Kapusta kiszona na zimę. To pyszna bomba witaminowa

Od dekad króluje wśród polskich przetworów. Kiszona kapusta, nie mylić ze współczesną kwaszoną podróbką, to nie tylko pyszny dodatek do dań, ale przede wszystkim wyjątkowo zdrowy produkt. Aby czerpać jak najwięcej z jego właściwości, najlepiej ukisić samodzielnie.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Ukiszona kapusta to skarbnica witaminy B12, która wpływa pozytywnie na stan naszego umysłu, poprawia humor i wzmacnia odporność na stres. Liczne badania wykazały, że regularnie spożywanie żywności bogatej w tę witaminę sprawia, że łatwiej przyswajamy żelazo, a także szybciej odbudowują się czerwone krwinki. Ponadto wzmacnia tkankę kostną.

Zjedz kapustę, wypij sok

Oprócz samej kapusty, warto sięgać po zalewę w której się kisiła. Może być rzecz jasna bazą do zup, ale potraktowana jako prozdrowotny napój może być nieoceniona dla naszego samopoczucia. Sok, podobnie jak kapusta, zawiera bowiem niacynę, czyli witaminę PP, która odpowiada m.in. za prawidłową przemianę materii. Dostarcza solidnej dawki witaminy C, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy i produkcję hormonów. Rozcieńczony kwas wykorzystywały nasze babcie w medycynie ludowej - na wrzody żołądka i wrzody na dwunastnicy. Łyżeczkę soku z kiszonki rozcieńczały z 6 łyżkami wody i piły po jednej łyżce co godzinę (w przerwach, co 2 godziny, zajadając po łyżce świeżego twarogu). Dziś, to przede wszystkim odkwaszające właściwości kapusty przyciągają do jej konsumpcji. To sprawdzone remedium na kaca, a według niektórych również może pomóc na zatrucia pokarmowe.

Jak ukisić kapustę?

Prawidłowe kiszenie kapusty ma pewne zasady. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości produkt - od lokalnego rolnika, z zaufanego źródła. Początkowo należy ją ubijać i układać w beczkach lub naczyniu kamionkowym. Nie może zabraknąć przypraw - przyda się kminek, kwaśne jabłka, liście laurowe i sól. Wstępna fermentacja pod przykryciem powinna potrwać ok. 3-5 dni. Dopiero po tym czasie można ją na ścisło przełożyć do słoików. Wśród zimowych zapasów będzie dobrą propozycją jako dodatek do surówek czy składnik farszów ciasta francuskiego, pierogów lub zapiekanek.

Zobacz także wideo: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯