Jak uratować przesoloną potrawę?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Poznaj 5 sprawdzonych sposobów

Obraz
© iStock.com

Nawet najlepszej gospodyni może zdarzyć się kulinarna wpadka. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu nigdy panierka nie odpadła od smażonej ryby, nie przypalił obiadu albo nigdy nie posolił zupy dwa razy. Na tę ostatnią gafę mamy aż 5 sprawdzonych sposobów, dzięki którym nie będziesz musiał wylewać całego garnka zupy tylko dlatego, że jest za słona. Warto je zapamiętać, jeśli nie lubisz marnować żywności.

Obrane ze skórki jabłko zadziała podobnie jak ziemniak. Wrzuć cały owoc i poczekaj, aż wchłonie nadmiar soli z potrawy. Jabłko jest na tyle delikatne, że jego dodatek do zupy czy gulaszu nie powinien odbić się na ogólnym smaku potrawy.

Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

/ 5Surowy ziemniak

Obraz
© iStock.com

Dodanie do przesolonej zupy czy gulaszu surowego ziemniaka lub dwóch to najbardziej znana metoda ratunkowa. Niektórzy po prostu wrzucają do dania obranego ze skórki kartofla, ale inni zlecają, by najpierw pokroić go w talarki i dodać do potrawy. Po kilkunastu minutach niepożądana sól powinna zostać wchłonięta przez ziemniaka, a ty możesz wyjąc go już z potrawy. I tym sposobem twoja zupa, gulasz lub leczo są uratowane.

/ 5Kromka chleba

Obraz
© iStock.com

To stara i sprawdzona metoda naszych babć. Jeśli przesoliłeś zupę, możesz, zamiast surowego ziemniaka użyć kromki czerstwego chleba. Włóż do garnka z potrawą dwie grubo pokrojone kromki chleba razem ze skórką i zostaw je tam na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmij je i sprawdź, czy smak potrawy wrócił do normy.

/ 5Śmietana lub jogurt naturalny

Obraz
© iStock.com

Jeśli przesoliłeś gęsty sos lub zabielaną zupę, możesz uratować ją, dodając większą niż w przepisie ilość śmietany albo jogurtu naturalnego. Zneutralizują one słony smak potrawy, ale musisz pamiętać, że dodatkowo i innych przypraw, dlatego całe danie będzie znacznie łagodniejsze.

/ 5Białko

Obraz
© iStock.com

Białko jaja kurzego z powodzeniem wchłonie nadmiar soli z zupy, a jednocześnie nie zmieni smaku potrawy. Wystarczy, że do gorącej zupy dodasz dwa surowe białka, a kiedy się zetną, przecedzisz potrawę przez sito lub po prostu użyjesz łyżki cedzakowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał