Jak zaoszczędzić na rachunkach podczas gotowania makaronu? Włoski laureat Nagrody Nobla ma na to sposób

Rachunki za prąd i gaz ciągle rosną, a przecież gotować trzeba. Kolejny raz potwierdza się jednak powiedzenie, że potrzeba jest matką wynalazków, włoski noblista wpadł bowiem niedawno na pomysł jak zmniejszyć zużycie energii podczas...gotowania makaronu. Warto wypróbować ten pomysł samemu – w końcu mało kto zna się na gotowaniu makaronu tak, jak Włosi.

Gotowanie makaronuGotowanie makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Giorgio Parisi to włoski fizyk i zeszłoroczny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki. Naukowiec od wieku lat jest członkiem Francuskiej Akademii Nauk i amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk.

W dobie inflacji i ciągle rosnących cen kwestia problem oszczędności podczas gotowania, pochłonął nawet tak utytułowanego naukowca. Swój pomysł na zmniejszenie rachunków za energię opublikował on bowiem na swoim profilu na Facebooku. Sekret tkwi w tym, aby ugotować makaron...bez gotowania wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Jak zmniejszyć rachunki za energię podczas gotowania makaronu?

Wystarczy, że zagotujemy wodę w garnku i włożymy do niego makaron. Czekamy, aż woda ponownie zacznie się gotować. Mieszamy, przykrywamy pokrywą i...wyłączamy gaz! Makaron "gotujemy" według czasu podanego na opakowaniu dodając do niego tylko minutę. Po upływie tego czasu nasz makaron powinien być już ugotowany al dente. Wystarczy go tylko odcedzić.

Ile możemy oszczędzić?

Włoska Unia Producentów Makaronu podała, że już 2 minuty gotowania makaronu przy wyłączonym gazie przekładają się na ogromne oszczędności. W ten sposób możemy zmniejszyć nasze zużycie energii, a co za tym idzie, także rachunki, aż o 47 procent. Chyba warto więc wykorzystać mądrość Włochów i wypróbować taki sposób gotowania makaronu już dzisiaj.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇