Poznaj 5 sprawdzonych sposobów
Nawet najlepszej gospodyni może zdarzyć się kulinarna wpadka. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy panierka nie odpadła od smażonej ryby, nie przypalił obiadu albo nigdy nie posolił zupy dwa razy. Na tę ostatnią gafę mamy aż 5 sprawdzonych sposobów, dzięki którym nie będziesz musiał wylewać całego garnka zupy tylko dlatego, że jest za słona. Warto je zapamiętać, jeśli nie lubisz marnować żywności.
Obrane ze skórki jabłko zadziała podobnie jak ziemniak. Wrzuć cały owoc i poczekaj, aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Jabłko jest na tyle delikatne, że jego dodatek do zupy czy gulaszu nie powinien odbić się na ogólnym smaku potrawy.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Surowy ziemniak
Dodanie do przesolonej zupy czy gulaszu surowego ziemniaka lub dwóch to najbardziej znana metoda ratunkowa. Niektórzy po prostu wrzucają do dania obranego ze skórki kartofla, ale inni zlecają, by najpierw pokroić go w talarki i dodać do potrawy. Po kilkunastu minutach niepożądana sól powinna zostać wchłonięta przez ziemniaka, a ty możesz wyjąc go już z potrawy. I tym sposobem twoja zupa, gulasz lub leczo są uratowane.
Kromka chleba
To stara i sprawdzona metoda naszych babć. Jeśli przesoliłeś zupę, możesz, zamiast surowego ziemniaka użyć kromki czerstwego chleba. Włóż do garnka z potrawą dwie grubo pokrojone kromki chleba razem ze skórką i zostaw je tam na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij je i sprawdź, czy smak potrawy wrócił do normy.
Śmietana lub jogurt naturalny
Białko
Białko jaja kurzego z powodzeniem wchłonie nadmiar soli z zupy, a jednocześnie nie zmieni smaku potrawy. Wystarczy, że do gorącej zupy dodasz dwa surowe białka, a kiedy się zetną, przecedzisz potrawę przez sito lub po prostu użyjesz łyżki cedzakowej.