- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego lub słonecznikowego
- 450 g - 0,5 kg obranej i cienko pokrojonej cebuli
- 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
- 1 łyżeczka kminku
- 75 ml - 90 ml czerwonego octu winnego
- 4 łyżki brązowego miałkiego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- Dodatkowo:
- 1 czerwona papryka
- 4 plasterki bekonu
- 4 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego
- 4 łyżeczki kremowego chrzanu
- 4 liście sałaty
- 12-16 plasterków świeżego ogórka
- 1 awokado, pokrojone i pokrojone w plasterki
Przepis
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i czosnek, przykryj pokrywką i duś przez około 20 minut, aż cebula zmięknie. Wymieszaj z kminkiem, octem, cukrem i sosem sojowym. Gotuj bez pokrywki przez około 30 min, sporadycznie mieszając za pomocą drewnianej łyżki, do momentu uzyskania karmelizowanej cebuli i syropu.
Przepis
Aby przygotować kanapki, przykryj patelnię do grillowania folią, rozgrzej ją i ułóż paprykę, tak aby skórka była przypieczona i lekko zwęglona. Owiń paprykę w folię i poczekaj, aż wystygnie, a następnie zerwij skórkę i pokrój w paski. Zgrilluj bekon, tak aby zrobił się chrupiący. Posmaruj chleb chrzanem i ułóż na nim sałatę i ogórka. Podziel awokado, paprykę i bekon pomiędzy kanapki i podawaj z przygotowaną wcześniej cebulą na wierzchu.