Jedzenie, które niszczy Twoje zęby

Kiedy w grę wchodzi zdrowie jamy ustnej, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że samo przestrzeganie zasad higieny nie wystarcza

Obraz

/ 13Jeść zdrowo

Obraz
© Thinkstock

Kiedy w grę wchodzi zdrowie jamy ustnej, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że samo przestrzeganie zasad higieny nie wystarcza. To, co jemy ma wielkie znaczenie, niektóre pokarmy sprzyjają utrzymaniu zębów i dziąseł w dobrym stanie, inne - mogą przyczynić się do częstego odwiedzania gabinetu stomatologicznego.

Tekst: MKO/ESE/

/ 13Jedz śmiało

Obraz
© Thinkstock

Surowe, chrupiące warzywa i owoce: jabłka, seler naciowy, marchew, kapustę, białą paprykę. Rzeczy te są bogate w celulozę - składnik działający trochę jak naturalna szczoteczka do zębów, bo usuwający z zębów resztki jedzenia i bakterie. Jeśli jadłeś coś gęsto-lepkiego (np. krówkę lub baton z karmelem), koniecznie sięgnij po jabłko (z dostępnością którego nigdy nie ma kłopotu), zwłaszcza, jeśli na podorędziu nie masz szczoteczki do zębów.

/ 13Jedz śmiało

Obraz
© Thinkstock

Twardy ser. Produkt ten zawiera fosforany, które wspomagają neutralizację kwasów niszczących szkliwo. Ponadto ser bogaty jest w wapń i witaminę D. Wapń jest niezbędny do utrzymania kości i zębów w dobrym stanie. Dzięki witaminie D pierwiastek ten zostaje całkowicie wchłonięty, co sprzyja mocnemu szkliwu. Osoby, które borykają się z nietolerancją laktozy powinny uważać na ser, bo może być on przyczyną przykrego oddechu.

/ 13Jedz śmiało

Obraz
© sxc.hu

Orzechy. One również zawierają fosforany (patrz wyżej). Co więcej, orzechy mają niewiele cukru, za to mnóstwo wapnia i magnezu, dodatkowo wzmacniającego zęby.

/ 13Jedz śmiało

Obraz
© Thinkstock

Produkty bogate w witaminę C (np. kiwi, świeże liście bazylii, pietruszkę). Witamina C jest kluczowa dla produkcji kolagenu, który jest niezbędny, jeśli chcemy mieć zdrowe i silne dziąsła.

/ 13Jedz śmiało

Obraz
© Thinkstock

Gumę bez cukru. W tym przypadku reklama nie kłamie - żucie gumy bez cukru po posiłku jest naprawdę zalecane, bo czynność ta stymuluje produkcję śliny, co sprzyja zdrowym zębom i dziąsłom. Ponadto ksylitol - składniki większości gum bez cukru - podnosi poziom pH (który po jedzeniu spada), neutralizując kwasy w jamie ustnej.

/ 13Pij

Obraz
© Thinkstock

Wodę. Spłukuje pozostałości jedzenia i bakterie, które odpowiadają za psucie się zębów. Poza tym, jeśli jesteśmy odpowiednio nawodnieni, nasz organizm może produkować odpowiednie ilości śliny.

/ 13Uważaj na

Obraz
© Thinkstock

Jagody, czerwone wino, sos sojowy, kawę, herbatę, curry i jego składniki (m. in. kumin i kurkumę). Jeśli jakiś pokarm zostawia na ubraniach trudne do usunięcia plamy - prawdopodobnie w taki sam sposób działa na Twoje zęby. Gdy nie potrafisz odmówić sobie rzeczy, która może być odpowiedzialna za przebarwienia, wypij do niej dużo wody. Szczególnie polecana jest w tym przypadku woda gazowana, która świetnie spłukuje plamy.

/ 13Uważaj na

Obraz
© Thinkstock

Owoce cytrusowe, słodkie napoje gazowane i napoje dla sportowców, pokarmy podlegające fermentacji (jogurty i kefiry, białe wino, ogórki kwaszone, kapusta kwaszona). Produkty te mają kwaśny odczyn, a kwasy niszczą szkliwo, wypłukując z niego minerały.

10 / 13Uważaj na

Obraz
© Thinkstock

Proste węglowodany (np. słodycze i białe pieczywo) oraz produkty mocno przetworzone (puszkowane owoce, makaron z białej mąki, chipsy, paluszki, precelki, itp). Proste węglowodany łatwo rozkładają się na cukry - ulubioną pożywkę bakterii. To samo tyczy się mocno przetworzonych pokarmów. Nikt nie karze nam całkiem z nich rezygnować, ale jeśli pozwalamy sobie na słodką przekąskę, nie tylko powinniśmy spalić dodatkowe kalorie, ale także - dokładnie umyć i wynitkować zęby.

11 / 13Uważaj na

Obraz
© Thinkstock

Krem z fistaszków, krem czekoladowy, karmel, gotowe puddingi, galaretki i miękkie sery. Produkty te przyklejają się do zębów i do przestrzeni między nimi. Staraj się ich nie jeść, jeśli zaraz potem nie będziesz mógł wyczyścić zębów.

12 / 13Postaraj się

Obraz
© Thinkstock

Wyeliminować ze swojego menu słodkie napoje (również soki owocowe). W miarę możliwości nie słódź też kawy czy herbaty. Często zapominamy, że cukier w napojach nie tylko tuczy, ale także psuje zęby. Musimy mieć też świadomość, że sącząc słodki napój przez cały dzień, robimy swoim zębom większą krzywdę, niż jeśli wypijemy go w ciągu kilku minut.

13 / 13Postaraj się

Obraz
© Thinkstock

Zrezygnować całkowicie z lizaków i cukierków - również miętówek. Mają mnóstwo cukru, który znacznie podwyższa poziom kwasów w jamie ustnej, a to najkrótsza droga do próchnicy. Cukierki i lizaki są wyjątkowo szkodliwe, bo trzymamy je w buzi przez dłuższy czas.

Tekst: MKO/ESE/

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie