Kalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolację

Masz ochotę na smaczną kolację, ale nie masz na nią pomysłu? My mamy i chętnie się nim podzielimy. Oto przepis na kalafiora zapiekanego z pysznym serowym sosem. To musi być pyszne. Przekonaj się sam.

Kalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolacjęKalafior zapiekany w serowym sosie. Sprawdzony sposób na pyszną kolację
Karolina Wójciga

Składniki

  • duży kalafior (lub 2 mniejsze),
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 150 ml mleka,
  • 150 dag ulubionego sera żółtego,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione suszone przyprawy (np. bazylia, oregano, estragon),
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • masło do wysmarowania formy.

Przepis

Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Obgotuj go lekko w osolonej wodzie (wystarczy 10 minut). W tym czasie przygotuj sos serowy. Mleko i śmietankę podgrzej, dodaj prawie cały starty na grubych oczkach tarki ser (zostaw trochę do posypania kalafiora przed pieczeniem) i wszystko wymieszaj. Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy sos serowo-śmietanowy zgęstnieje, zdejmij garnuszek z ognia. W szklance wymieszaj ze sobą odrobinę wody oraz mąki ziemniaczanej, dodaj ją do sosu, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzej. Podgotowanego kalafiora ułóż w wysmarowanym masłem i posypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym, dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dodaj cebulkę z czosnkiem i wszystko zalej sosem śmietanowo-serowym. Posyp resztą tartego sera i łyżką bułki tartej. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę