Kardamon – królowa wszystkich przypraw

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Co warto o nim wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie - plasuje się na trzecim miejscu zaraz za szafranem i wanilią. Charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i aromatem. Dzięki licznym możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Zobacz, co jeszcze warto o nim wiedzieć.

Zobacz także wideo: Pyszne naleśniki z kardamonem. To musi być smaczne!

/ 6Dlaczego kardamon nazywany jest królową przypraw?

Obraz
© Fotolia

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Już starożytni Egipcjanie używali go jako środka do higieny jamy ustnej. Jest także jedną z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski.

Wysoka cena kardamonu wynika ze złożonego procesu jego uprawy i późniejszej obróbki. Aby jego jakość była jak najwyższa, należy wybrać odpowiedni moment zbiorów, a następnie poddać owoce czasochłonnemu i ostrożnemu procesowi suszenia – ważne, by nie popękały. Jednak wygórowana cena tej przyprawy nie powinna odstraszać, ponieważ aby wzbogacić smak i aromat potrawy wystarczy już niewielka ilość kardamonu.

/ 6Właściwości kardamonu

Obraz
© iStock.com

Oprócz tego, że kardamon króluje w kuchni jako przyprawa, to jest także znanym od czasów starożytnych środkiem leczniczym. W Indiach powszechnie stosuje się go na problemy trawienne, brak apetytu, a także w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Natomiast Chińczycy wykorzystują go jako środek wzmacniający organizm.

Kardamon posiada właściwości bakteriobójcze oraz odświeżające oddech. Warto dodać go po dań mięsnych, ponieważ ułatwia proces trawienia białek. Jest niezwykle pomocny, jeżeli chcesz oczyścić swój organizm z toksyn i przyspieszyć przemianę materii. Przyprawa ta jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego.

/ 6Kardamon w kuchni

Obraz
© Fotolia

Jeżeli przygotowujemy danie indyjskie, strączki kardamonu możemy wykorzystać zarówno w całości, jak i w rozdrobnionej postaci. Jednak przed dodaniem należy je uprażyć lub wymieszać z innymi przyprawami. Warto wiedzieć, że strączki kardamonu są neutralne w smaku i dodane "na surowo" do dania, nadają mu gorzkawego smaku.

Kardamon najczęściej dodawany jest do curry oraz różnego rodzaju dań ryżowych. W kuchni indyjskiej stosowany jest powszechnie jako dodatek do słodkich potraw i napojów. A czy wiedzieliście, że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich. Można dodać go także do kawy, wówczas nabiera ona ciekawej nuty smakowej – w ten sposób podaje się ją w Indiach Wschodnich.

/ 6Dobrze wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie otwierać łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości. Zważywszy na to, że przyprawa ta jest bardzo intensywna w smaku, należy używać jej w małych ilościach, w przeciwnym razie może ona zdominować kompozycję smakową potrawy.

/ 6Ciekawostki

Obraz
© 123RF.COM
  • Kardamon powszechnie używany jest w kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu, ale w Europie możemy odnaleźć go w ciastach holenderskich i skandynawskich wypiekach, a także w tradycyjnym norweskim trunku, który produkowany jest aż od XV w.
  • Ponad połowa rocznej produkcji kardamonu trafia do krajów arabskich, gdzie ta przyprawa używana jest najczęściej jako dodatek do kawy.
  • W Chinach kardamon stosuje się jako antidotum w przypadku jadowitych użądleń i ukąszeń.
  • Wiedzieliście, że kardamon dodany do męskich perfum działa jak afrodyzjak?
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany