Jak uratować przesoloną potrawę?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Poznaj 5 sprawdzonych sposobów

Obraz
© iStock.com

Nawet najlepszej gospodyni może zdarzyć się kulinarna wpadka. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy panierka nie odpadła od smażonej ryby, nie przypalił obiadu albo nigdy nie posolił zupy dwa razy. Na tę ostatnią gafę mamy aż 5 sprawdzonych sposobów, dzięki którym nie będziesz musiał wylewać całego garnka zupy tylko dlatego, że jest za słona. Warto je zapamiętać, jeśli nie lubisz marnować żywności.

Obrane ze skórki jabłko zadziała podobnie jak ziemniak. Wrzuć cały owoc i poczekaj, aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Jabłko jest na tyle delikatne, że jego dodatek do zupy czy gulaszu nie powinien odbić się na ogólnym smaku potrawy.

Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

/ 5Surowy ziemniak

Obraz
© iStock.com

Dodanie do przesolonej zupy czy gulaszu surowego ziemniaka lub dwóch to najbardziej znana metoda ratunkowa. Niektórzy po prostu wrzucają do dania obranego ze skórki kartofla, ale inni zlecają, by najpierw pokroić go w talarki i dodać do potrawy. Po kilkunastu minutach niepożądana sól powinna zostać wchłonięta przez ziemniaka, a ty możesz wyjąc go już z potrawy. I tym sposobem twoja zupa, gulasz lub leczo są uratowane.

/ 5Kromka chleba

Obraz
© iStock.com

To stara i sprawdzona metoda naszych babć. Jeśli przesoliłeś zupę, możesz, zamiast surowego ziemniaka użyć kromki czerstwego chleba. Włóż do garnka z potrawą dwie grubo pokrojone kromki chleba razem ze skórką i zostaw je tam na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij je i sprawdź, czy smak potrawy wrócił do normy.

/ 5Śmietana lub jogurt naturalny

Obraz
© iStock.com

Jeśli przesoliłeś gęsty sos lub zabielaną zupę, możesz uratować ją, dodając większą niż w przepisie ilość śmietany albo jogurtu naturalnego. Zneutralizują one słony smak potrawy, ale musisz pamiętać, że dodatkowo i innych przypraw, dlatego całe danie będzie znacznie łagodniejsze.

/ 5Białko

Obraz
© iStock.com

Białko jaja kurzego z powodzeniem wchłonie nadmiar soli z zupy, a jednocześnie nie zmieni smaku potrawy. Wystarczy, że do gorącej zupy dodasz dwa surowe białka, a kiedy się zetną, przecedzisz potrawę przez sito lub po prostu użyjesz łyżki cedzakowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?