Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. Po części to jednak także od nas zależy, jak długo wędlina zachowa świeżość. Ważne jest zarówno to, jaką wędlinę kupimy, jak i sposób jej przechowywania.

WędlinyWędliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pewno nie raz zdarzyło się, że kupiliście wędlinę, która zepsuła się, zanim zdążyliście ją zjeść. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji i niepotrzebnej straty pieniędzy, warto dowiedzieć się, jak przechowywać wędlinę.

Co zrobić, aby wędlina dłużej zachowała świeżość?

Wędlina w kawałku dłużej zachowa świeżość. Dlatego, jeśli zjadacie dużo wędliny, lepiej kupić ją w kawałku. Jeżeli natomiast zjadacie kilka-kilkanaście plasterków, to warto kupować niewielkie ilości wędliny w plasterkach, tak, aby wędlina nie zdążyła się zepsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Niezwykle istotny jest także sposób przechowywania wędliny. Nie trzymajcie jej w lodówce w plastikowych woreczkach. Jeśli sprzedano wam tak zapakowaną wędlinę, przepakujcie ją w papier.

Im więcej wody w wędlinie, tym szybciej się ona psuje. Dlatego najtrwalsze są wędliny wędzone i podsuszane, które niekiedy mogą być zdatne do spożycia nawet do miesiąca. Długo w lodówce przetrwają także szynki i kiełbasy paczkowane. Hermetyczne opakowanie sprawia, że do produktu nie dostaną się żadne bakterie i zarazki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy