Jak przechowywać warzywa i owoce, by dłużej zachowały świeżość?

W czasie pandemii rzadko chodzimy do sklepów i kupujemy na zapas. Aby uniknąć wyrzucania warzyw czy owoców, które nie są zbyt trwałe, powinniśmy wiedzieć, jak powinniśmy te produkty przechowywać. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad, a jedzenie przestanie lądować w śmietniku.

Przechowywanie warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tych owoców nie wkładaj do lodówki

Przede wszystkim nie kupujmy ogromnych ilości warzyw i owoców, szczególnie tych delikatnych, które szybko tracą świeżość. Kupujmy tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść. Przy zakupach musimy także zwracać uwagę na świeżość produktów. Zdrowe, nieuszkodzone, jędrne zachowają świeżość na dłużej.

Przychodzimy do domu z zakupami i, najczęściej, wszystko ląduje w lodówce. A to błąd. Lodówka nie jest cudownym panaceum na utrzymanie w świeżości większości produktów. Przechowywana w lodówce żywność także się psuje, a w dodatku może pleśnieć i gnić. Chorobotwórcze mikroorganizmy mają wtedy pole do popisu.

W lodówce powinniśmy przechowywać produkty w pełni dojrzałe i te, które szybko się psują np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki i jagody. W temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C świetnie trzymają się także nowalijki. Sałaty, szczypiorek czy rzodkiewki w temperaturze pokojowej szybko więdną, w lodówce przeżyją co najmniej kilka dni. Niską temperaturę lubi także kapusta i brukselka. Gdy przechowujemy je poza lodówką, bardzo szybko obsychają i żółkną. Brukselkę jednak powinniśmy chronić przed zawilgoceniem – bardzo szybko gnije.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Banany za szybko czernieją?

Sporo problemów dostarcza przechowywanie bananów. Umieszczenie ich w lodówce przerywa naturalny proces dojrzewania, wpływa też na ich smak i konsystencję. Z kolei w temperaturze pokojowej szybko stają się miękkie, a na skórce pojawią się ciemne plamy.

Jeśli nie planujemy zużyć owoców w ciągu najbliższych godzin, najlepiej wybierajmy te o lekko zielonej skórce i pozwólmy im spokojnie dojrzeć w domu. Aby spowolnić ten proces koniecznie wyjmijmy banany z plastikowego woreczka i umieśćmy w przewiewnym naczyniu np. koszu w chłodnym (ale nie zimnym) i zacienionym miejscu.

Owoce w pełni dojrzałe, możemy umieścić w lodówce. Warto wyjąć je z chłodziarki na 2-3 godziny przed zjedzeniem, by w wyższej temperaturze, odzyskały naturalną słodycz.

Patent na awokado

Wiele problemów sprawia także przechowywanie awokado. Wszystko zależy od tego na ile dojrzały owoc kupiliśmy i czy chcemy to dojrzewanie przyspieszyć czy spowolnić. Jeśli zależy nam by szybko nabrało miękkości najlepiej umieśćmy awokado w papierowej lub foliowej torbie w towarzystwie jabłka lub banana. Proces przebiegnie szybko w nasłonecznionym miejscu.

Jeżeli chcemy przechowywać awokado przez kilka dni, najlepiej zawinąć je w gazetę lub papierową torbę i odłożyć je w chłodne, zacienione miejsce.

Maliny
© Pixabay

Dłużej zachowają świeżość

Znacznie mniej kłopotów sprawia przechowywanie twardych, polskich owoców. Jabłka czy gruszki (twarde odmiany), najlepiej czują się w przewiewnych skrzynkach umieszczonych w niskiej temperaturze (optymalnie od 1 do 4 stopni). Najlepszym miejscem będzie sucha, chłodna piwnica lub spiżarnia. W takich warunkach owoce zachowają świeżość na bardzo długo. Jeśli planujemy je zjeść w ciągu kilku najbliższych dni, możemy skorzystać z lodówki.

Warzywa korzeniowe przez lata przechowywano w skrzynkach z suchym pieskiem. Warto tak właśnie postępować. Dzięki temu marchew, pietruszka, seler czy buraki dłużej będą jędrne i soczyste. W dodatku warzywa te nie powinny mieć długiego kontaktu ze światłem słonecznym. Marchew szybko ciemnieje, pietruszka i seler wysychają. Skrzynka czy wiaderko z piaskiem nie zajmą w piwnicy, na balkonie i w spiżarni wiele miejsca, a na pewno się przydadzą.

Poza lodówką przechowujemy również owoce egzotyczne, takie jak pomarańcze, banany, mango, papaję czy melony i arbuzy. Nie tolerują one niskich temperatur, szybko tracą smak i aromat. Jeśli kupiliśmy owoce niedojrzałe, też trzymajmy je w temperaturze pokojowej. Szybciej dojrzeją i będą smaczniejsze.

Bardzo często popełniamy błąd, wkładając do lodówki jędrne i soczyste warzywa, takie jak ogórki, cukinie, pomidory czy bakłażany. Nie róbmy tak. Warzywa te w niskich temperaturach tracą jędrność, miękną i szybciej się psują, a w dodatku tracą substancje odżywcze, a także aromat. A przecież zdrowe i smaczne warzywa powinny być podstawą naszej diety.

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce