Jak przechowywać warzywa i owoce, by dłużej zachowały świeżość?

W czasie pandemii rzadko chodzimy do sklepów i kupujemy na zapas. Aby uniknąć wyrzucania warzyw czy owoców, które nie są zbyt trwałe, powinniśmy wiedzieć, jak powinniśmy te produkty przechowywać. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad, a jedzenie przestanie lądować w śmietniku.

Przechowywanie warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © Getty Images

Tych owoców nie wkładaj do lodówki

Przede wszystkim nie kupujmy ogromnych ilości warzyw i owoców, szczególnie tych delikatnych, które szybko tracą świeżość. Kupujmy tyle, ile jesteśmy w stanie zjeść. Przy zakupach musimy także zwracać uwagę na świeżość produktów. Zdrowe, nieuszkodzone, jędrne zachowają świeżość na dłużej.

Przychodzimy do domu z zakupami i, najczęściej, wszystko ląduje w lodówce. A to błąd. Lodówka nie jest cudownym panaceum na utrzymanie w świeżości większości produktów. Przechowywana w lodówce żywność także się psuje, a w dodatku może pleśnieć i gnić. Chorobotwórcze mikroorganizmy mają wtedy pole do popisu.

W lodówce powinniśmy przechowywać produkty w pełni dojrzałe i te, które szybko się psują np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki i jagody. W temperaturze nieprzekraczającej 10 stopni C świetnie trzymają się także nowalijki. Sałaty, szczypiorek czy rzodkiewki w temperaturze pokojowej szybko więdną, w lodówce przeżyją co najmniej kilka dni. Niską temperaturę lubi także kapusta i brukselka. Gdy przechowujemy je poza lodówką, bardzo szybko obsychają i żółkną. Brukselkę jednak powinniśmy chronić przed zawilgoceniem – bardzo szybko gnije.

Jak pozbyć się brzydkiego zapachu z lodówki?

Banany za szybko czernieją?

Sporo problemów dostarcza przechowywanie bananów. Umieszczenie ich w lodówce przerywa naturalny proces dojrzewania, wpływa też na ich smak i konsystencję. Z kolei w temperaturze pokojowej szybko stają się miękkie, a na skórce pojawią się ciemne plamy.

Jeśli nie planujemy zużyć owoców w ciągu najbliższych godzin, najlepiej wybierajmy te o lekko zielonej skórce i pozwólmy im spokojnie dojrzeć w domu. Aby spowolnić ten proces koniecznie wyjmijmy banany z plastikowego woreczka i umieśćmy w przewiewnym naczyniu np. koszu w chłodnym (ale nie zimnym) i zacienionym miejscu.

Owoce w pełni dojrzałe, możemy umieścić w lodówce. Warto wyjąć je z chłodziarki na 2-3 godziny przed zjedzeniem, by w wyższej temperaturze, odzyskały naturalną słodycz.

Patent na awokado

Wiele problemów sprawia także przechowywanie awokado. Wszystko zależy od tego na ile dojrzały owoc kupiliśmy i czy chcemy to dojrzewanie przyspieszyć czy spowolnić. Jeśli zależy nam by szybko nabrało miękkości najlepiej umieśćmy awokado w papierowej lub foliowej torbie w towarzystwie jabłka lub banana. Proces przebiegnie szybko w nasłonecznionym miejscu.

Jeżeli chcemy przechowywać awokado przez kilka dni, najlepiej zawinąć je w gazetę lub papierową torbę i odłożyć je w chłodne, zacienione miejsce.

Maliny
© Pixabay

Dłużej zachowają świeżość

Znacznie mniej kłopotów sprawia przechowywanie twardych, polskich owoców. Jabłka czy gruszki (twarde odmiany), najlepiej czują się w przewiewnych skrzynkach umieszczonych w niskiej temperaturze (optymalnie od 1 do 4 stopni). Najlepszym miejscem będzie sucha, chłodna piwnica lub spiżarnia. W takich warunkach owoce zachowają świeżość na bardzo długo. Jeśli planujemy je zjeść w ciągu kilku najbliższych dni, możemy skorzystać z lodówki.

Warzywa korzeniowe przez lata przechowywano w skrzynkach z suchym pieskiem. Warto tak właśnie postępować. Dzięki temu marchew, pietruszka, seler czy buraki dłużej będą jędrne i soczyste. W dodatku warzywa te nie powinny mieć długiego kontaktu ze światłem słonecznym. Marchew szybko ciemnieje, pietruszka i seler wysychają. Skrzynka czy wiaderko z piaskiem nie zajmą w piwnicy, na balkonie i w spiżarni wiele miejsca, a na pewno się przydadzą.

Poza lodówką przechowujemy również owoce egzotyczne, takie jak pomarańcze, banany, mango, papaję czy melony i arbuzy. Nie tolerują one niskich temperatur, szybko tracą smak i aromat. Jeśli kupiliśmy owoce niedojrzałe, też trzymajmy je w temperaturze pokojowej. Szybciej dojrzeją i będą smaczniejsze.

Bardzo często popełniamy błąd, wkładając do lodówki jędrne i soczyste warzywa, takie jak ogórki, cukinie, pomidory czy bakłażany. Nie róbmy tak. Warzywa te w niskich temperaturach tracą jędrność, miękną i szybciej się psują, a w dodatku tracą substancje odżywcze, a także aromat. A przecież zdrowe i smaczne warzywa powinny być podstawą naszej diety.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥