Trwa ładowanie...
owoce
09-01-2009 13:14

Jeżyny chronią przed rakiem

Jeżyny mają właściwości antynowotworowe - przekonują naukowcy z USA na łamach pisma "Cancer Prevention Research".

Jeżyny chronią przed rakiemŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1epmom
d1epmom

Jeżyny mają właściwości antynowotworowe - przekonują naukowcy z USA na łamach pisma „Cancer Prevention Research".

Naukowcy z Ohio State Comprehensive Cancer Center odkryli, że antocyjaniny, obecne w jeżynach barwniki roślinne z grupy flawonoidów, hamują wzrost i promują śmierć komórek nowotworu przełyku u szczurów doświadczalnych.

- Nasze wyniki dowodzą, że antocyjaniny są ważną grupą substancji zapobiegających rozwojowi raka - mówi główny autor badań doktor Gary Stoner.

Stoner wraz z zespołem porównywał działanie antynowotworowe ekstraktu z jeżyn bogatego w antocyjaniny z działaniem całych jeżyn na karmione nimi szczury. Okazało się, że są równie skuteczne w zapobieganiu rozwoju nowotworów. Dzięki temu naukowcy potwierdzili wyniki wcześniejszych badań in vitro i dowiedli, że to właśnie antocyjaniny są odpowiedzialne za ochronne właściwości jeżyn.

Podczas doświadczeń naukowcy podawali zwierzętom ekstrakt w postaci proszku, teraz mają nadzieję opracować lepszą metodę podawania antocyjanin - wygodniejszą w użyciu dla ludzi. Planują też zbadanie działania tych obiecujących związków na różne narządy wewnętrzne.

(PAP)

fot. JupiterImages

Zobacz też:

d1epmom
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1epmom
Więcej tematów