Jak tworzyć własne, oryginalne potrawy?

Z pewnością czasami zastanawiasz się jak powstały niektóre dania. Czy były dziełem przypadku, czy może dokładną kalkulacją mistrza smaków? Tak naprawdę i jedno i drugie. Monotonia polskiej kuchni jest często największym problemem dla naszych niewyrobionych kubków smakowych.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Z pewnością czasami zastanawiasz się jak powstały niektóre dania. Czy były dziełem przypadku, czy może dokładną kalkulacją mistrza smaków? Tak naprawdę i jedno i drugie.

Monotonia polskiej kuchni jest często największym problemem dla naszych niewyrobionych kubków smakowych. Nasze rodzime dania są smaczne, lecz w większości bazują na podstawowych przyprawach (sól, pieprz, vegeta, maggi, ziele angielskie, majeranek)
Oczywiście staropolskie dania były bardziej wyrafinowane w smaku, jednak ograniczenie przypraw wynika z czasów, kiedy w sklepach dostępny był tylko przysłowiowy ocet.

Aby stać się artystą w kuchni, trzeba otworzyć swój umysł i zaskoczyć swoje kubki smakowe oferując im nowe doznania. Im większą paletę smaków poznasz, tym bardziej kreatywne będą twoje działania w kuchni.

Poznaj jadalne bogactwa natury

Na początku musisz poznać jak najwięcej smaków. W kuchni najważniejsza jest świadomość smaku danego produktu, pamięć smakowa i intuicja oraz wyobraźnia w ich łączeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, podziel produkty na kategorie.

Najpierw poznaj dokładnie warzywa i owoce, których jeszcze nie znasz i próbując postaraj się nazwać smak, który czujesz oraz przypasować do niego narzucające się skojarzenia.

Następnie spróbuj różnych mięs, ryb i owoców morza, jeśli lubisz. Na początku wybierz kurczaka, który jest najprostszy w przygotowaniu, a jego smak za pomocą dodatków można modyfikować w dowolny sposób.

Najważniejszą kwestią naszego dania są przyprawy i zioła, którymi nadasz ostateczny charakter potrawy. Staraj się wybierać świeże zioła, gdyż mają one najbardziej intensywny smak i można je dodać nawet pod koniec gotowania. Wypróbuj bazylię, oregano, kolendrę, tymianek i rozmaryn.

Na koniec czeka Cię wycieczka do działu z przyprawami. Najlepsze dostaniesz na bazarze, wyprodukowane przez niekomercyjnych producentów. Poznaj smak kurkumy, gorczycy, kardamonu, czy szafranu.

Wypróbuj sprawdzone przepisy

Na początek wypróbuj przepisy, w których wykorzystuje się poszczególne dodatki. Możesz je ugotować, lub udać się do zaufanej restauracji. Kiedy już poznasz i zapamiętasz smaki poszczególnych składników udaj się do różnych miejsc, które oferują kuchnie świata. Jeśli masz możliwość odwiedź kuchnię włoską, chińską, meksykańską, japońską, rosyjską i tajską. Wybierz coś najbardziej egzotycznego i postaraj się wyczuć jakimi tendencjami kieruje się poszczególna kuchnia. Jakie zioła, przyprawy czy warzywa są najchętniej używane.

W międzyczasie ugotuj coś w domu wykorzystując przepisy i pamiętaj o próbowaniu potrawy w trakcie gotowania. Możliwe, że przepis nie do końca będzie spełniał twoje oczekiwania. Jest to dobry moment, aby dodać składnik, który nie jest dostępny w przepisie a według ciebie polepszy smak dania. Urozmaicanie gotowych przepisów to pierwszy i najlepszy krok do poznania swojego podniebienia. Zyskujesz w ten sposób doświadczenie, a z czasem nauczysz się łączyć smaki i z początkowo modyfikowanych przepisów zaczniesz tworzyć swoje własne, niepowtarzalne dania.

Droga do sukcesu jest długa i wymaga cierpliwości, ale w momencie, kiedy uda ci się stworzyć coś, co według ciebie będzie można „pokazać światu”, zaproś znajomych. Oni najlepiej ocenią twoje dzieło.

Widok przyjaciół zachwycającym się twoją kuchnią jest z pewnością zmotywuje cię do kreatywnych działań i tworzenia popisowych dań na każdą okazję.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥