Kalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolację
Masz ochotę na smaczną kolację, ale nie masz na nią pomysłu? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na kalafiora zapiekanego z pysznym serowym sosem. To musi być pyszne. Przekonaj się sam.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: |
- duży kalafior (lub 2 mniejsze),
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 150 ml mleka,
- 150 dag ulubionego sera żółtego,
- 2-3 łyżki bułki tartej,
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- masło do wysmarowania formy.
Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy. Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia. W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej. Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także wideo: Krucha tarta z warzywami
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze