5 pomysłów na dania z makaronem. Porcja nie kosztuje więcej niż 7 złotych

Dania z makaronem są nie tylko pyszne, ale także niedrogie. Używając jedynie kilku składników, możemy wyczarować prawdziwe smakołyki, a nie wydamy na nie mnóstwa pieniędzy, co dziś, w czasach inflacji jest bardzo ważne.

MakaronMakaron
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brandon Klein
Magda Bukowska

Makaron z czosnkiem

Ta klasyczna potrawa jest nie tylko smaczna, ale bardzo łatwa do przygotowania. Składniki: makaron (najlepiej farfalle), ząbek czosnku, oliwa, sól, cukier. Czosnek obieramy, kroimy na paski i podsmażamy na oliwie, uważając, by się nie przypalił. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy sól i szczyptę cukru. Ugotowany al dente makaron dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.

Makaron z chili

Na południu Włoch bardzo popularny jest makaron jedynie z dodatkiem chili, czosnku i oliwy. Niby tylko kilka składników, ale za to jaki smak! Potrzebujemy: makaron, oliwę z oliwek, kilka świeżych papryczek chili, czosnek, sól. Papryczki i czosnek siekamy. Makaron gotujemy al dente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili, smażymy. Dodajemy ugotowany makaron, solimy do smaku i podajemy.

Szybki i smaczny przepis na makaron z łososiem i brokułami

Makaron z brokułem

Brokuł to jedno z tańszych i najbardziej dostępnych warzyw. Kupimy go przez cały rok i ma mnóstwo substancji odżywczych. Idealnie pasuje również do makaronu. Składniki: szklanka makaronu penne, brokuł, czosnek, oliwę z oliwek, kawałek sera, sól i pieprz. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, w osobnym garnku gotujemy brokuła. Czosnek siekamy i lekko podsmażamy na oliwie. W misce łączymy makaron, podzielonego na różyczki brokuła, czosnek, doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym serem.

Penne z cytryną

Jedna mała cytryna może spowodować, że będziemy w stanie zrobić potrawę, która zaskoczy swoim świeżym smakiem i aromatem. Potrzebujemy: wyszorowaną dokładnie cytrynę, jajko, pieprz i sól. Na tarce ścieramy żółtą część skórki z cytryny. Do ugotowanego, gorącego jeszcze makaronu wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i na koniec doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Spaghetti z rzodkiewkami

Rzodkiewki jako dodatek do makaronu? To połączenie wydaje się trochę egzotyczne, ale efekt naprawdę jest znakomity. Składniki: pęczek rzodkiewek, szklanka szpinaku, czosnek, oliwa, sól, pieprz, świeża bazylia. Z rzodkiewek obcinamy liście, dokładnie je myjemy i miksujemy z czosnkiem i szpinakiem. Dolewamy powoli oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki. Ugotowany makaron łączymy z pesto, kawałkami rzodkiewek, posypujemy pieprzem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości