Jedz to nie częściej niż raz w tygodniu!
Umiar zdecydowanie wskazany
Agata Białek, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera przygotowała wykaz dań i produktów, których spożycie powinniśmy mocno ograniczyć
Żaden dietetyk nie wprowadza ograniczeń w jedzeniu warzyw, produktów pełnoziarnistych czy piciu wody. Po wiele produktów należy jednak sięgać z większym umiarem. A są wśród nich i takie, które powinny zniknąć z jadłospisu lub pojawiać się na naszych stołach bardzo rzadko. Agata Białek, specjalistka ds. żywienia człowieka z poradni Dietosfera, specjalnie dla naszych czytelników przygotowała wykaz dań i produktów, których spożycie powinniśmy mocno ograniczyć.
Czerwone mięso
Ze względu na białko o wysokiej wartości biologicznej oraz zawartość żelaza i witamin - B12, A i E, czerwone mięso to wartościowy produkt spożywczy. Niestety to też pokarm tłusty, wysokoenergetyczny, o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Spożywanie białka i żelaza w nadmiarze również może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. Czerwone mięso powinniśmy ograniczyć do jednej, maksymalnie dwóch porcji w tygodniu.
AD/mmch