Ryba w papilotach – jak to zrobić

Soczyste, delikatne oraz aromatyczne danie, które znakomicie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i podczas niedzielnego obiadu. Ryba zapiekana w szczelnym zawiniątku z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej zachowuje także dużo wartości odżywczych.

Ryba w papilotach – jak to zrobić
Źródło zdjęć: © 123RF

Nazwa tej metody przyrządzania ryb pochodzi z języka francuskiego – termin "en papillote" oznacza po prostu "w papierku". To właśnie nad Sekwaną ceni się ją szczególnie i szeroko praktykuje przynajmniej od XVII wieku. Ryba w papilotach regularnie gościła wówczas na królewskich stołach, a rozcinanie szczelnie owiniętych paczuszek skrywających smakowite wnętrze było prawdziwym ceremoniałem, zaś uwalniający się wówczas wspaniały aromat budził powszechny zachwyt.

Podobny sposób przygotowywania potraw nie jest jednak wymysłem europejskim. W Chinach czy krajach Azji Południowo-Wschodniej już przed wieloma wiekami pieczono mięso, ryby i warzywa w liściach bananowca lub lotosu wodnego. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej wykorzystywali do tego celu liście kukurydzy.

Jaką rybę wybrać

Ryba w papilotach to świetny pomysł na smaczną, ale i zdrową potrawę, ponieważ taka forma obróbki żywności pozwala zachować wartości odżywcze produktów. Zwłaszcza ryb, które dostarczają potężnej dawki cennych dla naszego zdrowia składników.

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Do pieczenia w papilocie nadaje się każdy ich gatunek, choć za najlepsze uchodzą ryby morskie, mające mniej uciążliwych ości, a także kryjące więcej tłuszczu, dzięki któremu nie wysuszają się w wysokiej temperaturze. W jego składzie dominują nienasycone kwasy tłuszczowe – cenne związki obniżające poziom trójglicerydów i "złego" cholesterolu LDL (co zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia), wzmacniające odporność organizmu, poprawiające samopoczucie i wpływające na zmniejszenie insulinooporności, dzięki czemu ograniczające niebezpieczeństwo powstawania otyłości brzusznej.

Bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych jest zwłaszcza łosoś, który świetnie sprawdza się podczas pieczenia w papilotach. Możemy jednak wykorzystać również dorsza, charakteryzującego się delikatnym w smaku, białym mięsem. Już 100 g tej ryby pokrywa niemal połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko oraz dostarcza 100 proc. cennego selenu.

Warto sięgnąć także po mintaja. Wśród innych gatunków morskich wyróżnia się szczególnie wysoką zawartością cennego fosforu, stanowiącego budulec kości i zębów, uczestniczącego w przewodzeniu bodźców nerwowych, regulującego pracę serca oraz pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.

Wśród ryb słodkowodnych, do papilotów znakomicie nadaje się pstrąg, którego smaczne mięso jest skarbnicą kwasów omega-3, pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B (wspierających układ nerwowy i zapewniających utrzymanie równowagi psychicznej, dbających o serce, mięśnie i skórę,
poprawiających odporność, a także chroniących przed nowotworami).

Ryba w papilotach – przepis

Do pieczenia w papilotach warto wykorzystywać zwłaszcza filety rybne. Nie wymagają one wcześniejszej obróbki (poza wypłukaniem i osuszeniem ręcznikiem papierowym), choć w niektórych przepisach można znaleźć sugestię, że na późniejszy smak potrawy dobrze wpłynie półgodzinne wymoczenie ryby w schłodzonej solance, czyli roztworze z litra wody, 100 g soli i 50 g cukru.

Bardzo ważnym dodatkiem są warzywa. Do papilotów możemy włożyć niemal wszystko, na co mamy ochotę: cukinię, pora, szpinak, kalafiora, brokuła, cebulę, bakłażana, marchewkę, czosnek czy koper włoski. Świetnie sprawdzą się świeże zioła, np. natka pietruszki, gałązka rozmarynu, koperek albo tymianek. Interesującym pomysłem jest wcześniejsze podduszenie warzyw.

Na odpowiednio dużym arkuszu papieru do pieczenia (ewentualnie folii aluminiowej) rozsmarowujemy masło (może być utarte z ziołami i czosnkiem), a następnie układamy pokrojone warzywa i rybę (jeśli nie była moczona w solance, warto ją posolić). By zapewnić potrawie pożądaną wilgotność skrapiamy całość białym winem albo sosem, np. na bazie sosu sojowego, soku z limonki i czosnku przeciśniętego przez praskę. Papier szczelnie zawijamy, jego brzegi warto posmarować wcześniej białkiem, co pozwoli na ich zaklejenie.

Paczuszkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st., 15-20 minut (czas zależy od wielkości ryby). Po wyjęciu natychmiast podajemy na stół, rozcinając papilota już na talerzu, dzięki czemu przed zjedzeniem będziemy mogli nasycić się wspaniałym aromatem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne