Jak uratować przesoloną potrawę?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Poznaj 5 sprawdzonych sposobów

Obraz
© iStock.com

Nawet najlepszej gospodyni może zdarzyć się kulinarna wpadka. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy panierka nie odpadła od smażonej ryby, nie przypalił obiadu albo nigdy nie posolił zupy dwa razy. Na tę ostatnią gafę mamy aż 5 sprawdzonych sposobów, dzięki którym nie będziesz musiał wylewać całego garnka zupy tylko dlatego, że jest za słona. Warto je zapamiętać, jeśli nie lubisz marnować żywności.

Obrane ze skórki jabłko zadziała podobnie jak ziemniak. Wrzuć cały owoc i poczekaj, aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Jabłko jest na tyle delikatne, że jego dodatek do zupy czy gulaszu nie powinien odbić się na ogólnym smaku potrawy.

Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

/ 5Surowy ziemniak

Obraz
© iStock.com

Dodanie do przesolonej zupy czy gulaszu surowego ziemniaka lub dwóch to najbardziej znana metoda ratunkowa. Niektórzy po prostu wrzucają do dania obranego ze skórki kartofla, ale inni zlecają, by najpierw pokroić go w talarki i dodać do potrawy. Po kilkunastu minutach niepożądana sól powinna zostać wchłonięta przez ziemniaka, a ty możesz wyjąc go już z potrawy. I tym sposobem twoja zupa, gulasz lub leczo są uratowane.

/ 5Kromka chleba

Obraz
© iStock.com

To stara i sprawdzona metoda naszych babć. Jeśli przesoliłeś zupę, możesz, zamiast surowego ziemniaka użyć kromki czerstwego chleba. Włóż do garnka z potrawą dwie grubo pokrojone kromki chleba razem ze skórką i zostaw je tam na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij je i sprawdź, czy smak potrawy wrócił do normy.

/ 5Śmietana lub jogurt naturalny

Obraz
© iStock.com

Jeśli przesoliłeś gęsty sos lub zabielaną zupę, możesz uratować ją, dodając większą niż w przepisie ilość śmietany albo jogurtu naturalnego. Zneutralizują one słony smak potrawy, ale musisz pamiętać, że dodatkowo i innych przypraw, dlatego całe danie będzie znacznie łagodniejsze.

/ 5Białko

Obraz
© iStock.com

Białko jaja kurzego z powodzeniem wchłonie nadmiar soli z zupy, a jednocześnie nie zmieni smaku potrawy. Wystarczy, że do gorącej zupy dodasz dwa surowe białka, a kiedy się zetną, przecedzisz potrawę przez sito lub po prostu użyjesz łyżki cedzakowej.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru