Jak zrobić irlandzki chleb sodowy? Mamy sprawdzony przepis

Chleb irlandzki na sodzie i maślance to idealne pieczywo na śniadanie. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu i nie musimy długo wyrabiać ciasta. Chleb po upieczeniu ma złocistą chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Doskonale smakuje z lekko solonym masłem. Jak zrobić irlandzki chleb sodowy?

Irlandzki chleb na sodzie i maślance
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Ten rodzaj pieczywa jest niezwykle popularny w Irlandii, choć zyskał popularność również w innych częściach świata. Chleb najczęściej piecze się z jasnej pszennej mąki lub z mąki razowej. Głównymi składnikami chleba są soda oczyszczona oraz maślanka. W niektórych przepisach maślanka jest zastępowana jogurtem naturalnym.

Soda w połączeniu z maślanką nie potrzebuje czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki i krótko wyrobić ciasto. Chleb pięknie wyrasta w trakcie pieczenia.

Najlepiej smakuje świeży - zarówno z wytrawnymi jak i słodki dodatkami. Ze względu na brak drożdży i zakwasu ten rodzaj chleba niestety szybko czerstwieje. Jednak wówczas możemy go wykorzystać do przygotowania pysznych grzanek.

Zobacz też: Chleb pieczony w garnku

Chleb irlandzki - przepis

Składniki:

  • 510 g mąki pszennej razowej,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2,5 szklanki maślanki,
  • 1 jajko.
Obraz
© Getty Images

Przygotowanie:

1. Oba rodzaje mąki, cukier i sól miksujemy z masłem przez 10 minut.

2. Dodajemy maślankę i miksujemy.

3. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki.

4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce