Między rybą a kurczakiem, czyli dlaczego warto jeść krewetki?

Od kilkunastu lat krewetki skutecznie podbijają nasze stoły i podniebienia. Dla wielu osób nie są już nieznanym, egzotycznym rarytasem, a produktem, który systematycznie pojawia się w codziennym menu. Polubiliśmy je za smak, szeroką gamę potraw, które można z nich przygotować i bardzo prostą i szybką obróbkę - zwłaszcza jeśli przyrządzamy krewetki mrożone i już obrane z łupinek.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Od kilkunastu lat krewetki skutecznie podbijają nasze stoły i podniebienia. Dla wielu osób nie są już nieznanym, egzotycznym rarytasem, a produktem, który systematycznie pojawia się w menu. Polubiliśmy je za smak i bardzo prostą i szybką obróbkę - zwłaszcza jeśli przyrządzamy krewetki mrożone i już obrane z łupinek. Radzimy, na co zwrócić uwagę w czasie zakupów.

Wciąż jednak spora grupa osób patrzy na nie z niechęcią i lękiem. A szkoda. Bo krewetki są nie tylko pysznym, ale i bardzo wartościowym produktem spożywczym. Warto włączyć je do jadłospisu i, podobnie jak rybami, zastępować nimi mięso drobiowe czy wieprzowe.

- Krewetki, jako najbardziej popularne owoce morza, coraz częściej goszczą na naszych stołach – i słusznie! Wartość odżywcza krewetek jest bardzo wysoka. 100 gramów tego produktu zawiera około 90 kcal, w tym blisko 20 gramów wysokiej jakości białka, a także witaminy z grupy B, selen, miedź, magnez, potas i fosfor - wymienia Maja Lewandowska, dietetyk z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku.

Ogromną zaletą krewetek jest ich uniwersalność w kuchni. Doskonale sprawdzają się jako danie główne, ale również jako przystawka czy przekąska. - Krewetki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je serwować samodzielnie, np. grillowane lub smażone, ale także dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek - mówi dietetyczka.

W zależności od tego, jakie danie chcemy przygotować, wybieramy inne krewetki. Do sosów, zup czy sałatek najlepiej pasują malutkie krewetki koktajlowe. Zazwyczaj kupujemy je mrożone albo w zalewie. Większe okazy, w tym naprawdę duże krewetki tygrysie, doskonale nadają się na grilla albo do krótkiego smażenia - zwłaszcza z dodatkiem czosnku i imbiru.

Robiąc zakupy, zwracajmy jednak uwagę nie tylko na wielkość krewetek. - Do wyboru mamy najczęściej dwa rodzaje produktu. Pierwszy z nich, rzadziej spotykany, to świeże krewetki. Należy zwrócić uwagę, aby ich mięso było złączone ze skorupką i pozbawione czarnych plamek, które sugerują rozpoczęcie procesu gnilnego. Świeże krewetki powinny pachnieć słoną wodą, nigdy amoniakiem. Przechowujemy je w lodowce na najniższej półce, w miseczce z lodem, nie dłużej niż dwa dni - radzi Maja Lewandowska. - Drugi rodzaj produktu dostępny w polskich sklepach to krewetki mrożone, a wcześniej obgotowane. Najlepiej wybrać te nieobrane. Rozmrażamy je w lodówce albo wkładając do zimnej wody - dodaje specjalistka.

Kolejną zaletą krewetek jest szybkość obróbki. Bez względu na to, w jaki sposób je przyrządzamy, zajmie nam to zaledwie kilka minut. - Aby mięso było miękkie i soczyste, obróbka termiczna nie może trwać zbyt długo. W przeciwnym wypadku staje się suche, twarde i gumowate. Przygotowując krewetki, zawsze należy usunąć przewód pokarmowy, czyli ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu - dodaje dietetyczka.

Osoby, które niechętnie podchodzą do krewetek, powinny zacząć od prostych przepisów. Najłatwiej dodać krewetki koktajlowe (gotowane lub z zalewy) do sałatki albo usmażyć większe okazy na patelni. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Obrane krewetki, świeże lub rozmrożone, należy podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie wraz z czosnkiem, imbirem i odrobiną soli. Tak przygotowane doskonale pasują, np. do makaronu ze szpinakiem.

Niewiele więcej czasu zajmuje przyrządzenie krewetek panierowanych. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym i podsmażyć na patelni, aż skorupka zrobi się złocista i chrupiąca. Podane na sałatce z pomidorów i awokado lub z sosami - majonezowym, czosnkowym czy śmietankowym - będą wspaniałą przekąską.

AD/mmch/WP Kuchnia

Ryby, na które lepiej uważać

Co siedzi w paluszkach rybnych

Owoce morza na polskich stołach

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem