Co warto o nim wiedzieć?
Kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie - plasuje się na trzecim miejscu zaraz za szafranem i wanilią. Charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i aromatem. Dzięki licznym możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Zobacz, co jeszcze warto o nim wiedzieć.
Zobacz także wideo: Pyszne naleśniki z kardamonem. To musi być smaczne!
Dlaczego kardamon nazywany jest królową przypraw?
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie. Już starożytni Egipcjanie używali go jako środka do higieny jamy ustnej. Jest także jedną z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski.
Wysoka cena kardamonu wynika ze złożonego procesu jego uprawy i późniejszej obróbki. Aby jego jakość była jak najwyższa, należy wybrać odpowiedni moment zbiorów, a następnie poddać owoce czasochłonnemu i ostrożnemu procesowi suszenia – ważne, by nie popękały. Jednak wygórowana cena tej przyprawy nie powinna odstraszać, ponieważ aby wzbogacić smak i aromat potrawy wystarczy już niewielka ilość kardamonu.
Właściwości kardamonu
Oprócz tego, że kardamon króluje w kuchni jako przyprawa, to jest także znanym od czasów starożytnych środkiem leczniczym. W Indiach powszechnie stosuje się go na problemy trawienne, brak apetytu, a także w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Natomiast Chińczycy wykorzystują go jako środek wzmacniający organizm.
Kardamon posiada właściwości bakteriobójcze oraz odświeżające oddech. Warto dodać go po dań mięsnych, ponieważ ułatwia proces trawienia białek. Jest niezwykle pomocny, jeżeli chcesz oczyścić swój organizm z toksyn i przyspieszyć przemianę materii. Przyprawa ta jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego.
Kardamon w kuchni
Jeżeli przygotowujemy danie indyjskie, strączki kardamonu możemy wykorzystać zarówno w całości, jak i w rozdrobnionej postaci. Jednak przed dodaniem należy je uprażyć lub wymieszać z innymi przyprawami. Warto wiedzieć, że strączki kardamonu są neutralne w smaku i dodane "na surowo" do dania, nadają mu gorzkawego smaku.
Kardamon najczęściej dodawany jest do curry oraz różnego rodzaju dań ryżowych. W kuchni indyjskiej stosowany jest powszechnie jako dodatek do słodkich potraw i napojów. A czy wiedzieliście, że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich. Można dodać go także do kawy, wówczas nabiera ona ciekawej nuty smakowej – w ten sposób podaje się ją w Indiach Wschodnich.
Dobrze wiedzieć
Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie otwierać łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości. Zważywszy na to, że przyprawa ta jest bardzo intensywna w smaku, należy używać jej w małych ilościach, w przeciwnym razie może ona zdominować kompozycję smakową potrawy.
Ciekawostki
- Kardamon powszechnie używany jest w kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu, ale w Europie możemy odnaleźć go w ciastach holenderskich i skandynawskich wypiekach, a także w tradycyjnym norweskim trunku, który produkowany jest aż od XV w.
- Ponad połowa rocznej produkcji kardamonu trafia do krajów arabskich, gdzie ta przyprawa używana jest najczęściej jako dodatek do kawy.
- W Chinach kardamon stosuje się jako antidotum w przypadku jadowitych użądleń i ukąszeń.
- Wiedzieliście, że kardamon dodany do męskich perfum działa jak afrodyzjak?