5 pomysłów na dania z makaronem. Porcja nie kosztuje więcej niż 7 złotych
Dania z makaronem są nie tylko pyszne, ale także niedrogie. Używając jedynie kilku składników, możemy wyczarować prawdziwe smakołyki, a nie wydamy na nie mnóstwa pieniędzy, co dziś, w czasach inflacji jest bardzo ważne.
Makaron z czosnkiem
Ta klasyczna potrawa jest nie tylko smaczna, ale bardzo łatwa do przygotowania. Składniki: makaron (najlepiej farfalle), ząbek czosnku, oliwa, sól, cukier. Czosnek obieramy, kroimy na paski i podsmażamy na oliwie, uważając, by się nie przypalił. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól i szczyptę cukru. Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.
Makaron z chili
Na południu Włoch bardzo popularny jest makaron jedynie z dodatkiem chili, czosnku i oliwy. Niby tylko kilka składników, ale za to jaki smak! Potrzebujemy: makaron, oliwę z oliwek, kilka świeżych papryczek chili, czosnek, sól. Papryczki i czosnek siekamy. Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, solimy do smaku i podajemy.
Szybki i smaczny przepis na makaron z łososiem i brokułami
Makaron z brokułem
Brokuł to jedno z tańszych i najbardziej dostępnych warzyw. Kupimy go przez cały rok i ma mnóstwo substancji odżywczych. Idealnie pasuje również do makaronu. Składniki: szklanka makaronu penne, brokuł, czosnek, oliwę z oliwek, kawałek sera, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, w osobnym garnku gotujemy brokuła. Czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie. W misce łączymy makaron, podzielonego na różyczki brokuła, czosnek, doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym serem.
Penne z cytryną
Jedna mała cytryna może spowodować, że będziemy w stanie zrobić potrawę, która zaskoczy swoim świeżym smakiem i aromatem. Potrzebujemy: wyszorowaną dokładnie cytrynę, jajko, pieprz i sól. Na tarce ścieramy żółtą część skórki z cytryny. Do ugotowanego, gorącego jeszcze makaronu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.
Spaghetti z rzodkiewkami
Rzodkiewki jako dodatek do makaronu? To połączenie wydaje się trochę egzotyczne, ale efekt naprawdę jest znakomity. Składniki: pęczek rzodkiewek, szklanka szpinaku, czosnek, oliwa, sól, pieprz, świeża bazylia. Z rzodkiewek obcinamy liście, dokładnie je myjemy i miksujemy z czosnkiem i szpinakiem. Dolewamy powoli oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron łączymy z pesto, kawałkami rzodkiewek, posypujemy pieprzem.