Między rybą a kurczakiem, czyli dlaczego warto jeść krewetki?

Od kilkunastu lat krewetki skutecznie podbijają nasze stoły i podniebienia. Dla wielu osób nie są już nieznanym, egzotycznym rarytasem, a produktem, który systematycznie pojawia się w codziennym menu. Polubiliśmy je za smak, szeroką gamę potraw, które można z nich przygotować i bardzo prostą i szybką obróbkę - zwłaszcza jeśli przyrządzamy krewetki mrożone i już obrane z łupinek.

Między rybą a kurczakiem, czyli dlaczego warto jeść krewetki?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Od kilkunastu lat krewetki skutecznie podbijają nasze stoły i podniebienia. Dla wielu osób nie są już nieznanym, egzotycznym rarytasem, a produktem, który systematycznie pojawia się w menu. Polubiliśmy je za smak i bardzo prostą i szybką obróbkę - zwłaszcza jeśli przyrządzamy krewetki mrożone i już obrane z łupinek. Radzimy, na co zwrócić uwagę w czasie zakupów.

Wciąż jednak spora grupa osób patrzy na nie z niechęcią i lękiem. A szkoda. Bo krewetki są nie tylko pysznym, ale i bardzo wartościowym produktem spożywczym. Warto włączyć je do jadłospisu i, podobnie jak rybami, zastępować nimi mięso drobiowe czy wieprzowe.

- Krewetki, jako najbardziej popularne owoce morza, coraz częściej goszczą na naszych stołach – i słusznie! Wartość odżywcza krewetek jest bardzo wysoka. 100 gramów tego produktu zawiera około 90 kcal, w tym blisko 20 gramów wysokiej jakości białka, a także witaminy z grupy B, selen, miedź, magnez, potas i fosfor - wymienia Maja Lewandowska, dietetyk z poradni Naturhouse Morena w Gdańsku.

Ogromną zaletą krewetek jest ich uniwersalność w kuchni. Doskonale sprawdzają się jako danie główne, ale również jako przystawka czy przekąska. - Krewetki nadają się do gotowania, smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je serwować samodzielnie, np. grillowane lub smażone, ale także dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek - mówi dietetyczka.

W zależności od tego, jakie danie chcemy przygotować, wybieramy inne krewetki. Do sosów, zup czy sałatek najlepiej pasują malutkie krewetki koktajlowe. Zazwyczaj kupujemy je mrożone albo w zalewie. Większe okazy, w tym naprawdę duże krewetki tygrysie, doskonale nadają się na grilla albo do krótkiego smażenia - zwłaszcza z dodatkiem czosnku i imbiru.

Robiąc zakupy, zwracajmy jednak uwagę nie tylko na wielkość krewetek. - Do wyboru mamy najczęściej dwa rodzaje produktu. Pierwszy z nich, rzadziej spotykany, to świeże krewetki. Należy zwrócić uwagę, aby ich mięso było złączone ze skorupką i pozbawione czarnych plamek, które sugerują rozpoczęcie procesu gnilnego. Świeże krewetki powinny pachnieć słoną wodą, nigdy amoniakiem. Przechowujemy je w lodowce na najniższej półce, w miseczce z lodem, nie dłużej niż dwa dni - radzi Maja Lewandowska. - Drugi rodzaj produktu dostępny w polskich sklepach to krewetki mrożone, a wcześniej obgotowane. Najlepiej wybrać te nieobrane. Rozmrażamy je w lodówce albo wkładając do zimnej wody - dodaje specjalistka.

Kolejną zaletą krewetek jest szybkość obróbki. Bez względu na to, w jaki sposób je przyrządzamy, zajmie nam to zaledwie kilka minut. - Aby mięso było miękkie i soczyste, obróbka termiczna nie może trwać zbyt długo. W przeciwnym wypadku staje się suche, twarde i gumowate. Przygotowując krewetki, zawsze należy usunąć przewód pokarmowy, czyli ciemną nitkę biegnącą wzdłuż grzbietu - dodaje dietetyczka.

Osoby, które niechętnie podchodzą do krewetek, powinny zacząć od prostych przepisów. Najłatwiej dodać krewetki koktajlowe (gotowane lub z zalewy) do sałatki albo usmażyć większe okazy na patelni. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Obrane krewetki, świeże lub rozmrożone, należy podsmażyć na rozgrzanym oleju lub oliwie wraz z czosnkiem, imbirem i odrobiną soli. Tak przygotowane doskonale pasują, np. do makaronu ze szpinakiem.

Niewiele więcej czasu zajmuje przyrządzenie krewetek panierowanych. Wystarczy zanurzyć je w cieście naleśnikowym i podsmażyć na patelni, aż skorupka zrobi się złocista i chrupiąca. Podane na sałatce z pomidorów i awokado lub z sosami - majonezowym, czosnkowym czy śmietankowym - będą wspaniałą przekąską.

AD/mmch/WP Kuchnia

Ryby, na które lepiej uważać

Co siedzi w paluszkach rybnych

Owoce morza na polskich stołach

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm