Kapusta kiszona na zimę. To pyszna bomba witaminowa

Od dekad króluje wśród polskich przetworów. Kiszona kapusta, nie mylić ze współczesną kwaszoną podróbką, to nie tylko pyszny dodatek do dań, ale przede wszystkim wyjątkowo zdrowy produkt. Aby czerpać jak najwięcej z jego właściwości, najlepiej ukisić samodzielnie.

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

Ukiszona kapusta to skarbnica witaminy B12, która wpływa pozytywnie na stan naszego umysłu, poprawia humor i wzmacnia odporność na stres. Liczne badania wykazały, że regularnie spożywanie żywności bogatej w tę witaminę sprawia, że łatwiej przyswajamy żelazo, a także szybciej odbudowują się czerwone krwinki. Ponadto wzmacnia tkankę kostną.

Zjedz kapustę, wypij sok

Oprócz samej kapusty, warto sięgać po zalewę w której się kisiła. Może być rzecz jasna bazą do zup, ale potraktowana jako prozdrowotny napój może być nieoceniona dla naszego samopoczucia. Sok, podobnie jak kapusta, zawiera bowiem niacynę, czyli witaminę PP, która odpowiada m.in. za prawidłową przemianę materii. Dostarcza solidnej dawki witaminy C, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy i produkcję hormonów. Rozcieńczony kwas wykorzystywały nasze babcie w medycynie ludowej - na wrzody żołądka i wrzody na dwunastnicy. Łyżeczkę soku z kiszonki rozcieńczały z 6 łyżkami wody i piły po jednej łyżce co godzinę (w przerwach, co 2 godziny, zajadając po łyżce świeżego twarogu). Dziś, to przede wszystkim odkwaszające właściwości kapusty przyciągają do jej konsumpcji. To sprawdzone remedium na kaca, a według niektórych również może pomóc na zatrucia pokarmowe.

Jak ukisić kapustę?

Prawidłowe kiszenie kapusty ma pewne zasady. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości produkt - od lokalnego rolnika, z zaufanego źródła. Początkowo należy ją ubijać i układać w beczkach lub naczyniu kamionkowym. Nie może zabraknąć przypraw - przyda się kminek, kwaśne jabłka, liście laurowe i sól. Wstępna fermentacja pod przykryciem powinna potrwać ok. 3-5 dni. Dopiero po tym czasie można ją na ścisło przełożyć do słoików. Wśród zimowych zapasów będzie dobrą propozycją jako dodatek do surówek czy składnik farszów ciasta francuskiego, pierogów lub zapiekanek.

Zobacz także wideo: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀