Jak przechowywać produkty, aby zachowały cenne składniki i świeżość?
Sposób przechowywania żywności ma bardzo duże znaczenie. Warto poznać zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby zachować świeżość i cenne wartości nabytych produktów spożywczych. Dzięki temu ograniczymy ilość marnowanego jedzenia i, co za tym idzie, pieniędzy.
Jak przechowywać produkty, aby zachowały cenne składniki i świeżość?
Sposób przechowywania żywności ma bardzo duże znaczenie. Warto poznać zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby zachować świeżość i cenne wartości nabytych produktów spożywczych. Dzięki temu ograniczymy ilość marnowanego jedzenia i, co za tym idzie, pieniędzy.
Pieczywo
Pieczywo zostawione na wierzchu szybko wyschnie, dlatego warto zaopatrzyć kuchnię w drewniany chlebak lub lniany worek, czyli pojemniki wykonane z naturalnych surowców. Ich funkcją jest zapobieganie dostania się wilgoci do pieczywa, a przy tym powinny odprowadzać nadmiar wilgoci, który oddaje chleb. Można także zawinąć pieczywo w lnianą ściereczkę i umieścić w chlebaku. Pamiętajmy także, aby nie trzymać ciepłego chleba w foliowych lub plastikowych torebkach, ponieważ może się zaparzyć. Wykorzystajmy wtedy papierowe torebki.
Mąka
Mąkę należy przechowywać w zaciemnionym i suchym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Niestety, jest to produkt, który łatwo wchłania zapachy i wilgoć, dlatego warto zadbać o odpowiednie przechowywanie. Najlepiej przesypać zawartość opakowania do pojemnika ze szczelnie zamykanymi pokrywkami, które zabezpieczą nie tylko przez wilgocią i obcymi zapachami, lecz także przed szkodnikami (np. molami).
Oliwa
Zamknięta butelka oliwy z oliwek może być przechowywana przez 3 lata, a otwarta 3 miesiące. Dlatego należy pamiętać, aby przechowywać ją w chłodnym miejscu. Ale nie może to być lodówka. Zbyt niska temperatura powoduje mętnienie cieczy. Oliwa nie lubi światła, ponieważ pod jego wpływem traci cenne witaminy. Należy trzymać ją w ciemnych butelkach.
Zioła i przyprawy
Zioła najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych słoiczkach lub drewnianych pojemniczkach. Nie dość, że dzięki nim zostaną zachowane aromaty produktów, to jeszcze mogą stanowić wystrój kuchni. Jednak warto pamiętać, że drewno łatwo łapie zapach, dlatego w jednym pojemniku zawsze musi znajdować się ta sama przyprawa. Nie przechowujmy ziół w oryginalnych torebkach, ponieważ gubią swój aromat i ulegają wietrzeniu.
Owoce i warzywa
Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. Po pierwsze odpadają owoce egzotyczne takie jak awokado, banany, mango czy ananasy. Powód? Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom. Wrzućmy je do koszyka albo ułóżmy na półmisku. Dla ziemniaków najlepiej wygospodarować suche i ciemne miejsce, np. w spiżarni czy pod zlewem. Narażone na obecność światła zaczną szybciej kiełkować i wypuszczać pędy. Warzywa i owoce, które trafią do lodówki, najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, ponieważ chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. Warzyw i owoców nie przechowujemy razem - powinny znajdować się w oddzielnych szufladach/pojemnikach.