu jego uprawy i późniejszej obróbki. Aby jego jakość była jak najwyższa, należy wybrać odpowiedni moment zbiorów, a następnie poddać owoce czasochłonnemu i ostrożnemu procesowi suszenia – ważne, by nie popękały. Jednak wygórowana cena tej przyprawy nie powinna odstraszać, ponieważ aby wzbogacić smak i aromat potrawy wystarczy już niewielka ilość kardamonu.

/ 6Właściwości kardamonu

Obraz
© iStock.com

Oprócz tego, że kardamon króluje w kuchni jako przyprawa, to jest także znanym od czasów starożytnych środkiem leczniczym. W Indiach powszechnie stosuje się go na problemy trawienne, brak apetytu, a także w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Natomiast Chińczycy wykorzystują go jako środek wzmacniający organizm.

Kardamon posiada właściwości bakteriobójcze oraz odświeżające oddech. Warto dodać go po dań mięsnych, ponieważ ułatwia proces trawienia białek. Jest niezwykle pomocny, jeżeli chcesz oczyścić swój organizm z toksyn i przyspieszyć przemianę materii. Przyprawa ta jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego.

/ 6Kardamon w kuchni

Obraz
© Fotolia

Jeżeli przygotowujemy danie indyjskie, strączki kardamonu możemy wykorzystać zarówno w całości, jak i w rozdrobnionej postaci. Jednak przed dodaniem należy je uprażyć lub wymieszać z innymi przyprawami. Warto wiedzieć, że strączki kardamonu są neutralne w smaku i dodane "na surowo" do dania, nadają mu gorzkawego smaku.

Kardamon najczęściej dodawany jest do curry oraz różnego rodzaju dań ryżowych. W kuchni indyjskiej stosowany jest powszechnie jako dodatek do słodkich potraw i napojów. A czy wiedzieliście, że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich. Można dodać go także do kawy, wówczas nabiera ona ciekawej nuty smakowej – w ten sposób podaje się ją w Indiach Wschodnich.

/ 6Dobrze wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie otwierać łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości. Zważywszy na to, że przyprawa ta jest bardzo intensywna w smaku, należy używać jej w małych ilościach, w przeciwnym razie może ona zdominować kompozycję smakową potrawy.

/ 6Ciekawostki

Obraz
© 123RF.COM
  • Kardamon powszechnie używany jest w kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu, ale w Europie możemy odnaleźć go w ciastach holenderskich i skandynawskich wypiekach, a także w tradycyjnym norweskim trunku, który produkowany jest aż od XV w.
  • Ponad połowa rocznej produkcji kardamonu trafia do krajów arabskich, gdzie ta przyprawa używana jest najczęściej jako dodatek do kawy.
  • W Chinach kardamon stosuje się jako antidotum w przypadku jadowitych użądleń i ukąszeń.
  • Wiedzieliście, że kardamon dodany do męskich perfum działa jak afrodyzjak?
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd