5 pomysłów na dania z makaronem. Porcja nie kosztuje więcej niż 7 złotych

Dania z makaronem są nie tylko pyszne, ale także niedrogie. Używając jedynie kilku składników, możemy wyczarować prawdziwe smakołyki, a nie wydamy na nie mnóstwa pieniędzy, co dziś, w czasach inflacji jest bardzo ważne.

MakaronMakaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brandon Klein
Magda Bukowska

Makaron z czosnkiem

Ta klasyczna potrawa jest nie tylko smaczna, ale bardzo łatwa do przygotowania. Składniki: makaron (najlepiej farfalle), ząbek czosnku, oliwa, sól, cukier. Czosnek obieramy, kroimy na paski i podsmażamy na oliwie, uważając, by się nie przypalił. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól i szczyptę cukru. Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.

Makaron z chili

Na południu Włoch bardzo popularny jest makaron jedynie z dodatkiem chili, czosnku i oliwy. Niby tylko kilka składników, ale za to jaki smak! Potrzebujemy: makaron, oliwę z oliwek, kilka świeżych papryczek chili, czosnek, sól. Papryczki i czosnek siekamy. Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, solimy do smaku i podajemy.

Szybki i smaczny przepis na makaron z łososiem i brokułami

Makaron z brokułem

Brokuł to jedno z tańszych i najbardziej dostępnych warzyw. Kupimy go przez cały rok i ma mnóstwo substancji odżywczych. Idealnie pasuje również do makaronu. Składniki: szklanka makaronu penne, brokuł, czosnek, oliwę z oliwek, kawałek sera, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, w osobnym garnku gotujemy brokuła. Czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie. W misce łączymy makaron, podzielonego na różyczki brokuła, czosnek, doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym serem.

Penne z cytryną

Jedna mała cytryna może spowodować, że będziemy w stanie zrobić potrawę, która zaskoczy swoim świeżym smakiem i aromatem. Potrzebujemy: wyszorowaną dokładnie cytrynę, jajko, pieprz i sól. Na tarce ścieramy żółtą część skórki z cytryny. Do ugotowanego, gorącego jeszcze makaronu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Spaghetti z rzodkiewkami

Rzodkiewki jako dodatek do makaronu? To połączenie wydaje się trochę egzotyczne, ale efekt naprawdę jest znakomity. Składniki: pęczek rzodkiewek, szklanka szpinaku, czosnek, oliwa, sól, pieprz, świeża bazylia. Z rzodkiewek obcinamy liście, dokładnie je myjemy i miksujemy z czosnkiem i szpinakiem. Dolewamy powoli oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron łączymy z pesto, kawałkami rzodkiewek, posypujemy pieprzem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki