Jak tworzyć własne, oryginalne potrawy?

Z pewnością czasami zastanawiasz się jak powstały niektóre dania. Czy były dziełem przypadku, czy może dokładną kalkulacją mistrza smaków? Tak naprawdę i jedno i drugie. Monotonia polskiej kuchni jest często największym problemem dla naszych niewyrobionych kubków smakowych.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Z pewnością czasami zastanawiasz się jak powstały niektóre dania. Czy były dziełem przypadku, czy może dokładną kalkulacją mistrza smaków? Tak naprawdę i jedno i drugie.

Monotonia polskiej kuchni jest często największym problemem dla naszych niewyrobionych kubków smakowych. Nasze rodzime dania są smaczne, lecz w większości bazują na podstawowych przyprawach (sól, pieprz, vegeta, maggi, ziele angielskie, majeranek)
Oczywiście staropolskie dania były bardziej wyrafinowane w smaku, jednak ograniczenie przypraw wynika z czasów, kiedy w sklepach dostępny był tylko przysłowiowy ocet.

Aby stać się artystą w kuchni, trzeba otworzyć swój umysł i zaskoczyć swoje kubki smakowe oferując im nowe doznania. Im większą paletę smaków poznasz, tym bardziej kreatywne będą twoje działania w kuchni.

Poznaj jadalne bogactwa natury

Na początku musisz poznać jak najwięcej smaków. W kuchni najważniejsza jest świadomość smaku danego produktu, pamięć smakowa i intuicja oraz wyobraźnia w ich łączeniu.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, podziel produkty na kategorie.

Najpierw poznaj dokładnie warzywa i owoce, których jeszcze nie znasz i próbując postaraj się nazwać smak, który czujesz oraz przypasować do niego narzucające się skojarzenia.

Następnie spróbuj różnych mięs, ryb i owoców morza, jeśli lubisz. Na początku wybierz kurczaka, który jest najprostszy w przygotowaniu, a jego smak za pomocą dodatków można modyfikować w dowolny sposób.

Najważniejszą kwestią naszego dania są przyprawy i zioła, którymi nadasz ostateczny charakter potrawy. Staraj się wybierać świeże zioła, gdyż mają one najbardziej intensywny smak i można je dodać nawet pod koniec gotowania. Wypróbuj bazylię, oregano, kolendrę, tymianek i rozmaryn.

Na koniec czeka Cię wycieczka do działu z przyprawami. Najlepsze dostaniesz na bazarze, wyprodukowane przez niekomercyjnych producentów. Poznaj smak kurkumy, gorczycy, kardamonu, czy szafranu.

Wypróbuj sprawdzone przepisy

Na początek wypróbuj przepisy, w których wykorzystuje się poszczególne dodatki. Możesz je ugotować, lub udać się do zaufanej restauracji. Kiedy już poznasz i zapamiętasz smaki poszczególnych składników udaj się do różnych miejsc, które oferują kuchnie świata. Jeśli masz możliwość odwiedź kuchnię włoską, chińską, meksykańską, japońską, rosyjską i tajską. Wybierz coś najbardziej egzotycznego i postaraj się wyczuć jakimi tendencjami kieruje się poszczególna kuchnia. Jakie zioła, przyprawy czy warzywa są najchętniej używane.

W międzyczasie ugotuj coś w domu wykorzystując przepisy i pamiętaj o próbowaniu potrawy w trakcie gotowania. Możliwe, że przepis nie do końca będzie spełniał twoje oczekiwania. Jest to dobry moment, aby dodać składnik, który nie jest dostępny w przepisie a według ciebie polepszy smak dania. Urozmaicanie gotowych przepisów to pierwszy i najlepszy krok do poznania swojego podniebienia. Zyskujesz w ten sposób doświadczenie, a z czasem nauczysz się łączyć smaki i z początkowo modyfikowanych przepisów zaczniesz tworzyć swoje własne, niepowtarzalne dania.

Droga do sukcesu jest długa i wymaga cierpliwości, ale w momencie, kiedy uda ci się stworzyć coś, co według ciebie będzie można „pokazać światu”, zaproś znajomych. Oni najlepiej ocenią twoje dzieło.

Widok przyjaciół zachwycającym się twoją kuchnią jest z pewnością zmotywuje cię do kreatywnych działań i tworzenia popisowych dań na każdą okazję.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się