Trwa ładowanie...
d1vrv6d
d1vrv6d

Kanapki z bekonem i awokado

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d1vrv6d
Zdjęcie
Składniki
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego
    • 450 g - 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli
    • 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
    • 1 łyżeczka kminku
    • 75 ml - 90 ml czerwonego octu winnego
    • 4 łyżki brązowego miałkiego cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • Dodatkowo:
  • 1 czerwona papryka
    • 4 plasterki bekonu
    • 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
    • 4 łyżeczki kremowego chrzanu
    • 4 liście sałaty
    • 12-16 plasterków świeżego ogórka
    • 1 awokado, pokrojone i pokrojone w plasterki
Przepis

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając za pomocą drewnianej łyżki, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.

Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon, tak aby zrobił się chrupiący. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel awokado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.

Kanapki z bekonem i awokado
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1vrv6d

Podziel się opinią

Share
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d