Jak zrobić irlandzki chleb sodowy? Mamy sprawdzony przepis

Chleb irlandzki na sodzie i maślance to idealne pieczywo na śniadanie. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu i nie musimy długo wyrabiać ciasta. Chleb po upieczeniu ma złocistą chrupiącą skórkę i bardzo delikatny środek. Doskonale smakuje z lekko solonym masłem. Jak zrobić irlandzki chleb sodowy?

Irlandzki chleb na sodzie i maślance
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Ten rodzaj pieczywa jest niezwykle popularny w Irlandii, choć zyskał popularność również w innych częściach świata. Chleb najczęściej piecze się z jasnej pszennej mąki lub z mąki razowej. Głównymi składnikami chleba są soda oczyszczona oraz maślanka. W niektórych przepisach maślanka jest zastępowana jogurtem naturalnym.

Soda w połączeniu z maślanką nie potrzebuje czasu na leżakowanie i fermentację. Wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki i krótko wyrobić ciasto. Chleb pięknie wyrasta w trakcie pieczenia.

Najlepiej smakuje świeży - zarówno z wytrawnymi jak i słodki dodatkami. Ze względu na brak drożdży i zakwasu ten rodzaj chleba niestety szybko czerstwieje. Jednak wówczas możemy go wykorzystać do przygotowania pysznych grzanek.

Zobacz też: Chleb pieczony w garnku

Chleb irlandzki - przepis

Składniki:

  • 510 g mąki pszennej razowej,
  • 170 g mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 100 g masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2,5 szklanki maślanki,
  • 1 jajko.
Obraz
© Getty Images

Przygotowanie:

1. Oba rodzaje mąki, cukier i sól miksujemy z masłem przez 10 minut.

2. Dodajemy maślankę i miksujemy.

3. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki.

4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy mąką razową.

5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 35 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥