Już starożytni Rzymianie wiedzieli, jak jest zdrowy. Nasze babcie robiły z niego pyszną zupę

Rośnie pospolicie, więc nazbierać go można bez większego wysiłku i za darmo. Kojarzy się z babciną kuchnią i pyszną zupą, którą zajadały się pokolenia. Okazuje się, że to nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa zielenina.

Te niepozorne liście to bomba witaminowaTe niepozorne liście to bomba witaminowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szczaw zazielenił się właśnie teraz i do czerwca można liczyć na zbiory. Warto w pełni skorzystać z tego czasu, bo to witaminowa bomba. Na dodatek dostępna od ręki, bez względu na stan portfela. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży i młody, dlatego warto korzystać z niego w sezonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sznycle jak u babci – cielęco-wieprzowe z chrupiącą skórką podaj jak polski obiad

Szczaw doceniany od starożytności

Szczaw zaliczany jest to rodziny rdestowatych, obejmującej również 200 innych gatunków. Rośliny te występują na całym świecie i towarzyszą ludziom od wielu lat. Już w starożytności zajadali się nim Rzymianie, Grecy czy Egipcjanie. Ci pierwsi szczaw wykorzystywali go również jako lek na niestrawność i schorzenia żołądkowo-jelitowa, a znany grecki prekursor medycyny Hipokrates w swoich dziełach zwracał uwagę na zdrowotne właściwości szczawiu.

Szczaw zwyczajny i jego właściwości
Szczaw zwyczajny i jego właściwości © Adobe Stock

Popularność nie osłabła w średniowieczu. To właśnie wtedy trafił do Polski, najbardziej znany pod postacią tzw. "szczawiówki", czyli zupa kwaskowej. W tamtym okresie szczaw był uprawiany w Europie w ogrodach przyklasztornych oraz w miejskich warzywniakach. Dzięki temu wciąż był powszechny i dostępny. Był popularnym składnikiem zup i sosów, a także wykorzystywany w ludowej medycynie. Uważano, że ma działanie oczyszczające, przeciwbiegunkowe i przeciwzapalne.

Właściwości szczawiu

Kwaśny i orzeźwiający smak to nie wszystko. Szczaw jest dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjne i wspomaga produkcję kolagenu. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę A (w postaci beta-karotenu, ważną dla wzroku i skóry) oraz witaminę E. W mniejszych ilościach znaleźć w nim można także minerały, takie jak żelazo, niezbędnego do transportu tlenu, magnez, ważnego dla układu nerwowego i mięśni, potas, regulującego ciśnienie krwi, a także wapń i mangan. Szczaw jest bogaty we flawonoidy i inne związki fenolowe, które działają antyoksydacyjne, neutralizując wolne rodniki i chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Błonnik i garbniki zawarte w szczawiu mogą wspomagać trawienie i regulować pracę jelit. Rzymianie i Grecy nie mylili się więc z osądami, uznając szczaw za remedium na problemy żołądkowo-jelitowe.

Nie przesadź z ilością

Nie bez powodu mówi się, że co za dużo, to niezdrowo. Szczaw zawiera kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach może wiązać wapń i przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u osób z takimi predyspozycjami. Dlatego osoby z chorobami nerek powinny ograniczyć jego spożycie. Ze względu na swój kwaśny smak, szczaw może podrażniać przewód pokarmowy u osób z wrzodami żołądka lub zgagą.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇