Wędlina z metalicznym połyskiem. Czy jest bezpieczna?

Zdarza się, że na przyniesionej ze sklepu wędlinie zauważymy metaliczny połysk. Obawiamy się wówczas, że jest zepsuta. Czy mamy rację? Na szczęście okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie jest naturalnym zjawiskiem. Taki produkt nie musi wylądować w koszu.

WędlinaNajistotniejszymi wyróżnikami jakości wędliny, są barwa, smak i zapach
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Metaliczny połysk na wędlinie

Jeśli zauważymy na wędlinie metaliczny połysk, jest to najprawdopodobniej związane z procesem z krojeniem. Proces mechaniczny powoduje zmianę struktury mięsa. Włókna mięśniowe na powierzchni wędliny ulegają przemieszczeniu. Opalizacja dotyczy przede wszystkim ciemnego mięsa – szynki czy polędwicy (wołowej lub wieprzowej).

Poza tym "tęcza" może się pojawić, gdy od plasterka wędliny odbija się światło. Jest to tzw. proces dyfrakcji, czyli "uginania" światła (lub innych fal). Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny tworzy wrażenie "tęczy". Kolory, które mogą się pojawić, to zielony, czerwony i pomarańczowy. Im bardziej zwarta i mokra jest powierzchnia wędliny, tym bardziej prawdopodobne, że odbijające się od niej światło, utworzy metaliczny połysk.

Jak przechowywać wędlinę

Źle przechowywane wędliny szybko się psują. Szynki, pasztety, kiełbasy powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej na środkowych półkach. Nie należy ich zostawiać w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie schładzać. Świeżość dłużej zachowają wyroby kupowane w kawałkach, a nie w plasterkach. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do plastikowych pojemników próżniowych lub owińmy w papier.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później – w miarę potrzeb – rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Zepsuta wędlina – jak rozpoznać?

Najistotniejszym wyróżnikiem jakości wędliny, możliwym do bezpośredniej oceny, są jej cechy sensoryczne: barwa, smak i zapach. Gdy się zepsuje, wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Zmienia się również konsystencja, na przykład po przełamaniu nieświeżej kiełbasy pojawia się stęchły zapach, a z jej farszu ciągną się nitki śluzu. Mogą pojawić się także liczne pęcherzyki powietrza.

Zepsuta wędlina charakteryzuje się również zmienioną barwą i licznymi plamami na powierzchni, która staje się także oślizgła i sprawia wrażenie zabrudzonej. Nieświeże produkty bardzo często stają się przyczyną zatruć pokarmowych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie