Jak przechowywać produkty, aby zachowały cenne składniki i świeżość?

Sposób przechowywania żywności ma bardzo duże znaczenie. Warto poznać zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby zachować świeżość i cenne wartości nabytych produktów spożywczych. Dzięki temu ograniczymy ilość marnowanego jedzenia i, co za tym idzie, pieniędzy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Jak przechowywać produkty, aby zachowały cenne składniki i świeżość?

Obraz
© Fotolia

Sposób przechowywania żywności ma bardzo duże znaczenie. Warto poznać zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby zachować świeżość i cenne wartości nabytych produktów spożywczych. Dzięki temu ograniczymy ilość marnowanego jedzenia i, co za tym idzie, pieniędzy.

/ 6Pieczywo

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczywo zostawione na wierzchu szybko wyschnie, dlatego warto zaopatrzyć kuchnię w drewniany chlebak lub lniany worek, czyli pojemniki wykonane z naturalnych surowców. Ich funkcją jest zapobieganie dostania się wilgoci do pieczywa, a przy tym powinny odprowadzać nadmiar wilgoci, który oddaje chleb. Można także zawinąć pieczywo w lnianą ściereczkę i umieścić w chlebaku. Pamiętajmy także, aby nie trzymać ciepłego chleba w foliowych lub plastikowych torebkach, ponieważ może się zaparzyć. Wykorzystajmy wtedy papierowe torebki.

/ 6Mąka

Obraz
© Shutterstock.com

Mąkę należy przechowywać w zaciemnionym i suchym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Niestety, jest to produkt, który łatwo wchłania zapachy i wilgoć, dlatego warto zadbać o odpowiednie przechowywanie. Najlepiej przesypać zawartość opakowania do pojemnika ze szczelnie zamykanymi pokrywkami, które zabezpieczą nie tylko przez wilgocią i obcymi zapachami, lecz także przed szkodnikami (np. molami).

/ 6Oliwa

Obraz
© Fotolia

Zamknięta butelka oliwy z oliwek może być przechowywana przez 3 lata, a otwarta 3 miesiące. Dlatego należy pamiętać, aby przechowywać ją w chłodnym miejscu. Ale nie może to być lodówka. Zbyt niska temperatura powoduje mętnienie cieczy. Oliwa nie lubi światła, ponieważ pod jego wpływem traci cenne witaminy. Należy trzymać ją w ciemnych butelkach.

/ 6Zioła i przyprawy

Obraz
© Shutterstock.com

Zioła najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych słoiczkach lub drewnianych pojemniczkach. Nie dość, że dzięki nim zostaną zachowane aromaty produktów, to jeszcze mogą stanowić wystrój kuchni. Jednak warto pamiętać, że drewno łatwo łapie zapach, dlatego w jednym pojemniku zawsze musi znajdować się ta sama przyprawa. Nie przechowujmy ziół w oryginalnych torebkach, ponieważ gubią swój aromat i ulegają wietrzeniu.

/ 6Owoce i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. Po pierwsze odpadają owoce egzotyczne takie jak awokado, banany, mango czy ananasy. Powód? Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom. Wrzućmy je do koszyka albo ułóżmy na półmisku. Dla ziemniaków najlepiej wygospodarować suche i ciemne miejsce, np. w spiżarni czy pod zlewem. Narażone na obecność światła zaczną szybciej kiełkować i wypuszczać pędy. Warzywa i owoce, które trafią do lodówki, najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, ponieważ chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. Warzyw i owoców nie przechowujemy razem - powinny znajdować się w oddzielnych szufladach/pojemnikach.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności