Wędlina z metalicznym połyskiem. Czy jest bezpieczna?

Zdarza się, że na przyniesionej ze sklepu wędlinie zauważymy metaliczny połysk. Obawiamy się wówczas, że jest zepsuta. Czy mamy rację? Na szczęście okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie jest naturalnym zjawiskiem. Taki produkt nie musi wylądować w koszu.

WędlinaNajistotniejszymi wyróżnikami jakości wędliny, są barwa, smak i zapach
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Metaliczny połysk na wędlinie

Jeśli zauważymy na wędlinie metaliczny połysk, jest to najprawdopodobniej związane z procesem z krojeniem. Proces mechaniczny powoduje zmianę struktury mięsa. Włókna mięśniowe na powierzchni wędliny ulegają przemieszczeniu. Opalizacja dotyczy przede wszystkim ciemnego mięsa – szynki czy polędwicy (wołowej lub wieprzowej).

Poza tym "tęcza" może się pojawić, gdy od plasterka wędliny odbija się światło. Jest to tzw. proces dyfrakcji, czyli "uginania" światła (lub innych fal). Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny tworzy wrażenie "tęczy". Kolory, które mogą się pojawić, to zielony, czerwony i pomarańczowy. Im bardziej zwarta i mokra jest powierzchnia wędliny, tym bardziej prawdopodobne, że odbijające się od niej światło, utworzy metaliczny połysk.

Jak przechowywać wędlinę

Źle przechowywane wędliny szybko się psują. Szynki, pasztety, kiełbasy powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej na środkowych półkach. Nie należy ich zostawiać w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie schładzać. Świeżość dłużej zachowają wyroby kupowane w kawałkach, a nie w plasterkach. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do plastikowych pojemników próżniowych lub owińmy w papier.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później – w miarę potrzeb – rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Zepsuta wędlina – jak rozpoznać?

Najistotniejszym wyróżnikiem jakości wędliny, możliwym do bezpośredniej oceny, są jej cechy sensoryczne: barwa, smak i zapach. Gdy się zepsuje, wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Zmienia się również konsystencja, na przykład po przełamaniu nieświeżej kiełbasy pojawia się stęchły zapach, a z jej farszu ciągną się nitki śluzu. Mogą pojawić się także liczne pęcherzyki powietrza.

Zepsuta wędlina charakteryzuje się również zmienioną barwą i licznymi plamami na powierzchni, która staje się także oślizgła i sprawia wrażenie zabrudzonej. Nieświeże produkty bardzo często stają się przyczyną zatruć pokarmowych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥