Trwa ładowanie...
d3xr9h6
d3xr9h6

Kanapki tortowe. Imprezowy hit minionej epoki

Przepis

- Pomysł dość stary, na pewno wykorzystywany w czasach PRL-u. Początkowo przygotowywany był z chleba okrągłego. Warstwy chleba smarowane były różnego rodzaju pastami, plastrami szynki, sera, chrzanem. Ostania warstwa chleba była pokrywana pastą lub majonezem i zdobiona pomidorami, ogórkami. Swoim wyglądem przypominał tort, stąd nazwa - tłumaczy autorka bloga "Królestwo Garów".

3.9
(13 głosów)
Oceń:
d3xr9h6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
tortowe kanapki
Królestwo garów
tortowe kanapki
Składniki

Wybieramy chleb, taki jaki najbardziej lubimy, ja użyłam chleba słonecznikowego. Użyłam pasty serowej, jajecznej z sardynkami oraz rybnej z wędzonej makreli. Do przygotowanai kanapek tortowych można użyć dowolne pasty.

Przepis

Ściąć twardy spód chleba, pociąć chleb na podłużne kromki odciąć skórkę ze wszystkich kromek, posmarować kromkę pastą (u mnie z jajek z sardynkami), na paście ułożyć drugą kromkę i ją docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego), na paście położyć trzecią kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie z rybą wędzoną), na paście ułożyć czwartą kromkę, docisnąć, posmarować pastą (u mnie serową, z sera żółtego twardego), na paście ułożyć piątą kromkę, docisnąć, całość zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 2 godziny. "Tort" kroić w plastry. Otrzymamy kanapki tortowe

Kanapki tortowe. Imprezowy hit minionej epoki
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3xr9h6

Podziel się opinią

32
14
Share
d3xr9h6
d3xr9h6

d3xr9h6
d3xr9h6
d3xr9h6