Wędlina z metalicznym połyskiem. Czy jest bezpieczna?

Zdarza się, że na przyniesionej ze sklepu wędlinie zauważymy metaliczny połysk. Obawiamy się wówczas, że jest zepsuta. Czy mamy rację? Na szczęście okazuje się, że tęczowy połysk na wędlinie jest naturalnym zjawiskiem. Taki produkt nie musi wylądować w koszu.

WędlinaNajistotniejszymi wyróżnikami jakości wędliny, są barwa, smak i zapach
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Metaliczny połysk na wędlinie

Jeśli zauważymy na wędlinie metaliczny połysk, jest to najprawdopodobniej związane z procesem z krojeniem. Proces mechaniczny powoduje zmianę struktury mięsa. Włókna mięśniowe na powierzchni wędliny ulegają przemieszczeniu. Opalizacja dotyczy przede wszystkim ciemnego mięsa – szynki czy polędwicy (wołowej lub wieprzowej).

Poza tym "tęcza" może się pojawić, gdy od plasterka wędliny odbija się światło. Jest to tzw. proces dyfrakcji, czyli "uginania" światła (lub innych fal). Wtedy załamane światło na powierzchni wędliny tworzy wrażenie "tęczy". Kolory, które mogą się pojawić, to zielony, czerwony i pomarańczowy. Im bardziej zwarta i mokra jest powierzchnia wędliny, tym bardziej prawdopodobne, że odbijające się od niej światło, utworzy metaliczny połysk.

Jak przechowywać wędlinę

Źle przechowywane wędliny szybko się psują. Szynki, pasztety, kiełbasy powinny być przechowywane w lodówce, najlepiej na środkowych półkach. Nie należy ich zostawiać w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie schładzać. Świeżość dłużej zachowają wyroby kupowane w kawałkach, a nie w plasterkach. Po przyniesieniu do domu przełóżmy je do plastikowych pojemników próżniowych lub owińmy w papier.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Wędliny powinniśmy zjadać zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu, uwzględniając datę przydatności do spożycia. Jeżeli kupujemy większą ilość wędlin, najlepiej je poporcjować, zamrozić i później – w miarę potrzeb – rozmrażać w lodówce. Nie zaleca się jednak mrożenia kiełbas (surowych, wędzonych, suchych) i parówek.

Zepsuta wędlina – jak rozpoznać?

Najistotniejszym wyróżnikiem jakości wędliny, możliwym do bezpośredniej oceny, są jej cechy sensoryczne: barwa, smak i zapach. Gdy się zepsuje, wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym. Zmienia się również konsystencja, na przykład po przełamaniu nieświeżej kiełbasy pojawia się stęchły zapach, a z jej farszu ciągną się nitki śluzu. Mogą pojawić się także liczne pęcherzyki powietrza.

Zepsuta wędlina charakteryzuje się również zmienioną barwą i licznymi plamami na powierzchni, która staje się także oślizgła i sprawia wrażenie zabrudzonej. Nieświeże produkty bardzo często stają się przyczyną zatruć pokarmowych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥