Jak zrobić idealne ciasto na krokiety?
Krokiety, czyli tak naprawdę nadziewane farszem naleśniki, to danie, które wydaje się proste w przygotowaniu. Ile razy jednak zdarzyło się, szczególnie na początku naszej kulinarnej drogi, że ciasto na krokiety nie wychodziło tak idealnie, jak byśmy chcieli? Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało? Jak sprawić, aby miało właściwą konsystencję i giętkość? Poniżej nasze propozycje!
Krokiety – krótka historia
Krokiety najczęściej kojarzymy z kolacją wigilijną, kiedy podajemy je do barszczu czerwonego. W tym dniu podawane są jako danie bezmięsne, z kapustą i grzybami.
Mało kto wie natomiast, że potrawa ta ma ciekawą i bogatą tradycję. Nazwa może nasuwać skojarzenia z Francją i słusznie, jest to dobry kierunek.
W języku tym słówko 'crouquer' oznacza 'chrupanie', a tradycyjne krokiety powinny być chrupkie dzięki zasmażanej panierce. Danie to wcześniej było jednak prawdopodobnie znane w starożytnym Rzymie, gdzie obtaczano mięso razem z warzywami w cieście. Krokiety nosiły tam nazwę risolles i były to niewielkie, opiekane kotleciki. Francuzi mieli jednak swój wkład w powstanie przepisu na krokiety, ponieważ w XVIII wieku zrezygnowali z panierki i zamiast niej obtaczali krokiety w bułce tartej.
W dzisiejszych czasach danie to znane jest niemal we wszystkich zakątkach świata: w Indiach, Korei Południowej, Belgii, Niemczech, na Kubie, w USA czy w Meksyku. W każdym kraju może być popularne inne nadzienie, przykładowo w Azji dodaje się do farszu więcej warzyw i małe ilości mięsa.
W większości krajów nazwa "krokiet" brzmi podobnie, np. w Japonii nazywane są korokke. Wyjątkiem są Indie, gdzie krokiety nazywane są aloo tikki.
Potrzebne składniki:
- 300 g mąki;
- 2 szklanki mleka;
- 3 jajka;
- 1 szklanka wody niegazowanej;
- sol;
- pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Jajka myjemy i wybijamy je do miski, po czym dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż powstanie jednolita konsystencja i nie było grudek.
2. Na rozgrzany na patelni olej wylewamy masę naleśnikową i smażymy z obu stron na złoto. Gotowe!
Jak zrobić, aby ciasto na krokiety zawsze się udało? Oto kilka pomocnych rad:
1. Ciasto naleśnikowe na krokiety powinno mieć zawsze odpowiednią konsystencję. Nie powinno nigdy być zbyt gęsto. Jeśli jest zbyt rzadkie, nie patrząc na proporcje, powinniśmy dodać więcej mleka lub wody. Jego konsystencja powinna przypominać śmietankę 30 proc.
2. Dobrze jest pamiętać, że jajka nadają ciastu sprężystości. Jeśli używamy mniejszych, lepiej, abyśmy wbili dwa zamiast jednego i musimy pamiętać, aby je dobrze roztrzepać.
3. Powinniśmy równomiernie rozlewać ciasto, placki nie mogą być zbyt grube, powinny być w miarę cienkie. Ciasto rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni patelni.
4. Ciasto powinno być dobrze wymieszane/zmiksowane, nie mogą w nich się znajdować grudki.
5. Naleśniki krokietowe smażymy na mniejszym palniku, nie używajmy najsilniejszego płomienia. Nie powinniśmy się spieszyć, ponieważ naleśniki mogą się przywierać i przypalać. Dużo lepiej robić to na mniejszym ogniu i palniku i nawet jeśli trwa to chwilę dłużej, to mamy pewność, że będą zrobione dobrze.
6. Do ciasta możemy dodać odrobinę oleju. Na patelnię również wylewamy niewielką jego ilość - nie powinny być smażone w głębokim tłuszczu, ale też nie powinno go zabraknąć.
7. Pamiętajmy, że praktyka czyni mistrza, im częściej robimy naleśniki krokietowe, tym za każdym razem wychodzoną nam lepsze. Po jakimś czasie wszystkie czynności zaczniemy robić odruchowo i nie będzie potrzeby zastanawiać się, czy dany moment jest właściwy na przewrócenie naleśników na drugą stronę.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl