Polska cytryna, czyli owoc pigwowca

Żaden inny owoc rosnący w Polsce nie zawiera tyle witaminy C, co pigwowiec.

Obraz

/ 6Nasiona są trujące

Obraz
© 123RF

Żaden inny owoc rosnący w Polsce nie zawiera tyle witaminy C, co pigwowiec.
Pigwowiec ma bardzo ciekawą cechę. Mianowicie nie przyjmuje metali ciężkich. Dlatego też niezależnie od miejsca, gdzie rośnie, jego owoce są czyste i zdrowe. Są bardzo twarde i mają lekko kwaskowaty smak. Nie próbujcie jeść ich na surowo - nie są zbyt smaczne.

W dodatku nasiona są trujące, więc nie wolno ich spożywać na surowo pod żadnym pozorem. Jednak po przetworzeniu pigwowce stają się bardzo smaczne i cenione. Mają dużo pektyn, witaminy C, a także kwasy organiczne i sole mineralne.

Tekst: (AD)/(kg), kuchnia.wp.pl

/ 6Dżem z pigwowca

Obraz
© 123RF

Owoce pigwowca są bogate w kwasy organiczne, w tym jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witaminy C, B1, B2 oraz antocyjany. Duża zawartość pektyn sprawia, że z pigwowców można przygotowywać znakomite galaretki, powidła i kompoty. Dodaje się je również do innych przetworów dla poprawy smaku.

Znakomity jest także dżem z pigwowca. Kilogram owoców myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki. Ćwiartki miksujemy w mikserze lub siekamy drobno nożem. Do rondla dodajemy posiekane owoce, pół szklanki wody i gotujemy, aż pigwowiec puści sok.
Dodajemy cukier i zmniejszamy ogień. Gotujemy trzy godziny, od czasu do czasu mieszając. Z początku żółty dżem zamieni z czasem kolor na czerwonawy. Wtedy wyłączamy gaz, przekładamy dżem do słoiczków i 10 minut pasteryzujemy.

/ 6Pyszna konfitura

Obraz
© 123RF

Fantastyczna jest również konfitura z pigwowca. Owoce (kilogram) myjemy i usuwamy nasiona. Kroimy w plasterki i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż lekko zróżowieją i odcedzamy je.

Następnie szykujemy syrop z połowy kilograma cukru i połowy szklanki wody. Zalewamy syropem ugotowane owoce i smażymy aż staną się przezroczyste. Przekładamy do słoiczków.

/ 6Zdrowa nalewka

Obraz
© 123RF

Nalewka z pigwowca, czyli pigwówka, to jedna z najsłynniejszych i najlepszych polskich nalewek. Z jej smakiem i bursztynowo-żółtym kolorem nic się nie równa, a w dodatku jest ona (oczywiście w niewielkich ilościach) bardzo zdrowa. Jak ją zrobić? Bardzo łatwo. Najpierw myjemy owoce, kroimy na ćwiartki, bądź mniejsze części, oczyszczamy z gniazd nasiennych i wkładamy do słoja na przemian z warstwami cukru.

Do słoja dolewamy niewielką ilość spirytusu, np. 150 ml i szczelnie zakręcamy. Codziennie trzeba słojem potrząsnąć, aby cukier dobrze się rozpuścił. Potem dolewamy 850 ml spirytusu. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na około miesiąc. Można dodać laskę cynamonu lub trochę miodu. Po miesiącu nalewkę rozlewamy do butelek i trzymamy w ciepłym miejscu przez pół roku.

/ 6Lek na przeziębienie

Obraz
© 123RF

Spośród wielu przepisów z owocami pigwowca w roli głównej wyróżnia się wersja na przeziębienie. Myjemy dwa kilogramy owoców i każdy z nich kroimy na cztery części (ze skórką). Wydrążamy pestki i kroimy na małe cząstki. Układamy je w dużym słoju bardzo ciasno, przesypując cukrem. Zamykamy słój i odstawiamy go w ciepłe miejsce na tydzień.

Pamiętajmy o codziennym mieszaniu zawartości. Gdy utworzy się syrop, przelewamy go do małych słoiczków i pasteryzujemy przez dziesięć minut. To znakomity środek profilaktyczny, który pozwoli nam się uchronić przed przeziębieniem.

/ 6Wzmacnia wątrobę

Obraz
© 123RF

Napar z nasion pigwy łagodzi niestrawność oraz pomaga pozbyć się zgagi. Jest zalecany również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.

Napar z nasion wzmacnia również wątrobę i poprawia apetyt. Nie rezygnujmy więc z cytryny, ale pamiętajmy o jej polskiej wersji - rodzimym pigwowcu!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości