Kapusta kiszona na zimę. To pyszna bomba witaminowa

Od dekad króluje wśród polskich przetworów. Kiszona kapusta, nie mylić ze współczesną kwaszoną podróbką, to nie tylko pyszny dodatek do dań, ale przede wszystkim wyjątkowo zdrowy produkt. Aby czerpać jak najwięcej z jego właściwości, najlepiej ukisić samodzielnie.

Kapusta kiszona na zimę. To pyszna bomba witaminowa
Źródło zdjęć: © iStock.com

Ukiszona kapusta to skarbnica witaminy B12, która wpływa pozytywnie na stan naszego umysłu, poprawia humor i wzmacnia odporność na stres. Liczne badania wykazały, że regularnie spożywanie żywności bogatej w tę witaminę sprawia, że łatwiej przyswajamy żelazo, a także szybciej odbudowują się czerwone krwinki. Ponadto wzmacnia tkankę kostną.

Zjedz kapustę, wypij sok

Oprócz samej kapusty, warto sięgać po zalewę w której się kisiła. Może być rzecz jasna bazą do zup, ale potraktowana jako prozdrowotny napój może być nieoceniona dla naszego samopoczucia. Sok, podobnie jak kapusta, zawiera bowiem niacynę, czyli witaminę PP, która odpowiada m.in. za prawidłową przemianę materii. Dostarcza solidnej dawki witaminy C, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy i produkcję hormonów. Rozcieńczony kwas wykorzystywały nasze babcie w medycynie ludowej - na wrzody żołądka i wrzody na dwunastnicy. Łyżeczkę soku z kiszonki rozcieńczały z 6 łyżkami wody i piły po jednej łyżce co godzinę (w przerwach, co 2 godziny, zajadając po łyżce świeżego twarogu). Dziś, to przede wszystkim odkwaszające właściwości kapusty przyciągają do jej konsumpcji. To sprawdzone remedium na kaca, a według niektórych również może pomóc na zatrucia pokarmowe.

Jak ukisić kapustę?

Prawidłowe kiszenie kapusty ma pewne zasady. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości produkt - od lokalnego rolnika, z zaufanego źródła. Początkowo należy ją ubijać i układać w beczkach lub naczyniu kamionkowym. Nie może zabraknąć przypraw - przyda się kminek, kwaśne jabłka, liście laurowe i sól. Wstępna fermentacja pod przykryciem powinna potrwać ok. 3-5 dni. Dopiero po tym czasie można ją na ścisło przełożyć do słoików. Wśród zimowych zapasów będzie dobrą propozycją jako dodatek do surówek czy składnik farszów ciasta francuskiego, pierogów lub zapiekanek.

Zobacz także wideo: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia