Trwa ładowanie...

Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. Po części to jednak także od nas zależy, jak długo wędlina zachowa świeżość. Ważne jest zarówno to, jaką wędlinę kupimy, jak i sposób jej przechowywania.

WędlinyWędlinyŹródło: Adobe Stock
d2ckt1y
d2ckt1y

Na pewno nie raz zdarzyło się, że kupiliście wędlinę, która zepsuła się, zanim zdążyliście ją zjeść. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji i niepotrzebnej straty pieniędzy, warto dowiedzieć się, jak przechowywać wędlinę.

Co zrobić, aby wędlina dłużej zachowała świeżość?

Wędlina w kawałku dłużej zachowa świeżość. Dlatego, jeśli zjadacie dużo wędliny, lepiej kupić ją w kawałku. Jeżeli natomiast zjadacie kilka-kilkanaście plasterków, to warto kupować niewielkie ilości wędliny w plasterkach, tak, aby wędlina nie zdążyła się zepsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Niezwykle istotny jest także sposób przechowywania wędliny. Nie trzymajcie jej w lodówce w plastikowych woreczkach. Jeśli sprzedano wam tak zapakowaną wędlinę, przepakujcie ją w papier.

d2ckt1y

Im więcej wody w wędlinie, tym szybciej się ona psuje. Dlatego najtrwalsze są wędliny wędzone i podsuszane, które niekiedy mogą być zdatne do spożycia nawet do miesiąca. Długo w lodówce przetrwają także szynki i kiełbasy paczkowane. Hermetyczne opakowanie sprawia, że do produktu nie dostaną się żadne bakterie i zarazki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ckt1y
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ckt1y
Więcej tematów