Kanapki tortowe. Imprezowy hit minionej epoki
- Pomysł dość stary, na pewno wykorzystywany w czasach PRL-u. Początkowo przygotowywany był z chleba okrągłego. Warstwy chleba smarowane były różnego rodzaju pastami, plastrami szynki, sera, chrzanem. Ostania warstwa chleba była pokrywana pastą lub majonezem i zdobiona pomidorami, ogórkami. Swoim wyglądem przypominał tort, stąd nazwa - tłumaczy autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Wybieramy chleb, taki jaki najbardziej lubimy, ja użyłam chleba słonecznikowego. Użyłam pasty serowej, jajecznej z sardynkami oraz rybnej z wędzonej makreli. Do przygotowanai kanapek tortowych można użyć dowolne pasty.
Ściąć twardy spód chleba, pociąć chleb na podłużne kromki odciąć skórkę ze wszystkich kromek, posmarować kromkę pastą (u mnie z jajek z sardynkami), na paście ułożyć drugą kromkę i ją docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego), na paście położyć trzecią kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie z rybą wędzoną), na paście ułożyć czwartą kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego), na paście ułożyć piątą kromkę, docisnąć, całość zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 2 godziny. "Tort" kroić w plastry. Otrzymamy kanapki tortowe
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze