Jak przechowywać produkty, aby zachowały cenne składniki i świeżość?

Sposób przechowywania żywności ma bardzo duże znaczenie. Warto poznać zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby zachować świeżość i cenne wartości nabytych produktów spożywczych. Dzięki temu ograniczymy ilość marnowanego jedzenia i, co za tym idzie, pieniędzy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Jak przechowywać produkty, aby zachowały cenne składniki i świeżość?

Obraz
© Fotolia

Sposób przechowywania żywności ma bardzo duże znaczenie. Warto poznać zasady, którymi powinniśmy się kierować, aby zachować świeżość i cenne wartości nabytych produktów spożywczych. Dzięki temu ograniczymy ilość marnowanego jedzenia i, co za tym idzie, pieniędzy.

/ 6Pieczywo

Obraz
© Shutterstock.com

Pieczywo zostawione na wierzchu szybko wyschnie, dlatego warto zaopatrzyć kuchnię w drewniany chlebak lub lniany worek, czyli pojemniki wykonane z naturalnych surowców. Ich funkcją jest zapobieganie dostania się wilgoci do pieczywa, a przy tym powinny odprowadzać nadmiar wilgoci, który oddaje chleb. Można także zawinąć pieczywo w lnianą ściereczkę i umieścić w chlebaku. Pamiętajmy także, aby nie trzymać ciepłego chleba w foliowych lub plastikowych torebkach, ponieważ może się zaparzyć. Wykorzystajmy wtedy papierowe torebki.

/ 6Mąka

Obraz
© Shutterstock.com

Mąkę należy przechowywać w zaciemnionym i suchym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Niestety, jest to produkt, który łatwo wchłania zapachy i wilgoć, dlatego warto zadbać o odpowiednie przechowywanie. Najlepiej przesypać zawartość opakowania do pojemnika ze szczelnie zamykanymi pokrywkami, które zabezpieczą nie tylko przez wilgocią i obcymi zapachami, lecz także przed szkodnikami (np. molami).

/ 6Oliwa

Obraz
© Fotolia

Zamknięta butelka oliwy z oliwek może być przechowywana przez 3 lata, a otwarta 3 miesiące. Dlatego należy pamiętać, aby przechowywać ją w chłodnym miejscu. Ale nie może to być lodówka. Zbyt niska temperatura powoduje mętnienie cieczy. Oliwa nie lubi światła, ponieważ pod jego wpływem traci cenne witaminy. Należy trzymać ją w ciemnych butelkach.

/ 6Zioła i przyprawy

Obraz
© Shutterstock.com

Zioła najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych słoiczkach lub drewnianych pojemniczkach. Nie dość, że dzięki nim zostaną zachowane aromaty produktów, to jeszcze mogą stanowić wystrój kuchni. Jednak warto pamiętać, że drewno łatwo łapie zapach, dlatego w jednym pojemniku zawsze musi znajdować się ta sama przyprawa. Nie przechowujmy ziół w oryginalnych torebkach, ponieważ gubią swój aromat i ulegają wietrzeniu.

/ 6Owoce i warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Ale nie wszystkie. Po pierwsze odpadają owoce egzotyczne takie jak awokado, banany, mango czy ananasy. Powód? Trzymane w zimnie tracą swój smak oraz aromat, a nawet mogą się szybciej psuć. Lodówka nie sprzyja także ogórkom, cukinii i pomidorom. Wrzućmy je do koszyka albo ułóżmy na półmisku. Dla ziemniaków najlepiej wygospodarować suche i ciemne miejsce, np. w spiżarni czy pod zlewem. Narażone na obecność światła zaczną szybciej kiełkować i wypuszczać pędy. Warzywa i owoce, które trafią do lodówki, najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, ponieważ chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. Warzyw i owoców nie przechowujemy razem - powinny znajdować się w oddzielnych szufladach/pojemnikach.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary