Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. Po części to jednak także od nas zależy, jak długo wędlina zachowa świeżość. Ważne jest zarówno to, jaką wędlinę kupimy, jak i sposób jej przechowywania.

WędlinyWędliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pewno nie raz zdarzyło się, że kupiliście wędlinę, która zepsuła się, zanim zdążyliście ją zjeść. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji i niepotrzebnej straty pieniędzy, warto dowiedzieć się, jak przechowywać wędlinę.

Co zrobić, aby wędlina dłużej zachowała świeżość?

Wędlina w kawałku dłużej zachowa świeżość. Dlatego, jeśli zjadacie dużo wędliny, lepiej kupić ją w kawałku. Jeżeli natomiast zjadacie kilka-kilkanaście plasterków, to warto kupować niewielkie ilości wędliny w plasterkach, tak, aby wędlina nie zdążyła się zepsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Niezwykle istotny jest także sposób przechowywania wędliny. Nie trzymajcie jej w lodówce w plastikowych woreczkach. Jeśli sprzedano wam tak zapakowaną wędlinę, przepakujcie ją w papier.

Im więcej wody w wędlinie, tym szybciej się ona psuje. Dlatego najtrwalsze są wędliny wędzone i podsuszane, które niekiedy mogą być zdatne do spożycia nawet do miesiąca. Długo w lodówce przetrwają także szynki i kiełbasy paczkowane. Hermetyczne opakowanie sprawia, że do produktu nie dostaną się żadne bakterie i zarazki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości