5 pomysłów na dania z makaronem. Porcja nie kosztuje więcej niż 7 złotych

Dania z makaronem są nie tylko pyszne, ale także niedrogie. Używając jedynie kilku składników, możemy wyczarować prawdziwe smakołyki, a nie wydamy na nie mnóstwa pieniędzy, co dziś, w czasach inflacji jest bardzo ważne.

MakaronMakaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brandon Klein
Magda Bukowska

Makaron z czosnkiem

Ta klasyczna potrawa jest nie tylko smaczna, ale bardzo łatwa do przygotowania. Składniki: makaron (najlepiej farfalle), ząbek czosnku, oliwa, sól, cukier. Czosnek obieramy, kroimy na paski i podsmażamy na oliwie, uważając, by się nie przypalił. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól i szczyptę cukru. Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.

Makaron z chili

Na południu Włoch bardzo popularny jest makaron jedynie z dodatkiem chili, czosnku i oliwy. Niby tylko kilka składników, ale za to jaki smak! Potrzebujemy: makaron, oliwę z oliwek, kilka świeżych papryczek chili, czosnek, sól. Papryczki i czosnek siekamy. Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, solimy do smaku i podajemy.

Szybki i smaczny przepis na makaron z łososiem i brokułami

Makaron z brokułem

Brokuł to jedno z tańszych i najbardziej dostępnych warzyw. Kupimy go przez cały rok i ma mnóstwo substancji odżywczych. Idealnie pasuje również do makaronu. Składniki: szklanka makaronu penne, brokuł, czosnek, oliwę z oliwek, kawałek sera, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, w osobnym garnku gotujemy brokuła. Czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie. W misce łączymy makaron, podzielonego na różyczki brokuła, czosnek, doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym serem.

Penne z cytryną

Jedna mała cytryna może spowodować, że będziemy w stanie zrobić potrawę, która zaskoczy swoim świeżym smakiem i aromatem. Potrzebujemy: wyszorowaną dokładnie cytrynę, jajko, pieprz i sól. Na tarce ścieramy żółtą część skórki z cytryny. Do ugotowanego, gorącego jeszcze makaronu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Spaghetti z rzodkiewkami

Rzodkiewki jako dodatek do makaronu? To połączenie wydaje się trochę egzotyczne, ale efekt naprawdę jest znakomity. Składniki: pęczek rzodkiewek, szklanka szpinaku, czosnek, oliwa, sól, pieprz, świeża bazylia. Z rzodkiewek obcinamy liście, dokładnie je myjemy i miksujemy z czosnkiem i szpinakiem. Dolewamy powoli oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron łączymy z pesto, kawałkami rzodkiewek, posypujemy pieprzem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm