Jak zaoszczędzić na rachunkach podczas gotowania makaronu? Włoski laureat Nagrody Nobla ma na to sposób
Rachunki za prąd i gaz ciągle rosną, a przecież gotować trzeba. Kolejny raz potwierdza się jednak powiedzenie, że potrzeba jest matką wynalazków, włoski noblista wpadł bowiem niedawno na pomysł jak zmniejszyć zużycie energii podczas...gotowania makaronu. Warto wypróbować ten pomysł samemu – w końcu mało kto zna się na gotowaniu makaronu tak, jak Włosi.
Giorgio Parisi to włoski fizyk i zeszłoroczny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki. Naukowiec od wieku lat jest członkiem Francuskiej Akademii Nauk i amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk.
W dobie inflacji i ciągle rosnących cen kwestia problem oszczędności podczas gotowania, pochłonął nawet tak utytułowanego naukowca. Swój pomysł na zmniejszenie rachunków za energię opublikował on bowiem na swoim profilu na Facebooku. Sekret tkwi w tym, aby ugotować makaron...bez gotowania wody.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Jak zmniejszyć rachunki za energię podczas gotowania makaronu?
Wystarczy, że zagotujemy wodę w garnku i włożymy do niego makaron. Czekamy, aż woda ponownie zacznie się gotować. Mieszamy, przykrywamy pokrywą i...wyłączamy gaz! Makaron "gotujemy" według czasu podanego na opakowaniu dodając do niego tylko minutę. Po upływie tego czasu nasz makaron powinien być już ugotowany al dente. Wystarczy go tylko odcedzić.
Ile możemy oszczędzić?
Włoska Unia Producentów Makaronu podała, że już 2 minuty gotowania makaronu przy wyłączonym gazie przekładają się na ogromne oszczędności. W ten sposób możemy zmniejszyć nasze zużycie energii, a co za tym idzie, także rachunki, aż o 47 procent. Chyba warto więc wykorzystać mądrość Włochów i wypróbować taki sposób gotowania makaronu już dzisiaj.
Trwa ładowanie wpisu: facebook