Jak zaoszczędzić na rachunkach podczas gotowania makaronu? Włoski laureat Nagrody Nobla ma na to sposób

Rachunki za prąd i gaz ciągle rosną, a przecież gotować trzeba. Kolejny raz potwierdza się jednak powiedzenie, że potrzeba jest matką wynalazków, włoski noblista wpadł bowiem niedawno na pomysł jak zmniejszyć zużycie energii podczas...gotowania makaronu. Warto wypróbować ten pomysł samemu – w końcu mało kto zna się na gotowaniu makaronu tak, jak Włosi.

Gotowanie makaronuGotowanie makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Giorgio Parisi to włoski fizyk i zeszłoroczny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki. Naukowiec od wieku lat jest członkiem Francuskiej Akademii Nauk i amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk.

W dobie inflacji i ciągle rosnących cen kwestia problem oszczędności podczas gotowania, pochłonął nawet tak utytułowanego naukowca. Swój pomysł na zmniejszenie rachunków za energię opublikował on bowiem na swoim profilu na Facebooku. Sekret tkwi w tym, aby ugotować makaron...bez gotowania wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Jak zmniejszyć rachunki za energię podczas gotowania makaronu?

Wystarczy, że zagotujemy wodę w garnku i włożymy do niego makaron. Czekamy, aż woda ponownie zacznie się gotować. Mieszamy, przykrywamy pokrywą i...wyłączamy gaz! Makaron "gotujemy" według czasu podanego na opakowaniu dodając do niego tylko minutę. Po upływie tego czasu nasz makaron powinien być już ugotowany al dente. Wystarczy go tylko odcedzić.

Ile możemy oszczędzić?

Włoska Unia Producentów Makaronu podała, że już 2 minuty gotowania makaronu przy wyłączonym gazie przekładają się na ogromne oszczędności. W ten sposób możemy zmniejszyć nasze zużycie energii, a co za tym idzie, także rachunki, aż o 47 procent. Chyba warto więc wykorzystać mądrość Włochów i wypróbować taki sposób gotowania makaronu już dzisiaj.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne