Między rybą a kurczakiem, czyli dlaczego warto jeść krewetki?

Od kilkunastu lat krewetki skutecznie podbijają nasze stoły i podniebienia. Dla wielu osób nie są już nieznanym, egzotycznym rarytasem, a produktem, który systematycznie pojawia się w codziennym menu. Polubiliśmy je za smak, szeroką gamę potraw, które można z nich przygotować i bardzo prostą i szybką obróbkę - zwłaszcza jeśli przyrządzamy krewetki mrożone i już obrane z łupinek.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Od kilkunastu lat krewetki skutecznie podbijają nasze stoły i podniebienia. Dla wielu osób nie są już nieznanym, egzotycznym rarytasem, a produktem, który systematycznie pojawia się w menu. Polubiliśmy je za smak i bardzo prostą i szybką obróbkę - zwłaszcza jeśli przyrządzamy krewetki mrożone i już obrane z łupinek. Radzimy, na co zwrócić uwagę w czasie zakupów.

Wciąż jednak spora grupa osób patrzy na nie z niechęcią i lękiem. A szkoda. Bo krewetki są nie tylko pysznym, ale i bardzo wartościowym produktem spożywczym. Warto włączyć je do jadłospisu i, podobnie jak rybami, zastępować nimi mięso drobiowe czy wieprzowe.

- Krewetki, jako najbardziej popularne owoce morza, coraz częściej goszczą na naszych stołach – i słusznie! Wartość odżywcza krewetek jest bardzo wysoka. 100 gramów tego produktu zawiera około 90 kcal, w tym blisko 20 gramów wysokiej jakości białka, a także witaminy z grupy B, selen, miedź, magnez, potas i fosfor - wymienia Maja Lewandowska, dietetyk z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku.

Ogromną zaletą krewetek jest ich uniwersalność w kuchni. Doskonale sprawdzają się jako danie główne, ale również jako przystawka czy przekąska. - Krewetki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je serwować samodzielnie, np. grillowane lub smażone, ale także dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek - mówi dietetyczka.

W zależności od tego, jakie danie chcemy przygotować, wybieramy inne krewetki. Do sosów, zup czy sałatek najlepiej pasują malutkie krewetki koktajlowe. Zazwyczaj kupujemy je mrożone albo w zalewie. Większe okazy, w tym naprawdę duże krewetki tygrysie, doskonale nadają się na grilla albo do krótkiego smażenia - zwłaszcza z dodatkiem czosnku i imbiru.

Robiąc zakupy, zwracajmy jednak uwagę nie tylko na wielkość krewetek. - Do wyboru mamy najczęściej dwa rodzaje produktu. Pierwszy z nich, rzadziej spotykany, to świeże krewetki. Należy zwrócić uwagę, aby ich mięso było złączone ze skorupką i pozbawione czarnych plamek, które sugerują rozpoczęcie procesu gnilnego. Świeże krewetki powinny pachnieć słoną wodą, nigdy amoniakiem. Przechowujemy je w lodowce na najniższej półce, w miseczce z lodem, nie dłużej niż dwa dni - radzi Maja Lewandowska. - Drugi rodzaj produktu dostępny w polskich sklepach to krewetki mrożone, a wcześniej obgotowane. Najlepiej wybrać te nieobrane. Rozmrażamy je w lodówce albo wkładając do zimnej wody - dodaje specjalistka.

Kolejną zaletą krewetek jest szybkość obróbki. Bez względu na to, w jaki sposób je przyrządzamy, zajmie nam to zaledwie kilka minut. - Aby mięso było miękkie i soczyste, obróbka termiczna nie może trwać zbyt długo. W przeciwnym wypadku staje się suche, twarde i gumowate. Przygotowując krewetki, zawsze należy usunąć przewód pokarmowy, czyli ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu - dodaje dietetyczka.

Osoby, które niechętnie podchodzą do krewetek, powinny zacząć od prostych przepisów. Najłatwiej dodać krewetki koktajlowe (gotowane lub z zalewy) do sałatki albo usmażyć większe okazy na patelni. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Obrane krewetki, świeże lub rozmrożone, należy podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie wraz z czosnkiem, imbirem i odrobiną soli. Tak przygotowane doskonale pasują, np. do makaronu ze szpinakiem.

Niewiele więcej czasu zajmuje przyrządzenie krewetek panierowanych. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym i podsmażyć na patelni, aż skorupka zrobi się złocista i chrupiąca. Podane na sałatce z pomidorów i awokado lub z sosami - majonezowym, czosnkowym czy śmietankowym - będą wspaniałą przekąską.

AD/mmch/WP Kuchnia

Ryby, na które lepiej uważać

Co siedzi w paluszkach rybnych

Owoce morza na polskich stołach

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯