Jak upiec własny chleb? Jeszcze nigdy nie było tak łatwo
W obliczu rosnących cen pieczywa wiele osób zaczęło poszukiwać alternatywnych sposobów na cieszenie się świeżym chlebem. Do gry wkroczyły wypiekacze do chleba, które mogą również pełnić wiele innych funkcji. Jak upiec własny chleb według prostego przepisu? Jak wybrać odpowiedni opiekacz? Do czego jeszcze może służyć takie urządzenie?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Na chleb się ciężko pracuje. To powiedzenie jest teraz wyjątkowo aktualne, ponieważ ceny pieczywa w piekarniach i sklepach poszybowały w górę. Dlatego właśnie na popularności zyskały domowe wypiekacze, które pozwolą cieszyć się świeżym pieczywem, kiedy tylko tego zapragniecie. Są proste w obsłudze i pozwalają również na przygotowanie bułek, bagietek, makaronu albo ciasta na pizzę. Choć dla wielu proces zrobienia własnego pieczywa wydaje się czymś niezwykle skomplikowanym, to cała operacja jest bardzo prosta. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, a przepis jest mniej skomplikowany, niż myśleliście.
Prosty przepis na własny chleb
Zazwyczaj producenci dodają książeczki z przepisami do kompletu z urządzeniem. Dzięki temu możecie z łatwością zrobić swój pierwszy wypiek. Na przykład według przepisu marki Tefal wystarczy 300 ml letniej wody, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 1,5 łyżki mleka w proszku, 480g mąki chlebowej oraz 3 łyżeczki suchych drożdży piekarskich. Jeżeli już macie potrzebne składniki, to teraz należy je ze sobą połączyć w odpowiedniej kolejności.
Niezależnie od przepisu, do formy najpierw dodawane są składniki płynne, a więc w tym przypadku woda i oliwa z oliwek. Dalej sól, cukier, mleko w proszku, mąka oraz suszone drożdże. Jeżeli maszyna ma wyjmowaną formę, to należy umieścić ją w środku urządzenia, wybrać odpowiedni program, wagę chleba i pożądany kolor skórki. Większość wypiekaczy oferuje różne tryby pieczenia oraz zarumienienia skórki. Dzięki temu możecie eksperymentować ze swoim pieczywem i dopracować je do perfekcji.
Jak wybrać wypiekacz do chleba?
Pierwszym kryterium wyboru powinna być moc, ponieważ to od niej zależy, jakie rodzaje chleba będzie można wypiekać. Na przykład ciasto na chleb razowy potrzebuje maszyny o większej mocy, ponieważ słabszy sprzęt może ulec uszkodzeniu. Każdy wypiekacz jest wyposażony w jedno lub dwa mieszadła do ciasta. Lepiej postawić na drugi wariant, ponieważ dzięki temu ciasto będzie wyrobione szybciej i dokładniej. Kolejna kwestia to pojemność urządzenia i tu oczywiście wszystko zależy od potrzeb waszych oraz domowników.
Dobrze jest, jeśli wnętrze pojemnika będzie wykonane z użyciem powłoki nieprzywierającej. To pozwoli łatwiej wyciągnąć wypieki i utrzymać opiekacz w czystości. Z opcji dodatkowych przyda się funkcja opóźnionego startu, dzięki której wieczorem przygotujecie składniki, a proces wypiekania chleba rozpocznie się w takim momencie, żeby po przebudzeniu czekało na was świeże, chrupiące i pachnące pieczywo. Dzięki temu wejdziecie w nowy dzień z pysznym śniadaniem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.