Jak tworzyć własne, oryginalne potrawy?

Z pewnością czasami zastanawiasz się jak powstały niektóre dania. Czy były dziełem przypadku, czy może dokładną kalkulacją mistrza smaków? Tak naprawdę i jedno i drugie. Monotonia polskiej kuchni jest często największym problemem dla naszych niewyrobionych kubków smakowych.

Jak tworzyć własne, oryginalne potrawy?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Z pewnością czasami zastanawiasz się jak powstały niektóre dania. Czy były dziełem przypadku, czy może dokładną kalkulacją mistrza smaków? Tak naprawdę i jedno i drugie.

Monotonia polskiej kuchni jest często największym problemem dla naszych niewyrobionych kubków smakowych. Nasze rodzime dania są smaczne, lecz w większości bazują na podstawowych przyprawach (sól, pieprz, vegeta, maggi, ziele angielskie, majeranek)
Oczywiście staropolskie dania były bardziej wyrafinowane w smaku, jednak ograniczenie przypraw wynika z czasów, kiedy w sklepach dostępny był tylko przysłowiowy ocet.

Aby stać się artystą w kuchni, trzeba otworzyć swój umysł i zaskoczyć swoje kubki smakowe oferując im nowe doznania. Im większą paletę smaków poznasz, tym bardziej kreatywne będą twoje działania w kuchni.

Poznaj jadalne bogactwa natury

Na początku musisz poznać jak najwięcej smaków. W kuchni najważniejsza jest świadomość smaku danego produktu, pamięć smakowa i intuicja oraz wyobraźnia w ich łączeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, podziel produkty na kategorie.

Najpierw poznaj dokładnie warzywa i owoce, których jeszcze nie znasz i próbując postaraj się nazwać smak, który czujesz oraz przypasować do niego narzucające się skojarzenia.

Następnie spróbuj różnych mięs, ryb i owoców morza, jeśli lubisz. Na początku wybierz kurczaka, który jest najprostszy w przygotowaniu, a jego smak za pomocą dodatków można modyfikować w dowolny sposób.

Najważniejszą kwestią naszego dania są przyprawy i zioła, którymi nadasz ostateczny charakter potrawy. Staraj się wybierać świeże zioła, gdyż mają one najbardziej intensywny smak i można je dodać nawet pod koniec gotowania. Wypróbuj bazylię, oregano, kolendrę, tymianek i rozmaryn.

Na koniec czeka Cię wycieczka do działu z przyprawami. Najlepsze dostaniesz na bazarze, wyprodukowane przez niekomercyjnych producentów. Poznaj smak kurkumy, gorczycy, kardamonu, czy szafranu.

Wypróbuj sprawdzone przepisy

Na początek wypróbuj przepisy, w których wykorzystuje się poszczególne dodatki. Możesz je ugotować, lub udać się do zaufanej restauracji. Kiedy już poznasz i zapamiętasz smaki poszczególnych składników udaj się do różnych miejsc, które oferują kuchnie świata. Jeśli masz możliwość odwiedź kuchnię włoską, chińską, meksykańską, japońską, rosyjską i tajską. Wybierz coś najbardziej egzotycznego i postaraj się wyczuć jakimi tendencjami kieruje się poszczególna kuchnia. Jakie zioła, przyprawy czy warzywa są najchętniej używane.

W międzyczasie ugotuj coś w domu wykorzystując przepisy i pamiętaj o próbowaniu potrawy w trakcie gotowania. Możliwe, że przepis nie do końca będzie spełniał twoje oczekiwania. Jest to dobry moment, aby dodać składnik, który nie jest dostępny w przepisie a według ciebie polepszy smak dania. Urozmaicanie gotowych przepisów to pierwszy i najlepszy krok do poznania swojego podniebienia. Zyskujesz w ten sposób doświadczenie, a z czasem nauczysz się łączyć smaki i z początkowo modyfikowanych przepisów zaczniesz tworzyć swoje własne, niepowtarzalne dania.

Droga do sukcesu jest długa i wymaga cierpliwości, ale w momencie, kiedy uda ci się stworzyć coś, co według ciebie będzie można „pokazać światu”, zaproś znajomych. Oni najlepiej ocenią twoje dzieło.

Widok przyjaciół zachwycającym się twoją kuchnią jest z pewnością zmotywuje cię do kreatywnych działań i tworzenia popisowych dań na każdą okazję.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm