Jak ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka

Długo można wyliczać odżywcze walory produktu otrzymywanego z łuskanych ziaren prosa. Z kaszy jaglanej przygotujemy pyszne śniadanie, sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Jednak smak potraw niekiedy psuje jej charakterystyczna goryczka. Jak się jej pozbyć?

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa
Źródło zdjęć: © iStock.com

"Kiedy wracam z dalekiej wyprawy przez trudne zakątki świata, gdzie się zmęczyłam, głodowałam, a czasem byłam zmuszona jeść to, czego nie lubię i co mi nie służy, zawsze zaczynam od kaszy jaglanej" – pisze w jednej z książek znana podróżniczka Beata Pawlikowska.

Produkt powstający w procesie przerobu ziaren prosa, czyli najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka, jest ceniony od wieków. Kaszą jaglaną, zwaną jagłami, zajadano się już w średniowieczu, o czym świadczy lektura odkrytych przez historyka Józefa Peszke rachunków z dworu Władysława Jagiełły. "Król, królowe, królewna, książęta i księżne, dostojnicy, panowie, urzędnicy, dworzanie, czeladź zamkowa, na koniec służba wszelaka, czy w piątki, czy w świątki, wszyscy spożywają jagły, nieraz po dwa razy dziennie; obok grochu są one potrawą pospolicie jadaną najczęściej i słusznie do narodowych naszych załączane być powinny, pomimo że dzisiaj rzadziej na stołach naszych się pokazują" – donosił Peszke w "Gazecie Domowej" ze stycznia 1904 r.

"I naprawdę porcja zdrowej, najlepiej ekologicznej kaszy jaglanej ugotowanej w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli (lub bez) fantastycznie czyści, naprawia, reguluje i przywraca wewnętrzną równowagę" – przekonuje Beata Pawlikowska.

Skąd ta goryczka

Kaszę jaglaną można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Będzie smacznym i pożywnym posiłkiem śniadaniowym (wystarczy ugotować ją w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem, dodać trochę bakalii, smażone jabłka i szczyptę cynamonu). Kaszę warto stosować jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Stanowi świetny dodatek do duszonych mięs, zup (np. krupniku), zapiekanek, farszów czy kotletów. Sprawdzi się także jako baza pysznego budyniu czy deseru z owocami. Po zmiksowaniu jej z mlekiem (może być roślinne), bananem i daktylami otrzymamy koktajl energetyczny.

Problemem bywa jednak delikatna goryczka pojawiająca się często w smaku kaszy jaglanej. Zazwyczaj jest to efekt jełczenia tłuszczów, których małe ziarenka zawierają sporą dawkę. Potęguje go nieodpowiednie przechowywanie produktu – zaraz po otwarciu powinien być on przesypany do hermetycznie zamykanego pojemnika i umieszczony w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Przyczyną gorzkiego posmaku kaszy jaglanej bywa też spore stężenie kwasu fitynowego, który dodatkowo utrudnia przyswajanie cennych minerałów (zwłaszcza żelaza, cynku, magnezu i wapnia), co jest dodatkowym argumentem do jego neutralizacji.

Jak pozbyć się kwasu i goryczki? Sposobów jest kilka. Najprostszy to kilkukrotne opłukanie kaszy jaglanej na sicie, pod strumieniem wody, najpierw zimnej, potem gorącej. Można też wrzucić ją na chwilę do wrzątku, odcedzić i jeszcze raz wsypać do gotującej się wody.

Skuteczną metodą na pozbycie się goryczki jest uprażenie kaszy na suchej patelni lub w garnku (nie zapominając o częstym potrząsaniu naczyniem, by uniknąć przypalenia produktu). Gdy poczujemy przyjemny, orzechowy aromat to znak, że kasza nadaje się do dalszej obróbki.

Niektórzy radzą, by przed spożyciem jagły wymoczyć przez całą noc w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Pozwoli to nie tylko wyeliminować goryczkę, ale również zneutralizować kwas fitynowy.

Kasza jaglana – wartości odżywcze

Goryczka na pewno nie powinna stać się pretekstem do unikania kaszy jaglanej, ponieważ nieprzypadkowo uchodzi ona za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Żadna inna kasza nie dostarcza tak dużej dawki żelaza, które skutecznie chroni przed anemią. Jest skarbnicą regulującej pracę mózgu czy serca miedzi oraz krzemu – minerału zapewniającego mocne kości, paznokcie i włosy, a także elastyczność naczyń krwionośnych i skóry.

Jagły stanowią bogate źródło witamin z grupy B, łatwo przyswajalnego białka, a także lecytyny, która pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć oraz rozbija spożywane tłuszcze na małe cząstki, co zapobiega nadwadze i otyłości. Produkt dostarcza też dużo błonnika przyspieszającego przemieszczanie się treści pokarmowej przez jelito, obniżającego poziom glukozy i cholesterolu we krwi.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego może być bez przeszkód spożywana przez osoby cierpiące na jego nietolerancję i celiakię. Wykazuje działanie zasadotwórcze, co sprzyja przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Pomaga także usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii oraz wzmacnianiu odporności.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀