Jak zaoszczędzić na rachunkach podczas gotowania makaronu? Włoski laureat Nagrody Nobla ma na to sposób

Rachunki za prąd i gaz ciągle rosną, a przecież gotować trzeba. Kolejny raz potwierdza się jednak powiedzenie, że potrzeba jest matką wynalazków, włoski noblista wpadł bowiem niedawno na pomysł jak zmniejszyć zużycie energii podczas...gotowania makaronu. Warto wypróbować ten pomysł samemu – w końcu mało kto zna się na gotowaniu makaronu tak, jak Włosi.

Gotowanie makaronuGotowanie makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Giorgio Parisi to włoski fizyk i zeszłoroczny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki. Naukowiec od wieku lat jest członkiem Francuskiej Akademii Nauk i amerykańskiej Narodowej Akademii Nauk.

W dobie inflacji i ciągle rosnących cen kwestia problem oszczędności podczas gotowania, pochłonął nawet tak utytułowanego naukowca. Swój pomysł na zmniejszenie rachunków za energię opublikował on bowiem na swoim profilu na Facebooku. Sekret tkwi w tym, aby ugotować makaron...bez gotowania wody.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawnie czyścić deskę do krojenia? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Jak zmniejszyć rachunki za energię podczas gotowania makaronu?

Wystarczy, że zagotujemy wodę w garnku i włożymy do niego makaron. Czekamy, aż woda ponownie zacznie się gotować. Mieszamy, przykrywamy pokrywą i...wyłączamy gaz! Makaron "gotujemy" według czasu podanego na opakowaniu dodając do niego tylko minutę. Po upływie tego czasu nasz makaron powinien być już ugotowany al dente. Wystarczy go tylko odcedzić.

Ile możemy oszczędzić?

Włoska Unia Producentów Makaronu podała, że już 2 minuty gotowania makaronu przy wyłączonym gazie przekładają się na ogromne oszczędności. W ten sposób możemy zmniejszyć nasze zużycie energii, a co za tym idzie, także rachunki, aż o 47 procent. Chyba warto więc wykorzystać mądrość Włochów i wypróbować taki sposób gotowania makaronu już dzisiaj.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki