Trwa ładowanie...

Jak zrobić nalewkę z pigwy na zimę? Mamy sprawdzony przepis

W jesienne i zimowe wieczory na pewno docenimy również jeden z najbardziej popularnych przetworów z pigwy, czyli nalewkę. Do jej przygotowania możemy użyć również owoców pigwowca (napój będzie wówczas bardziej wyrazisty w smaku, ale znacznie kwaśniejszy).

Pigwa nie nadaje się do jedzenia na surowo Pigwa nie nadaje się do jedzenia na surowo Źródło: 123RF
d1nn4lv
d1nn4lv

Pigwa a pigwowiec - jak odróżnić?

Pigwa to drzewo lub krzew, który może osiągnąć wysokość nawet 8 m. Ciemnozielone liście są od spodu bladoszare i omszone. Pigwa kwitnie późną wiosną i ma jasnoróżowe lub białe kwiaty. Owoce pokryte są woskowym nalotem i mają kształt jabłka lub gruszki. Dojrzewają dopiero w październiku, ale do spożycia będą gotowe dopiero kilka tygodni później, aż zmienią barwę z zielonej na żółtą.

Pigwowiec z kolei to niski krzew maksymalnie ok. 2 m. Kwiaty pojawiają się także w kwietniu i maju, ale są czerwone, różowe i pomarańczowe. Są także mniejsze od owoców pigwy i mają ok. 2,5 cm. Owoce wymagają przetworzenia, podobnie jak pigwy. Nie nadają się do spożycia od razu po zerwaniu z krzaka, ale po przygotowaniu są wyjątkowo smaczne.

Pigwa - wartości odżywcze

Pigwa zawiera przede wszystkim mnóstwo witaminy C. Owoce skrywają również takie składniki odżywcze jak wapń, potas i żelazo. Ponadto są bogatym źródłem witaminy PP, B1, B2 oraz prowitaminy A. Pigwa ma również mnóstwo pektyn, co decyduje w dużej mierze o sposobie jej wykorzystania.

nalewka z pigwy 123RF
Źródło: 123RF

Jak zrobić nalewkę z pigwy krok po kroku?

Wyrób nalewki nie wymaga specjalnych umiejętności.

  1. Owoce oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem (w proporcjach 1:1).
  2. Zakręcamy i odstawiamy na około dwa tygodnie.
  3. Po upływie tego czasu, gdy pigwa puści sok (im dłużej będzie tworzył się syrop, tym bardziej aromatyczna będzie nalewka) zalewamy owoce spirytusem lub wódką (litr na kilogram owoców).
  4. Niektórzy dodają wówczas również 2-3 goździki. Zakręcamy szczelnie i odstawiamy na około miesiąc.
  5. Po tym czasie nalewkę przelewamy do butelek. Potem już tylko czekamy, by dojrzała i nabrała szlachetnego smaku.
d1nn4lv

Nalewka z pigwy - na co pomaga?

Pigwówka, oczywiście w umiarkowanych ilościach, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i wpływa na lepszą kondycję serca – obniża ciśnienie i poziom cholesterolu.

Właściwości pigwy

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1nn4lv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1nn4lv
Więcej tematów