Jak przedłużyć świeżość wędliny i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Wędlina to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. Po części to jednak także od nas zależy, jak długo wędlina zachowa świeżość. Ważne jest zarówno to, jaką wędlinę kupimy, jak i sposób jej przechowywania.

WędlinyWędliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pewno nie raz zdarzyło się, że kupiliście wędlinę, która zepsuła się, zanim zdążyliście ją zjeść. Aby uniknąć takich przykrych sytuacji i niepotrzebnej straty pieniędzy, warto dowiedzieć się, jak przechowywać wędlinę.

Co zrobić, aby wędlina dłużej zachowała świeżość?

Wędlina w kawałku dłużej zachowa świeżość. Dlatego, jeśli zjadacie dużo wędliny, lepiej kupić ją w kawałku. Jeżeli natomiast zjadacie kilka-kilkanaście plasterków, to warto kupować niewielkie ilości wędliny w plasterkach, tak, aby wędlina nie zdążyła się zepsuć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kefir, maślanka, jogurt. Czym się różnią?

Niezwykle istotny jest także sposób przechowywania wędliny. Nie trzymajcie jej w lodówce w plastikowych woreczkach. Jeśli sprzedano wam tak zapakowaną wędlinę, przepakujcie ją w papier.

Im więcej wody w wędlinie, tym szybciej się ona psuje. Dlatego najtrwalsze są wędliny wędzone i podsuszane, które niekiedy mogą być zdatne do spożycia nawet do miesiąca. Długo w lodówce przetrwają także szynki i kiełbasy paczkowane. Hermetyczne opakowanie sprawia, że do produktu nie dostaną się żadne bakterie i zarazki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru