Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. Po części to jednak także od nas zależy, jak długo wędlina zachowa świeżość. Ważne jest zarówno to, jaką wędlinę kupimy, jak i sposób jej przechowywania.
Na pewno nie raz zdarzyło się, że kupiliście wędlinę, która zepsuła się, zanim zdążyliście ją zjeść. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji i niepotrzebnej straty pieniędzy, warto dowiedzieć się, jak przechowywać wędlinę.
Co zrobić, aby wędlina dłużej zachowała świeżość?
Wędlina w kawałku dłużej zachowa świeżość. Dlatego, jeśli zjadacie dużo wędliny, lepiej kupić ją w kawałku. Jeżeli natomiast zjadacie kilka-kilkanaście plasterków, to warto kupować niewielkie ilości wędliny w plasterkach, tak, aby wędlina nie zdążyła się zepsuć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?
Niezwykle istotny jest także sposób przechowywania wędliny. Nie trzymajcie jej w lodówce w plastikowych woreczkach. Jeśli sprzedano wam tak zapakowaną wędlinę, przepakujcie ją w papier.
Im więcej wody w wędlinie, tym szybciej się ona psuje. Dlatego najtrwalsze są wędliny wędzone i podsuszane, które niekiedy mogą być zdatne do spożycia nawet do miesiąca. Długo w lodówce przetrwają także szynki i kiełbasy paczkowane. Hermetyczne opakowanie sprawia, że do produktu nie dostaną się żadne bakterie i zarazki.