Trwa ładowanie...

Jak zrobić irlandzki chleb sodowy? Mamy sprawdzony przepis

Chleb irlandzki na sodzie i maślance to idealne pieczywo na śniadanie. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu i nie musimy długo wyrabiać ciasta. Chleb po upieczeniu ma złocistą chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Doskonale smakuje z lekko solonym masłem. Jak zrobić irlandzki chleb sodowy?

Jak zrobić irlandzki chleb sodowy? Mamy sprawdzony przepisŹródło: Getty Images
d47p1ze
d47p1ze

Ten rodzaj pieczywa jest niezwykle popularny w Irlandii, choć zyskał popularność również w innych częściach świata. Chleb najczęściej piecze się z jasnej pszennej mąki lub z mąki razowej. Głównymi składnikami chleba są soda oczyszczona oraz maślanka. W niektórych przepisach maślanka jest zastępowana jogurtem naturalnym.

Soda w połączeniu z maślanką nie potrzebuje czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki i krótko wyrobić ciasto. Chleb pięknie wyrasta w trakcie pieczenia.

Najlepiej smakuje świeży - zarówno z wytrawnymi jak i słodki dodatkami. Ze względu na brak drożdży i zakwasu ten rodzaj chleba niestety szybko czerstwieje. Jednak wówczas możemy go wykorzystać do przygotowania pysznych grzanek.

Zobacz też: Chleb pieczony w garnku

Chleb irlandzki - przepis

Składniki:

  • 510 g mąki pszennej razowej,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2,5 szklanki maślanki,
  • 1 jajko.
Getty Images
Źródło: Getty Images

Przygotowanie:

1. Oba rodzaje mąki, cukier i sól miksujemy z masłem przez 10 minut.

d47p1ze

2. Dodajemy maślankę i miksujemy.

3. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki.

4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj