Już starożytni Rzymianie wiedzieli, jak jest zdrowy. Nasze babcie robiły z niego pyszną zupę

Rośnie pospolicie, więc nazbierać go można bez większego wysiłku i za darmo. Kojarzy się z babciną kuchnią i pyszną zupą, którą zajadały się pokolenia. Okazuje się, że to nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa zielenina.

Te niepozorne liście to bomba witaminowaTe niepozorne liście to bomba witaminowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
7

Szczaw zazielenił się właśnie teraz i do czerwca można liczyć na zbiory. Warto w pełni skorzystać z tego czasu, bo to witaminowa bomba. Na dodatek dostępna od ręki, bez względu na stan portfela. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży i młody, dlatego warto korzystać z niego w sezonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Szczaw doceniany od starożytności

Szczaw zaliczany jest to rodziny rdestowatych, obejmującej również 200 innych gatunków. Rośliny te występują na całym świecie i towarzyszą ludziom od wielu lat. Już w starożytności zajadali się nim Rzymianie, Grecy czy Egipcjanie. Ci pierwsi szczaw wykorzystywali go również jako lek na niestrawność i schorzenia żołądkowo-jelitowa, a znany grecki prekursor medycyny Hipokrates w swoich dziełach zwracał uwagę na zdrowotne właściwości szczawiu.

Szczaw zwyczajny i jego właściwości
Szczaw zwyczajny i jego właściwości © Adobe Stock

Popularność nie osłabła w średniowieczu. To właśnie wtedy trafił do Polski, najbardziej znany pod postacią tzw. "szczawiówki", czyli zupa kwaskowej. W tamtym okresie szczaw był uprawiany w Europie w ogrodach przyklasztornych oraz w miejskich warzywniakach. Dzięki temu wciąż był powszechny i dostępny. Był popularnym składnikiem zup i sosów, a także wykorzystywany w ludowej medycynie. Uważano, że ma działanie oczyszczające, przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne.

Właściwości szczawiu

Kwaśny i orzeźwiający smak to nie wszystko. Szczaw jest dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjne i wspomaga produkcję kolagenu. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A (w postaci beta-karotenu, ważną dla wzroku i skóry) oraz witaminę E. W mniejszych ilościach znaleźć w nim można także minerały, takie jak żelazo, niezbędnego do transportu tlenu, magnez, ważnego dla układu nerwowego i mięśni, potas, regulującego ciśnienie krwi, a także wapń i mangan. Szczaw jest bogaty we flawonoidy i inne związki fenolowe, które działają antyoksydacyjne, neutralizując wolne rodniki i chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Błonnik i garbniki zawarte w szczawiu mogą wspomagać trawienie i regulować pracę jelit. Rzymianie i Grecy nie mylili się więc z osądami, uznając szczaw za remedium na problemy żołądkowo-jelitowe.

Nie przesadź z ilością

Nie bez powodu mówi się, że co za dużo, to niezdrowo. Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach może wiązać wapń i przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u osób z takimi predyspozycjami. Dlatego osoby z chorobami nerek powinny ograniczyć jego spożycie. Ze względu na swój kwaśny smak, szczaw może podrażniać przewód pokarmowy u osób z wrzodami żołądka lub zgagą.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Cukrzycy powinni kupować na potęgę. Pomoże obniżyć cukier i wzmocnić odporność
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Bez buraczków i ogórków. Ten hiszpański chłodnik będzie hitem lata
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
Większość osób robi to za rzadko. Oto kiedy naprawdę trzeba wymienić gąbkę
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
W PRL-u zajadaliśmy prosto z krzaczka. Dziś dzieci raczej za nim nie przepadają, a to pyszny i zdrowy owoc
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Kochamy takie orzechy i zajadamy się nimi. Tymczasem wcale nie są takie zdrowe
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty
Sezon się zaczyna, więc zrywam, ile mogę. Robię z nich pyszny syrop do herbaty