Czas na letnie orzeźwienie. 7 pomysłów na sorbet
Trudno znaleźć lepszy pomysł na orzeźwienie w upalny, letni dzień niż szklanka lodowego musu. Sorbet jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale przede wszystkim bardzo łatwy do przygotowania. Jak się do tego zabrać?
Sorbet z cydru
Przefermentowany sok z jabłek to nie tylko orzeźwiająca alternatywa dla wina czy piwa, ale również bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. Cydr, który łączy w sobie słodycz i gorycz, świetnie sprawdzi się w letnim sorbecie.
Cydr (butelka) podgrzewamy razem z brązowym cukrem (niepełna szklanka), kilkoma goździkami oraz laską cynamonu. Pod koniec dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Następnie napój studzimy i umieszczamy w zamrażalniku na przynajmniej trzy godziny, co pół godziny mieszając. Gotowe!
Miętowy sorbet z ogórka
Świeże i soczyste ogórki będą znakomitą bazą orzeźwiającego sorbetu, szczególnie, gdy wzbogacimy go jeszcze listkami mięty, którą od wieków ceni się za właściwości chłodzące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit
Ogórki gruntowe (3-4) myjemy, kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nadmiar pestek, a następnie kroimy w kostkę, po czym przekładamy do woreczka foliowego i zostawiamy w zamrażalniku na całą noc. Następnego dnia zamrożone ogórki miksujemy z sokiem z jednej cytryny, garścią świeżych liści mięty i miodem (2 łyżki). Serwujemy od razu po przygotowaniu, ze startą skórką cytrynową.
Sorbet pomidorowy
Pyszny, orzeźwiający napój możemy przygotować także w wersji wytrawnej, choćby z pomidorów.
Sześć dojrzałych, dorodnych pomidorów sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy octem balsamicznym (1-2 łyżki), cukrem, solą i odrobiną sosu worcestershire. Uzyskaną masę przelewamy jeszcze przez drobne sitko lub gazę, a po uzyskaniu dość klarownej cieczy umieszczamy na dwie godziny w zamrażalniku, co kwadrans mieszając widelcem. Przed podaniem sorbet dekorujemy listkami bazylii lub gałązką tymianku.
Sorbet arbuzowy
Soczysty i słodki arbuz to oczywisty wybór przy przyrządzaniu sorbetu. Efekt końcowy na pewno okaże się zachwycający.
Z dojrzałego arbuza wydrążamy miąższ (powinniśmy uzyskać około kilograma soczystej pulpy) i staramy się usunąć jak najwięcej pestek. Później miksujemy go z trzema łyżkami ciepłej wody z rozpuszczonym w niej cukrem pudrem (wystarczy łyżka). Przekładamy zmiksowanego arbuza do naczynia i zamrażamy na trzy godziny, co pół godziny mieszając sorbet. Podajemy go udekorowanego pokrojonymi truskawkami lub malinami oraz listkami świeżej mięty.
Sorbet z bazylii
Świeża bazylia działa przeciwzapalnie, reguluje pracę układu pokarmowego, podkręca metabolizm oraz świetnie wpływa na system nerwowy. I można z niej przyrządzić pyszny sorbet.
Bazylię (dużą garść) miksujemy z wodą mineralną (pół litra), sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny oraz drobnym cukrem (4 łyżki). Na koniec dodajmy pianę ubitą z czterech białek. Delikatnie mieszamy, po czym wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny, co pół godziny mieszając sorbet.
Sorbet z malin i szampana
Ich uprawą zajmowali się już starożytni Grecy i Rzymianie i do dziś maliny cieszą się ogromną popularnością. Są cenionym surowcem leczniczym, posiadają walory odżywcze i dietetyczne, a także zachwycają smakiem, zwłaszcza latem. Przygotujemy z nich pyszny sorbet w wersji dla dorosłych, z dodatkiem szampana.
Świeże maliny (dwie szklanki) myjemy, po czym przekładamy do wysokiej miski. Dolewamy szampana lub wino musujące (szklanka), dodajemy płynny miód, np. lipowy (łyżka), po czym miksujemy na gładką masę. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Sorbet serwujemy z listkami mięty.
Sorbet z wiśni i czekolady
Słodko-kwaśne wiśnie i gorzka czekolada to duet znakomity, chętnie wykorzystywany przez cukierników. Sprawdzi się także w orzeźwiającym sorbecie.
Zaczynamy od przygotowania syropu – cukier (pół szklanki) rozpuszczamy w gotującej się wodzie (pół szklanki), aż do uzyskania dość gęstej masy, którą schładzamy. Następnie dodajemy wydrylowane wiśnie (3 szklanki) i sok wyciśnięty z cytryny. Miksujemy, po czym dodajemy startą gorzką czekoladę (1/3 tabliczki). Znów miksujemy. Przekładamy do zamrażalnika na około pół godziny. Przed podaniem sorbet posypujemy startą czekoladą.