Jak zrobić irlandzki chleb sodowy? Mamy sprawdzony przepis
Chleb irlandzki na sodzie i maślance to idealne pieczywo na śniadanie. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu i nie musimy długo wyrabiać ciasta. Chleb po upieczeniu ma złocistą chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Doskonale smakuje z lekko solonym masłem. Jak zrobić irlandzki chleb sodowy?
Ten rodzaj pieczywa jest niezwykle popularny w Irlandii, choć zyskał popularność również w innych częściach świata. Chleb najczęściej piecze się z jasnej pszennej mąki lub z mąki razowej. Głównymi składnikami chleba są soda oczyszczona oraz maślanka. W niektórych przepisach maślanka jest zastępowana jogurtem naturalnym.
Soda w połączeniu z maślanką nie potrzebuje czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki i krótko wyrobić ciasto. Chleb pięknie wyrasta w trakcie pieczenia.
Najlepiej smakuje świeży - zarówno z wytrawnymi jak i słodki dodatkami. Ze względu na brak drożdży i zakwasu ten rodzaj chleba niestety szybko czerstwieje. Jednak wówczas możemy go wykorzystać do przygotowania pysznych grzanek.
Zobacz też: Chleb pieczony w garnku
Chleb irlandzki - przepis
Przygotowanie:
1. Oba rodzaje mąki, cukier i sól miksujemy z masłem przez 10 minut.
2. Dodajemy maślankę i miksujemy.
3. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki.
4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl