Jeżyny chronią przed rakiem
Jeżyny mają właściwości antynowotworowe - przekonują naukowcy z USA na łamach pisma "Cancer Prevention Research".
Jeżyny mają właściwości antynowotworowe - przekonują naukowcy z USA na łamach pisma „Cancer Prevention Research".
- Nasze wyniki dowodzą, że antocyjaniny są ważną grupą substancji zapobiegających rozwojowi raka - mówi główny autor badań doktor Gary Stoner.
Stoner wraz z zespołem porównywał działanie antynowotworowe ekstraktu z jeżyn bogatego w antocyjaniny z działaniem całych jeżyn na karmione nimi szczury. Okazało się, że są równie skuteczne w zapobieganiu rozwoju nowotworów. Dzięki temu naukowcy potwierdzili wyniki wcześniejszych badań in vitro i dowiedli, że to właśnie antocyjaniny są odpowiedzialne za ochronne właściwości jeżyn.
Podczas doświadczeń naukowcy podawali zwierzętom ekstrakt w postaci proszku, teraz mają nadzieję opracować lepszą metodę podawania antocyjanin - wygodniejszą w użyciu dla ludzi. Planują też zbadanie działania tych obiecujących związków na różne narządy wewnętrzne.
(PAP)
fot. JupiterImages
Zobacz też: