Jello-shots, czyli oryginalny pomysł na sylwestra

Zabawa sylwestrowa bez tradycyjnych drinków i szampana? Trudno to sobie wyobrazić. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości, powinniśmy się postarać i wymyślić coś, czego jeszcze mogli nie widzieć. Jednym z takich pomysłów są jello-shots, galaretki alkoholowe, bardzo popularne np. w Stanach Zjednoczonych, a u nas praktycznie nieznane. Ich największą zaletą jest to, że można je przygotować wcześniej i podać jako oryginalną alternatywę dla tradycyjnego drinka.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wbrew pozorom to propozycja, którą przygotowuje się wyjątkowo łatwo. Wystarczy trochę składników i wyobraźnia. W praktyce to klasyczne drinki, tylko w trochę innej formie. Do ich podania wystarczą zwykłe szklanki lub kieliszki. Jedyną wadą (choć dla niektórych pewnie to zaleta) jest fakt, że są one trochę słabsze od tradycyjnych. A oto najpopularniejsze jello-shots.

Screw Driver

Bazą dla alkoholowych drinków jest odpowiednia, smakowa galaretka. W sklepach możemy kupić galaretki o praktycznie każdym smaku. Do tego drinka potrzebna nam będzie wersja pomarańczowa. Przygotowujemy galaretkę, dodając do niej połowę wody z przepisu na opakowaniu. Gdy masa ostygnie, ale jeszcze nie zacznie się ścinać, dolewamy wódki (tyle, ile uznamy za stosowne), mieszamy i rozlewamy do szklanek (po około pół szklanki). Pozostawiamy do zastygnięcia i ozdabiamy plasterkiem obranej pomarańczy.

Salty Dog

Innym popularnym drinkiem jest wódka z sokiem grejpfrutowym. Jello-shot w tym składzie zawierać będzie galaretkę grejpfrutową. Zamiast kupować gotowy proszek, możemy ją wykonać samodzielnie. Wystarczy dokładnie wymieszać sok z grejpfruta z cukrem, a następnie z rozpuszczaną w ciepłej wodzie żelatyną. Następnie przelewamy przez gęste sitko. Ten drink także podajemy w szklankach.

Blue Diamond

Gin to znakomity dodatek do galaretek. Komponuje się wspaniale z owocami, więc jest idealny na sylwestra. "Niebieski diament" to fantastyczna propozycja na przyjęcie. Takie same ilości ginu, niebieskiego curacao i soku cytrynowego mieszamy w shakerze. Dodajemy do wcześniej przygotowanej i lekko ostudzonej galaretki cytrynowej (zawsze dodajemy do proszku połowę wody z przepisu na opakowaniu) i mieszamy. Dodajemy trochę wina musującego i rozlewamy do szerokich kieliszków. Zanim całkiem zastygnie, do każdego kieliszka wkładamy jedną wisienkę koktajlową.

Happy Birthday

To kolejny drink z ginem, na bazie galaretki brzoskwiniowej. W naczyniu (nie w shakerze) mieszamy szklankę ginu, po 1/3 szklanki pomarańczowego curacao, białego rumu i szklankę szampana. Wlewamy do galaretki brzoskwiniowej i dekorujemy plasterkiem cytryny. Podajemy w szerokich kieliszkach lub niskich szklaneczkach.

Gibson Dry

Do tego drinka używamy galaretki winogronowej. Równe ilości ginu i dobrego, koniecznie wytrawnego wermutu mieszamy w shakerze. Wlewamy do galaretki winogronowej, rozlewamy do wysokich kieliszków (mniej więcej do połowy) i studzimy. Pod koniec można dodać oliwkę.

Cuba Libre

Żaden alkohol poza szampanem nie kojarzy się tak bardzo z huczną imprezą jak rum. Ten tropikalny alkohol jest nieodłącznym składnikiem wspaniałych koktajli. Cuba Libre przygotowujemy z użyciem galaretki cytrynowej. Mieszamy takie same ilości białego rumu i coca-coli, a następnie dolewamy kilka łyżeczek soku cytrynowego. Wlewamy całość do galaretki cytrynowej, przelewamy do wysokich szklanek, a gdy galaretka trochę się zetnie, do każdej szklanki wrzucamy pół plasterka cytryny.

Pina Colada

Wszyscy uwielbiają smak tego koktajlu. Żeby zrobić jello-shot, potrzebujemy galaretki ananasowej. Mieszamy w shakerze takie same ilości białego rumu i likieru kokosowego oraz trochę słodkiej śmietanki. Całość mieszamy z galaretką ananasową i przelewamy do niskich, szerokich kieliszków. Na koniec ozdabiamy kawałeczkiem ananasa.

Mojito

To kolejny z kultowych koktajli - w naszym wypadku na bazie galaretki cytrynowej. Łączymy ze sobą rum, sok z limonki, trochę wody sodowej i rozgniecioną z brązowym cukrem miętę. Dokładnie mieszamy i przelewamy przez gęste sitko do wcześniej przygotowanej galaretki cytrynowej. Mieszamy, wlewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy kilkoma listkami mięty.

Cud Karaibów

Najbardziej zachwycimy naszych gości galaretkami warstwowymi. To trudne, ale jakże efektowne. Do tej propozycji przygotowujemy trzy galaretki - bananową, ananasową i porzeczkową. Do galaretki porzeczkowej dodajemy niebieskie curacao, do ananasowej - rum, bananowa pozostaje bezalkoholowa. Gdy się częściowo zetną, ale jeszcze nie będą sztywne, wlewamy do wysokiej szklanki warstwę galaretki porzeczkowej, następnie bananowej, ananasowej i tak dalej. Dla ozdoby możemy dodać cząstkę ananasa lub kilka porzeczek.

Strawberry Fields

Przygotowujemy galaretkę winogronową. Gdy ostygnie, do galaretki dolewamy szampana, rozlewamy do odpowiednich kieliszków. Od razu dosypujemy do każdej szklanki kilka kawałków truskawek i skrapiamy kilkoma kroplami likieru pomarańczowego. Idealne na przywitanie Nowego Roku!

(AD)/mp/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości